Έναν γρίφο καλούνται να λύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής αλλά και ο ίδιος ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος, που γρονθοκόπησε τον συνάδελφό του από την «Ελληνική Λύση», Βασίλη Γραμμένο, έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας. Ο οξύθυμος εκπρόσωπος του έθνους μετά την απολογία του αφέθηκε σήμερα ελεύθερος με περιοριστικό όρο. Ποιος είναι αυτός; Να μην πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων τον κ. Γραμμένο.

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι με ποιον τρόπο θα τηρηθεί αυτός ο όρος μέσα στις αίθουσες του Κοινοβουλευτικού Μεγάρου; Οι αρμόδιες υπηρεσίες «σηκώνουν τα χέρια ψηλά», ενώ άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τούς είπε πως «το πώς θα τηρήσει ο ανεξάρτητος βουλευτής τον όρο αυτό είναι δική του υπόθεση».

Όπως εξήγησε, ο ίδιος ο κ. Φλώρος θα πρέπει να φροντίσει για τα δέοντα, ενώ διερωτήθηκε αν ενδεχομένως αυτή η απόφαση θα παρατείνει την απομάκρυνση του βουλευτή από το Κοινοβούλιο. Θυμίζουμε ότι ως μια πρώτη ποινή ο κ. Φλώρος έχει αποκλειστεί από τη Βουλή και τη συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για 15 μέρες, ενώ έχει μειωθεί και η βουλευτική του αποζημίωση κατά το ήμισυ για έναν μήνα. Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός πως οι 15 ημέρες δεν αφορούν ημερολογιακό χρόνο αλλά ημέρες κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων. Αύριο, για παράδειγμα, ο κ. Φλώρος δεν θα μπορεί να ψηφίσει επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς δεν μπορεί να είναι παρών.

Πάντως, ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ποινών για τέτοιου είδους περιστατικά. Όπως είπε ο κ. Τασούλας, τέτοιου είδους αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν θερμώ, αλλά χρειάζονται τον απαιτούμενο χρόνο. Για παράδειγμα, όπως είπε, θα μπορούσε ενδεχομένως η ποινή του αποκλεισμού 15 ημερών να γίνει δύο μήνες και η περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης να αγγίξει ακόμα και τους 5 μήνες.