Το οργανωμένο σχέδιο

Καλημέρα! Δεν έχετε παράπονο, σας είχα ενημερώσει τόσο για την αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη όσο και του Στέλιου Κουτνατζή μετά τις παραιτήσεις των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου. Και πέσαμε μέσα για ακόμη μια φορά. Να τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά τα γεγονότα και να σας πω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οργισμένος με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το δυστύχημα των Τεμπών. Ο πρωθυπουργός βλέπει να εξελίσσεται ένα οργανωμένο σχέδιο, όπως λέει σε συνομιλητές του, απορρύθμισης της κυβέρνησης και γι’ αυτό, μου είπε ο συνομιλητής μου, ήταν τόσο επιθετικός προ ημερών, ζητώντας από όσους επιχειρηματίες θέλουν να εμπλακούν να το κάνουν και να μην κρύβονται.

Η αναβάθμιση Βορίδη και ο ρόλος του Παύλου Μαρινάκη

Θα παίξει ρόλο η αναβάθμιση του υπουργού Επικρατείας, Μ. Βορίδη, στην κεντρική επιδίωξη του Μαξίμου να επέλθει ηρεμία; Θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Ο Βορίδης, πάντως, που πήρε το μεγαλύτερο μέρος και των αρμοδιοτήτων του Στ. Παπασταύρου, είναι πλέον υπερυπουργός και έχει ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα. Την ίδια ώρα ενισχύθηκε και ο ρόλος του Παύλου Μαρινάκη. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι συνεχώς στην πρώτη γραμμή και έχει αποδείξει πως δεν τον φοβίζουν οι δύσκολες αποστολές. Με τις αλλαγές των τελευταίων ημερών θα έχει αυξημένα καθήκοντα στη νέα ανθρωπογεωγραφία του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι αρμοδιότητες Κουτνατζή

Ο Στ. Κουτνατζής, επίκουρος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, είναι το νέο πρόσωπο που έρχεται πιο κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου και γίνεται ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον πόλος με τον Άκη Σκέρτσο και τον Αλέξη Πατέλη, καθώς ο νέος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης έχει πιο ενεργό ρόλο στο κομμάτι της κυβερνητικής λειτουργίας και ουσιαστικά κινείται στην ίδια γραμμή με τους προαναφερόμενους.

Ο ρόλος Νέζη

Υπάρχει, όμως, ένα άλλο πρόσωπο, που έρχεται πλέον πιο κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου και θα αποτελεί τον σύνδεσμο του πρωθυπουργικού επιτελείου με το κόμμα κυρίως. Το πρόσωπο αυτό είναι ο Θανάσης Νέζης, που αποτελεί έμπιστο κομματικό στέλεχος του Κυρ. Μητσοτάκη, και οι οποίοι για τους μυημένους συνδέονται με πολυετή πολιτική φιλία. Ο Θ. Νέζης είναι κοντά του από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική και θεωρείται ένα στέλεχος, που ξέρει πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ και ο πρωθυπουργός θεωρεί πως θα τον βοηθήσει σημαντικά.

Η επόμενη μέρα του Παπασταύρου

Η παραίτηση του Στ. Παπασταύρου, πάντως, μου είπαν πως ήταν μονόδρομος με όσα έγιναν και δεν την ήθελε ο πρωθυπουργός, αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Παπασταύρου, που έχει και ένα δυνατό δικηγορικό γραφείο; Κάποια καλή πηγή μου είπε να μην αποκλείω, μετά τα όσα έγιναν, μετακίνηση του πρώην υπουργού στην Ευρώπη, όχι ως ευρωβουλευτή, αλλά ως προτεινόμενου από την Ελλάδα για τη θέση του επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και, όπως ξέρω, έχει και την ολόθερμη υποστήριξη του Αντώνη Σαμαρά.

Τα τρία πρόσωπα που σήκωσαν το βάρος

Τρία είναι τα πρόσωπα που σήκωσαν, από την πλευρά της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο βάρος των συζητήσεων για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, με όσα προηγήθηκαν ή ακολούθησαν της πρότασης δυσπιστίας του Νίκου Ανδρουλάκη: Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Παύλος Μαρινάκης. Από ‘κει και πέρα, συνέβαλαν με τις εμφανίσεις τους: Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης και Σοφία Ζαχαράκη. Η μειοψηφία δηλαδή. Και, όπως μου είπε κορυφαίος κυβερνητικός παράγων, «όλα καταγράφονται». Επειδή γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις, είμαι σίγουρος πως καμία κίνηση δεν περνάει απαρατήρητη. Ειδικά αυτή στην πιο δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης.

Με τοπικό πρόσημο κλείνει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

Μετά το συνέδριο θα ανακοινωθούν τα 14 ονόματα και έτσι θα κλείσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Αυτό που μαθαίνω είναι πως οι εναπομείναντες 14 (τα πρώτα 28 ονόματα εδώ) θα επιλεχθούν και με τοπικό πρόσημο, ενώ δεν αποκλείονται μερικές εκπλήξεις. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, το ψηφοδέλτιο δεν θα έχει τον χαρακτήρα πασαρέλας, καθώς θα παρουσιαστούν πρόσωπα που θα μπορέσουν να προσφέρουν, εάν και εφόσον επιλεγούν.

Μπαράζ εμφανίσεων Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης γύρισε ορεξάτος και χθες εμφανίστηκε με γραβάτα, για να επιχειρηματολογήσει σχετικά με το κατά ΣΥΡΙΖΑ κατηγορητήριο για τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Τι μέτρησε έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ; Χθες εμφανίστηκε στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα (ΑΝΤ1) για τέταρτη φορά, προχθές ήταν φιλοξενούμενος της Ναταλίας Γερμανού (Αlpha) και σήμερα έχει σειρά ο ΣΚΑΪ. Σε αυτό το μοτίβο θα συνεχίσει να κινείται το επόμενο διάστημα και μένει να φανεί κατά πόσο θα καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους.

Τρέχουν οι υποψήφιοι

Όλα είναι έτοιμα, όπως μου είπαν στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για τις προκριματικές εκλογές στις 14 Απριλίου, όπου μέλη αλλά και φίλοι θα μπορούν να συμμετάσχουν, για να ψηφίσουν ποιους και ποιες θέλουν να συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Το ενδιαφέρον είναι ότι άνοιξε η διαδικασία, για να ψηφίσουν και οι φίλοι, δηλαδή και οι περαστικοί, ώστε να μεταδοθεί το βράδυ μήνυμα πως υπάρχει ρεύμα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ανεβαίνει σταδιακά στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Αλλαγές στο επικοινωνιακό μοντέλο από τον Κασσελάκη

Νέα επικοινωνιακή ομάδα στήνει, σύμφωνα με έγκυρη πηγή μου, ο Στέφανος Κασσελακης στην Κουμουνδούρου. Μετά το συνέδριο και όσα έχουν μεσολαβήσει το τελευταίο διάστημα, και κυρίως μετά την ολιγοήμερη θητεία του στον στρατό, επιστρέφει δυναμικά και μάλιστα ξεκινά εξορμήσεις στην περιφέρεια. Μάλιστα, άνθρωπός μου στο κόμμα μου έλεγε ότι μέχρι τις ευρωεκλογές ο Στέφανος δεν θα αφήσει ραχούλα για ραχούλα. Πάντως, η έμπειρη εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, έχει ήδη ξεκινήσει να στήνει γέφυρες επικοινωνίας με εκδοτικά συγκροτήματα και τηλεοπτικά μέσα, προκειμένου να φιλοξενούνται οι θέσεις του κόμματος ολοένα και περισσότερο, ενώ, όπως σας έγραψα, υπό την εποπτεία της δημιουργείται μια νέα ομάδα δημοσιογράφων, που θα συνδράμει στο απαιτητικό έργο -από εδώ και πέρα- της επικοινωνιακής διαχείρισης.

«Με το καλό πρωθυπουργός»

Ο Γιώργος Καραμέρος έκανε δώρο στον Στέφανο Κασσελάκη μια polaroid φωτογραφική μηχανή και του έγραψε στην κάρτα: «Πολύχρονος και με το καλό πρωθυπουργός». Αξίζει να σημειωθεί πως το παρών στο πάρτι, της Παρασκευής, στου Ψυρρή έδωσαν δύο σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κρατούσαν αποστάσεις το τελευταίο διάστημα. Γιάννης Ραγκούσης και Κώστας Ζαχαριάδης τα ήπιαν και συνομίλησαν με τον πρόεδρο.

Από τον Άρειο Πάγο σε ουζερί

Η μέρα είχε χθες, όμως, και μια θεσμική κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, και κατέθεσε αναφορά, επισημαίνοντας όσα περιγράφουν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Καθημερινή» για την αφαίρεση των συνομιλιών από τον ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, και ζητώντας τη διερεύνηση και την ποινική αξιολόγηση των καταγγελλομένων. Κατηφόρησα για τα γραφεία του κόμματος, για να πάρω κλίμα και τον είδα στο Ουζερί Λέσβος επί της Εμμανουήλ Μπενάκη με έναν φίλο του να τρώει και να συζητάει χαλαρά.

Αντιδράσεις για Ζαγοράκη και ψηλή νεαρή

Πολλές αντιδράσεις υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη, με προεξέχοντα τον Μανώλη Χριστουδουλάκη, ο οποίος έχει αναφερθεί με αρνητικό πρόσημο δύο φορές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που είχε μυστικό γεύμα με τον Ζαγοράκη, περιμένει από τον πρώην αρχηγό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου να προσελκύσει ψηφοφόρους ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει δυσαρέσκεια και από υποψήφιους ευρωβουλευτές, που προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη. Βλέποντας ότι το ΠΑΣΟΚ χωλαίνει στη νύμφη του Θερμαϊκού, έμαθα ότι θα κατεβάσει στο Ευρωψηφοδέλτιο νέα, ψηλή, με μερικές δεκάδες χιλιάδες followers, η οποία έχει μάθει να επιβιώνει στα δύσκολα.

Παρουσιάζει ψηφοδέλτιο ο Λοβέρδος

Ψηφοδέλτιο με 14 πρόσωπα από την πολιτική, την κοινωνία, τον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά και από την Ευρώπη θα παρουσιάσει σήμερα για τους Δημοκράτες ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στα πρώτα ονόματα, ο ίδιος ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, πανεπιστημιακός και πρώην υφυπουργός, ο Νίκος Κανελλάκης, πολιτικός μηχανικός, και ο Βασίλης Σίμος, πρόεδρος της ιχθυαγοράς της Βαρβακείου, η Μαρία Μιλίνη, διευθύντρια επικοινωνίας, η Ράνια Ντάλη, δικηγόρος, η Βάσω Ξεπαπαδάκη, διεθνολόγος από τη Ρόδο. Αναμένεται να ανακοινωθεί και στέλεχος από τις Βρυξέλλες. Μαθαίνουμε ότι το ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο είναι αυξημένο και τα στελέχη των Δημοκρατών αξιολογούν τα βιογραφικά των υποψηφίων με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους νέους, άφθαρτους, καταξιωμένους, και με αναγνώριση στις τοπικές κοινωνίες.

Μια πολύ περίεργη υπόθεση στη Βουλή

Σήμερα θα σας φέρω στην επιφάνεια μια πολύ περίεργη υπόθεση, που αφορά διάρρηξη, που συνέβη στη Βουλή πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Ένας μέχρι πρότινος συνεργάτης του προέδρου των Σπαρτιατών κατηγορεί τον Βασίλη Στίγκα και την ιδιαιτέρα του ότι φέρεται να διέρρηξαν τα συρτάρια του γραφείου στο οποίο καθόταν μέχρι πρότινος και του απέσπασαν έναν σκληρό δίσκο με στοιχεία που έχουν σχέση με τη δικογραφία, που βρίσκεται σε εξέλιξη εις βάρος του κόμματος. Μάλιστα, ενημέρωσε για το περιστατικό την Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων (ΥΑΒΕ) αλλά και το γραφείο του προέδρου του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα. Εμπλέκει δε και συγγενικό πρόσωπο του Β. Στίγκα, που, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ήταν παρών στη διάρρηξη, όπως κατήγγειλε ο ίδιος. Αστυνομικοί πήγαν στο γραφείο των Σπαρτιατών και κατέγραψαν τα στοιχεία που θεώρησαν απαραίτητα, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν όντως έχουν γίνει όλα όπως τα περιγράφει ο πρώην συνεργάτης, καθώς και τα ακριβή αντικείμενα που φέρεται να εξαφανίστηκαν.

Το συγχαρητήριο τηλεφώνημα Μπακογιάννη σε Ιμάμογλου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εκρέμ Ιμάμογλου για την επικράτησή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την επανεκλογή του είχε ο Κώστας Μπακογιάννης. Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, αφού τον συνεχάρη, επισήμανε την ανάγκη να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης. Υπενθυμίζεται ότι οι πολιτικοί δεσμοί τους σφυρηλατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό την περίοδο που ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Έγκυρες πηγές επισημαίνουν ότι Ιμάμογλου και Μπακογιάννης βρίσκονταν σε.. ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή καθ΄όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών παραμένουν κάτι παραπάνω από άριστες. Εξάλλου, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι τους δύο πολιτικούς συνδέει μια βαθιά και ισχυρή προσωπική φιλία.

Η κόντρα της οικοδομής καλά κρατεί στα νότια προάστια

Κυκεώνας εξελίξεων λαμβάνει χώρα στα νότια προάστια τον τελευταίο καιρό – σας το έχω αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις. Και παρά το γεγονός ότι οι δήμαρχοι των νοτίων προαστίων ισχυρίζονται πως δεν θα κοπούν οι άδειες κτιρίων που βρίσκονται υπό κατασκευή, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι στην πράξη δεν ισχύει. Ο δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης έφτασε μέχρι το Εφετείο Πειραιά και κατάφερε να ακυρώσει την άδεια, που είχε εκδώσει η πολεοδομία της περιοχής, η οποία έδινε τη δυνατότητα ανέγερσης φυτεμένου δώματος σε κτίριο. Η απόφαση, μάλιστα, έρχεται να καταργήσει τα μπόνους δόμησης σε ύψος που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, δημιουργώντας νέες αντιδράσεις στον κύκλο των κατασκευαστών που οικοδομούν σπίτια στην ευρύτερη περιοχή. Μαθαίνω ότι σύντομα αναμένεται νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το θέμα, όπου αναμένεται να διευθετηθούν αρκετές παρανοήσεις και ζητήματα, που αυτή την περίοδο αποτελούν το μήλον της έριδος μεταξύ δήμων και επιχειρήσεων.

Το αδιαχώρητο επικρατεί ενόψει Δελφών

Κυριολεκτικά το αδιαχώρητο μαθαίνω ότι επικρατεί αυτή την περίοδο και λίγο πριν από το φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που κάποιοι έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν ως το Νταβός της Ελλάδας. Μάλιστα, είναι πολλές οι περιπτώσεις καλεσμένων, που θα χρειαστεί φέτος να μείνουν στην Αράχωβα, περίπου 15 λεπτά απόσταση οδικώς από τους Δελφούς, όπου θα λάβει χώρα η διοργάνωση. Μάλιστα, όπως με πληροφορούν, δεν είναι λίγοι, ακόμα και δημοσιογράφοι που επρόκειτο να καλύψουν το Φόρουμ, αυτοί που θα μείνουν εκτός, καθότι οι υποδομές διαμονής είναι εξαιρετικά περιορισμένες και ο κόσμος που θέλει να πάει στη διοργάνωση πολυπληθής.

Επένδυση ετοιμάζει στην Ελλάδα η αμερικανική Carlyle των 380 δισ. δολαρίων

Με πάνω από 380 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, η αμερικανική Carlyle δεν χρειάζεται συστάσεις στην Ελλάδα. Μαθαίνω ότι ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός Carlyle διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας μέσω του Carlyle Europe Partners VI fund, που ξεκίνησε το 2022, το οποίο θα τοποθετήσει συνολικά στην παγκόσμια αγορά περί τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών αφορούν στην κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας στα Ιωάννινα, με προϋπολογισμό περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Το «πάγωμα» της Unilever στο ΓΕΜΗ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η πολυεθνική Unilever, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών που πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ, δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα οικονομικές καταστάσεις – ισολογισμό για την οικονομική χρήση του 2022 στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Αρκεί να σας πω ότι η Unilever διαθέτει περισσότερες από 400 μάρκες προϊόντων σε 190 χώρες παγκοσμίως, με τις πιο γνωστές να είναι η Dove, η Hellmann’s, η Ben&Jerry’s, η AXE, η Persil, η Knorr και πολλές ακόμα. Η δημοσίευση ισολογισμών αποτελεί βασικό κριτήριο διαφάνειας για τις επιχειρήσεις που υποχρεούνται σε δημοσίευση, με αποτέλεσμα να τεθεί σε αναστολή η εταιρεία στο ΓΕΜΗ, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες του υπουργείου Ανάπτυξης το τελευταίο διάστημα. Να θυμίσω εδώ ότι πρόσφατα η Unilever τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ για ανατιμήσεις πέραν του επιτρεπόμενου ορίου που έχει θεσπίσει νομοθετικά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα πρώτα δειλά βήματα στην αγορά για το νερό του Τσάκου

Γεγονός είναι τα πρώτα δειλά βήματα για τα Νερά Πηγών Γράμμου του εφοπλιστή, Παναγιώτη Τσάκου. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι ήδη άρχισε να μετριέται ως παίκτης από τις εταιρείες μετρήσεων, που αποτυπώνουν τις πωλήσεις στην αγορά. Το νερό Arrena ουσιαστικά κάνει τα πρώτα του βήματα στην εγχώρια αγορά από τις αρχές της φετινής χρονιάς και φιλοδοξεί, μέσα από ευρύ πλάνο επενδύσεων, που αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, να καταφέρει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον ανταγωνισμό, σε μία αγορά από την οποία έχουν βρεθεί εκτός, τον τελευταίο έναν χρόνο και κάτι, εταιρείες όπως είναι: η Σαμαρίνα, το νερό Μπέλες και το νερό Άθως. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το Κορπή της πολυεθνικής Nestle, που τέθηκε εκτός, καθώς, όπως ακούγεται στην αγορά, υπήρξαν ζητήματα ποιότητας στην πηγή υδροληψίας της εταιρείας στη Βόνιτσα.