Τρεις ώρες κράτησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου κυριάρχησε το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον λόγο πήραν 14 υπουργοί με τον Μάκη Βορίδη να δηλώνει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία και κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν ότι καθώς είχε εκφράσει από νωρίς την στάση του δεν τίθεται θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση.

Ο κ. Βορίδης μίλησε περίπου 15 λεπτά και ο ίδιος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μίλησε για μια άψογη διαδικασία όπου ακούστηκαν όλα τα επιχειρήματα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ακόμα όσον αφορά στους υφυπουργούς ότι δεν είναι μέλη του υπουργικού και πως θα περιμένουμε να δούμε τι θα πράξουν τελικά στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όλων. Το νομοσχέδιο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ώρες και μετά από 10 ημέρες το πολύ θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο έως τις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη είπε: «Νομοθετούμε έχοντας την αίσθηση ότι κάνουμε το σωστό. Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Έχοντας απόλυτη συνείδηση ότι το πρόβλημα και το δικαίωμα των λίγων είναι υποχρέωση των πολλών».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε μεταξύ άλλων: «Όλοι έχουμε περισσότερους από έναν ρόλους. Η ένταση και οι αντιδράσεις καταλαμβάνουν περισσότερο στο δημόσιο διάλογο παρά στην κοινωνική πραγματικότητα».

«Πολλοί μπήκαμε στην πολιτική επειδή πιστεύουμε σε μια χώρα που δίνει το χέρι αντί να σηκώνει το δάχτυλο. Και αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει το χέρι», είπε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι: «Η αναγνώριση στο γάμο συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Στην πραγματικότητα ερχόμαστε και νόμοι ποιοι με κάτι που υφίσταται. Πόσο άραγε ταιριάζει στην ανθρωπιά να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Επίσης, τον λόγο πήραν σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.