Το brainstorming στις Σπέτσες

Good morning Spetses! Το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα είναι αφιερωμένο στις Σπέτσες και στο brainstorming, που ήθελε ο Στέφανος Κασσελάκης στο σπίτι του. Συνάντηση εργασίας την ονομάζει ο ίδιος και μένει να φανεί πόσο παραγωγική θα είναι και εάν θα καταφέρει να εξουδετερώσει τον χλευασμό πολλών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για αυτό το χαλαρωτικό τριήμερο, αν και ο ίδιος πιστεύει πως θα είναι ευεργετικό.

Τα μονόκλινα

Οι τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτουν τις τελευταίες πινελιές στα power point της παρουσίασης των προτάσεων, που θα κάνουν γύρω από το πεδίο ενασχόλησης τους και από σήμερα το πρωί θα καταφθάνουν στο νησί του Αργοσαρωνικού, για να τακτοποιηθούν αρχικά στα μονόκλινα δωμάτια των ξενοδοχείων που κλείστηκαν. Η πραγματική διάρκεια της σύναξης και του κύκλου των εργασιών θα είναι ουσιαστικά μιάμιση μέρα, δηλαδή από σήμερα το απόγευμα και το Σάββατο, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής προβλέπεται η αναχώρηση για Αθήνα. Τι θα γίνει εκεί, στην εξοχική κατοικία του Στέφανου Κασσελάκη; Συζητήσεις, παρουσιάσεις και ανάλυση-επεξήγηση ιδεών και προτάσεων αλλά και στόχων για το προσεχές διάστημα.

Στο εξοχικό Κασσελάκη

Η σύναξη στην οικία Κασσελάκη θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και αναμένεται να διαρκέσει έως το βράδυ. Εκεί, κατά τις 9, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές. Η επανέναρξη των εργασιών θα γίνει το Σάββατο από νωρίς το πρωί και κατά το μεσημέρι θα υπάρξει ένα μικρό διάλειμμα. Ακολούθως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα των εργασιών μέχρι το βράδυ. Το βράδυ του Σαββάτου θα δειπνήσουν όλοι στην ψαροταβέρνα «Ταρσανάς».

Παρουσιολόγιο

Χθες σας έλεγα για τις απουσίες του Αλέξη Τσίπρα, της Όλγας Γεροβασίλη και της Έλενας Ακρίτα. Τελικά, χθες βράδυ αργά έμαθα ότι η Κυριακή Μάλαμα θα πάει στις Σπέτσες, ενώ από τις ΗΠΑ, για να είναι παρών, έρχεται και ο καθηγητής του Χάρβαρντ και βουλευτής Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος. Αργοπορημένος θα είναι ο έτερος βουλευτής Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Κασσελάκη, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς θα φθάσει στις Σπέτσες το πρωί του Σαββάτου, διότι είναι στο Νταβός.

Καλά λόγια

Στο Νταβός, όμως, βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ και αυτό που έμαθα είναι τα πολλά θετικά μηνύματα που λαμβάνει, όπως μου λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες, για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, έγιναν και προχωρημένες συζητήσεις και θα σας έχω αναλυτικό ρεπορτάζ και για μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα από ξένες μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιταχύνει ο Μητσοτάκης

Στα εγχώρια ζητήματα υπάρχει ανατροπή στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Και αυτή οφείλεται στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Το νομοσχέδιο, όπως μεταδίδεται, είναι πιθανό να πάρει το δρόμο προς το υπουργικό συμβούλιο στο τέλος του Ιανουαρίου. Από τη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση δεν υπάρχει λόγος το θέμα να σέρνεται. Το κείμενο του νομοσχεδίου, όπως λέγεται, θα περιλαμβάνει μια σειρά άρθρων και με μεταβατικές διατάξεις για γάμους, που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό και σύμφωνα συμβίωσης στο εσωτερικό, αλλά και για εργασιακά δικαιώματα.

Προεκλογική περίοδος ευρωεκλογών

Και επειδή σας ανέφερα την επιτάχυνση των διαδικασιών για το νομοσχέδιο περί των ομόφυλων ζευγαριών, να σας σημειώσω πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο και οι προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές θα τρέξουν πολύ γρήγορα. Το αργότερο στις 20 Απριλίου θα πρέπει να έχουν ανακηρυχθεί τα κόμματα και οι υποψηφιότητες από τον Άρειο Πάγο και να προχωρήσουν εν συνεχεία τα πρακτικά ζητήματα. Για να καταλάβετε τη διαφορά στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019, εκεί κοντά στις 20 Απριλίου, είχαν παρουσιαστεί τα ψηφοδέλτια, κάτι που εφέτος αναμένεται ότι θα γίνει νωρίτερα.

Οι περιοδείες Μητσοτάκη

Οι περιοδείες, για τις οποίες έγραψα χθες, θα συνεχιστούν από τον πρωθυπουργό, όπως μου είπαν συνεργάτες του, προτάσσοντας την άποψη πως δεν υπάρχουν περιθώρια απωλειών και χαλαρότητας. «Κύριος αντίπαλος υπό αυτές τις συνθήκες είναι ο εφησυχασμός και η χαλαρότητα της ψήφου, ειδικώς όσο παρατείνεται η δημοσκοπική συνθήκη, που εμφανίζει τη ΝΔ με προβάδισμα 20 και πλέον μονάδων από ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ και δίχως να είναι ορατή κάποια άλλη δυναμική» μου είπαν.

Πάμε gov.gr

Η καθημερινότητα είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για όλες τις κυβερνήσεις και για την παρούσα. Γι’ αυτό και δίνει έμφαση σε κινήσεις βελτίωσης της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο αυτό τι εντυπωσιακό έμαθα; Τα «χτυπήματα» στον «ψηφιακό βοηθό» του gov.gr φτάνουν τις 300 χιλιάδες την ημέρα, ενώ συνεχώς αυξάνονται οι δυνατότητές του. Και ρωτώντας τι άλλο θα γίνει, μου είπαν ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο, όπως η κατάργηση αριθμού πιστοποιητικών και η προσθήκη σειράς χρηστικών λειτουργιών στον ψηφιακό βοηθό του gov.gr, όπως η δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες ή η απάντηση σε ερωτήματα για τα εφημερεύοντα ή διημερεύοντα φαρμακεία. Τι θα γίνει, όμως, με τον πολυσυζητημένο «προσωπικό αριθμό»; Αυτός αναμένεται με την ενοποίηση των διαφορετικών αριθμών και ήδη ο «προσωπικός αριθμός» βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Νέο κόμμα Κόκκαλη

Και επειδή επισήμανα τις διαδικασίες για τις ευρωεκλογές, να σας αναφέρω ότι ετοιμάζεται και το κόμμα του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη. Αυτό θα ανακοινωθεί στις αρχές Μαρτίου και, όπως μου είπαν, είναι πολύ πιθανόν να συνεργαστεί με το κόμμα της Νέας Αριστεράς και εδώ ενδιάμεσος θα είναι ο καθηγητής και κοσμήτορας του Παντείου, Δημήτρης Χριστόπουλος.

Οι κομμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό αναπόφευκτα θα δημιουργήσει πίεση στο ΣΥΡΙΖΑ, που μένει να φανεί το πώς θα τη διαχειριστεί. Πάντως, στα κομματικά ΜΜΕ πέφτει… «λεπίδι» μου είπαν, αν και δεν το πιστεύω. Οι κακεντρεχείς λένε, και επιμένω πως δεν το ασπάζομαι, ότι υπάρχει λίστα δημοσιογράφων, που δεν πρέπει να βγαίνουν ως καλεσμένοι στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο 105,5, καθώς ασκούν κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τραγικό, εάν είναι αληθινό!

Τεταμένο κλίμα στην ιεραρχία για τα ομόφυλα

Έγκυρη πηγή μου, η οποία δεν αμφισβητείται, μου μετέφερε το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας με φόντο την ψήφιση του επικείμενου νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Στη συνάντηση που έγινε μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, προ δεκαημέρου το θέμα κυριάρχησε. Ο επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας μετέφερε στον πρωθυπουργό το κλίμα που υπάρχει στον κλήρο, όπου μερίδα Μητροπολιτών εμφανίζεται σφόδρα αντίθετη με τη θεσμική αυτή παρέμβαση, προχωρώντας, μάλιστα, και σε εμπρηστικές δηλώσεις. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατηρεί μια πιο συναινετική στάση, ενώ στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. Πάντως, μεγάλη ενόχληση υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς Μητροπολίτες στέλνουν επιστολές σε βουλευτές, ειδικά της περιφέρειας, καλώντας τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Τα τηλεφωνήματα δίνουν και παίρνουν με στόχο να επιτευχθεί γενικός κατευνασμός, ενώ ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Μακαριώτατο.

Επιδοτούν τους βουλευτές για να πάρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ειδοποίηση, προκειμένου ν’ αλλάξουν τα αυτοκίνητά τους έως τις 28 Φεβρουαρίου, μαθαίνω ότι έστειλε στους βουλευτές ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας, καθώς για τους περισσότερους εκπνέει εκείνη την ημέρα η μίσθωση leasing. Όπως μαθαίνουμε, το προεδρείο επιχειρεί να πείσει περισσότερους βουλευτές να επιλέξουν ηλεκτρικά οχήματα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα δικαιούνται υψηλότερο μίσθωμα, άρα και ακριβότερα αμάξια. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του έθνους που εκλέγονται στην Α’ Αθηνών, στην Ανατολική Αττική, στον Βόρειο, Δυτικό και Νότιο τομέα Αθηνών, στη Δυτική Αττική και στην Α’ και Β’ Πειραιώς δικαιούνται πετρελαιοκίνητο ή βενζινοκίνητο όχημα με μηνιαίο μίσθωμα της τάξης των 470 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Αν όμως επιλέξουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, τότε το μίσθωμα εκτινάσσεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 800 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ουκ ολίγα.

Νέα πρόσωπα έρχονται στη Δωδώνη

Η γνωστή γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις 31 Ιανουαρίου. Σκοπός της είναι να αναδείξει τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μετά την απόκτηση του υπόλοιπου 25% των μετοχών της από τη CVC. Πρόκειται για μία διαδικασία αναμενόμενη, όπου θα υπάρξουν πιθανότατα τροποποιήσεις με συμμετοχή και στελεχών της Δέλτα στη νέα διοίκηση, καθώς και αυτή αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου της CVC. Αυτό που μου λένε είναι ότι πιθανότατα ο διευθύνων σύμβουλος της Δέλτα, Χρήστος Τσόλκας, θα έχει πλέον διευρυμένα καθήκοντα. Μένει, όμως, να αποδειχτεί και τυπικά σε λίγες ημέρες.

Νέος Μαρινόπουλος προ των πυλών;

Η πραγματικότητα είναι ότι η Market In δεν έχει δανεισμό. Έχει, όμως, πολλά και διαφορετικά προβλήματα, τα οποία ταλανίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της τον τελευταίο καιρό. Η αντιπαράθεση μεταξύ των βασικών μετόχων της εταιρείας δεν περνάει απαρατήρητη και από τον ευρύτερο εμπορικό κόσμο και από τον ανταγωνισμό της αλυσίδας, η οποία το 2023 είχε τζίρο 410 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιθέσεις από την πλευρά της Μαργαρίτας Ράμμου, η οποία είναι μέτοχος μειοψηφίας, ενώ η αδερφή της Ευλαμπία και η μητέρα της Γιαννούλα κατέχουν την πλειοψηφία, είναι κάτι αρκετά σύνηθες το τελευταίο διάστημα. Η πρώτη επιδιώκει να διατηρήσει τα κεκτημένα και κυρίως να λάβει θέση στη νέα εποχή, δεδομένου ότι μετά το θάνατο του πατέρα της, Θωμά Ράμμου, η ίδια έχει τεθεί εκτός διοικητικών πόστων της επιχείρησης. Κάποιοι λένε ότι θα είναι ο νέος Μαρινόπουλος, εάν οι δύο πλευρές δεν τα βρουν σύντομα μεταξύ τους. Είμαι εδώ για να παρακολουθώ τα τεκταινόμενα και να σας ενημερώνω για το μέτωπο Ράμμου εναντίον Ράμμου.

Τι συμβαίνει με το mega project των 850 εκατομμυρίων;

Σε διαδικασία εκπόνησης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων βρίσκεται αυτή την περίοδο η Vita Development, η εταιρεία που έχει αναλάβει την επένδυση των 849 εκατομμυρίων ευρώ στη Σαρωνίδα, με την ονομασία Saronida Project, το οποίο έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις λόγω της σημασίας που έχει. Θα περιλαμβάνει βίλες, εμπορικό κέντρο, κατοικίες, μαρίνα. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο μαζί με το Ελληνικό αναμένεται ότι θα αλλάξουν δραστικά το τοπίο στα νότια της Αττικής.

Με απώλειες ο Κωτσόβολος στο τέλος του ‘23

Με απώλειες έκλεισε ο Κωτσόβολος σε πωλήσεις τους τελευταίους μήνες του 2023 και συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα από το τέλος Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 6 Ιανουαρίου του 2024. Τα στοιχεία που έφερε στο φως ο όμιλος Curry’s, ο οποίος πούλησε πρόσφατα τον Κωτσόβολο στη ΔΕΗ, δείχνουν ότι στην περίοδο «Peak», όπως ονομάζεται το διάστημα που περιλαμβάνει τη Black Friday και τη Cyber Monday, ο Κωτσόβολος είχε πτώση κατά -4%. Επίσης και στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης του 2023, από την 1η Μαΐου έως και τις 28 Οκτωβρίου, ο Κωτσόβολος είχε επίσης καταγράψει πτωτική πορεία. Πρόκειται για μία εξέλιξη, που σε κάθε περίπτωση έρχεται κόντρα στην διαρκώς ανοδική πορεία που είχε εμφανίσει τα τελευταία χρόνια ο Κωτσόβολος. Η πτώση, πάντως, στις τελευταίες ημέρες του 2023 έχει λογική εξήγηση, καθότι σας θυμίζω ότι είχε λήξει η περίοδος του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» προς αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών και όλη η αγορά στη συγκεκριμένη περίοδο εμφάνισε καθίζηση χωρίς την επιδότηση που είχε φέρει το προηγούμενο διάστημα για τους καταναλωτές το εν λόγω πρόγραμμα.

Ο Σταματόπουλος βγαίνει στην αγορά με τον Export Greece

Ο Γρηγόρης Σταματόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του φορέα Εxport Credit Greece, ο οποίος μεταξύ άλλων θα «πουλάει» ασφάλιση πιστώσεων αλλά και δανειοδότηση σε επιχειρήσεις, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, βγαίνει και επίσημα στην αγορά. Το 2024 αναμένεται ότι θα υπάρξουν αρκετές εξελίξεις και ότι για πρώτη φορά μετά τη σύστασή του ο φορέας θα κληθεί να δώσει τα πρώτα του δείγματα γραφής. Ο μετασχηματισμός της σε μια νέα, σύγχρονη εταιρεία έχει ολοκληρωθεί και σταδιακά θα αρχίσουν να διατίθενται στην αγορά τα νέα προϊόντα της. Ουσιαστικά θα είναι μία πρόταση, που θα έρθει να συμπληρώνει το τραπεζικό σύστημα και τις ιδιωτικές εταιρείες στην ασφάλιση πιστώσεων, δίνοντας μία εναλλακτική στους επιχειρηματίες. Μια από τις πολλές καινοτομίες είναι η «πόρτα-πόρτα» προσέγγιση, την οποία θα πραγματοποιήσουν τα στελέχη της ECG σε όλη την Ελλάδα. Οπωσδήποτε η αγορά αναμένει τα πρώτα επίσημα και ουσιαστικά βήματα στην πράξη. Το μεγάλο του στοίχημα, πάντως, είναι να μπορέσει να καλύψει ένα μέρος του κενού, που υπάρχει για πολλές επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, οι οποίες βρίσκονται αποκλεισμένες από τις τράπεζες ως προς τη χορήγηση δανείων.