Από την Αγία Παρασκευή στο Νταβός

Στην άμεση επαφή με τους πολίτες επενδύει ο πρωθυπουργός, καθώς, όπως έμαθα, μετά τη συνομιλία που είχε μαζί τους στο Γαλάτσι το περασμένο Σάββατο, αναμένεται αύριο να επισκεφθεί τη γειτονιά της Αγίας Παρασκευής. Με το θέμα της ακρίβειας να κυριαρχεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το Νταβός, όπου θα έχει συναντήσεις με επενδυτές, θα περπατήσει στους κεντρικούς δρόμους της Αγίας Παρασκευής και θα μιλήσει με κατοίκους, προσπαθώντας να αφουγκραστεί τον παλμό της κοινωνίας. Πάντως, ο δεύτερος κύκλος των ενημερώσεων για το νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, ολοκληρώθηκε χθες, με τους βουλευτές της ΝΔ να κάνουν λόγο για μία χρήσιμη και εποικοδομητική κουβέντα. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέμειναν στη διαφωνία τους για τη νέα θεσμική παρέμβαση. Πήγες μου στην Πειραιώς, πάντως, μου μετέφεραν πως το σχετικό νομοσχέδιο, κάνοντας τα απαραίτητα μαθηματικά, αναμένεται να ψηφιστεί από τουλάχιστον 128 γαλάζιους βουλευτές.

Τάξη και ασφάλεια

Η δημόσια τάξη και η ασφάλεια ήταν στην προμετωπίδα της ρητορικής της ΝΔ στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και αποτελούσε πάντα ένα βασικό στοίχημα, που έπρεπε να κερδίσει. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, όμως, οι επιδόσεις της ήταν πενιχρές και αυτό έπρεπε με κάποιο τρόπο να σταματήσει, καθώς άρχιζε να δημιουργεί πρόβλημα στη σχέση της ΝΔ με το συντηρητικό ακροατήριο. Η πρώτη κίνηση έγινε με την τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και αμέσως η απόφαση ήταν να γίνουν δραστικές αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική, μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό έγινε χθες με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, με τον Χρυσοχοΐδη να επιβάλει νέες διοικητικές δομές και πρόσωπα, αφού «ξήλωσε» το σύνολο της φυσικής ηγεσίας.

Αποδοκιμασία

Ουσιαστικά, όπως μου είπε ανώτερος κυβερνητικός παράγων, έγιναν βαθιές και δομικές αλλαγές στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική, σε ένδειξη απόλυτης δυσαρέσκειας προς το σύνολο της φυσικής ηγεσίας και δύο οργανισμών. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να αποστρατευτούν επτά, που βρίσκονται στην κορυφή της ΕΛ.ΑΣ. Νέος αρχηγός ανέλαβε ο αντιστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος και υπαρχηγός ο Πασχάλης Συριτούδης, με τον υπουργό να περιμένει άμεσα αποτελέσματα.

Μεγάλη συζήτηση

Με τις αλλαγές αυτές ελπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που άπτονται της ασφάλειας και να βελτιωθεί το κλίμα. Χρειάζεται να γίνει δουλειά στην Κ.Ο., όπου επικρατεί μεγάλη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και αυτό που έμαθα είναι ότι συνεχίζονται οι παρασκηνιακές κόντρες. Μία από αυτές είναι του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, που έμαθε ότι προχθές στο «φροντιστήριο» για τους βουλευτές ο Κώστας Καραγκούνης τον κάλεσε επί της ουσίας να ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει ή όχι να παραιτηθεί από υπουργός, καθώς διαφωνεί.

Μήνυμα Σαμαρά

Αυτή η κίνηση του Κ. Καραγκούνη θεωρείται δάκτυλος του εορτάζοντος σήμερα Αντώνη Σαμαρά, που θα δεχθεί πάρα πολλά τηλεφωνήματα για τη γιορτή του και λογικό είναι να επιμείνει στις απόψεις του με όσους το συζητήσει. Όπως έμαθα όμως, ο Μ. Βορίδης ενοχλήθηκε, αλλά δεν σκοπεύει να αντιδράσει δημόσια.

Χαμηλοί τόνοι

Η χθεσινή ενημέρωση, στην οποία συμμετείχαν πάλι ο Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, που είναι και αντιπρόεδρος της ΝΔ (όπως έγινε και προχθές με τον Άδωνι Γεωργιάδη), κινήθηκε, πάντως, σε χαμηλούς τόνους. Στη συνάντηση συμμετείχε, όπως έμαθα, και η συντάκτρια του νομοσχεδίου, καθηγήτρια Λίνα Παπαδοπούλου και η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου και επίσης συντάκτρια του νόμου, Κατερίνα Φουντεδάκη. Το ενδιαφέρον σημείο ήταν η αντιπαράθεση για το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης με τον βουλευτή Α’ Αθηνών Θάνο Πλεύρη, ο οποίος έχει δηλώσει αντίθετος με το σχέδιο νόμου, εκφράζοντας τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις του, ενώ ενστάσεις διατύπωσαν οι Μπάμπης Αθανασίου, Γιώργος Βλάχος και Τζίνα Οικονόμου. Υπέρμαχος του νομοσχεδίου ήταν ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης όπως και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Τσιάρας.

Μήνυμα «Καραμανλικών» μέσω Στυλιανίδη

Το νέο καρφί, όμως, ήρθε από τους «Καραμανλικούς» και, όπως έμαθα, ενοχλημένος είναι και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έδωσε το σύνθημα και, όπως μου είπε άνθρωπος που ξέρει, είναι σαφές μήνυμα των «Καραμανλικών». Κάποιοι στο εσωτερικό της ΝΔ, πάντως, υποστηρίζουν ότι λύση μπορεί να υπάρξει με συμπλήρωση διατάξεων του οικογενειακού δικαίου στο σύμφωνο συμβίωσης.

Θέση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ετοιμάζεται να πάρει ο Βενιζέλος

Θέση για το σημαντικότερο θέμα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας αναμένεται να πάρει πολύ σύντομα ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Αναφερόμαστε, βέβαια, στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και του δικαιώματος να τεκνοθετούν. Η παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει με τον γνωστό τρόπο, που μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό, μέσω εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών. Η επόμενη εκδήλωση, λοιπόν, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, και θα φέρει τον τίτλο «Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα: συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση». Καλεσμένοι του Βενιζέλου θα είναι οι καθηγήτριες της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου και Κατερίνα Φουντεδάκη, που έχουν συμβάλλει στην κατάρτιση του επικείμενου νομοσχεδίου, καθώς επίσης και ο καθηγητής Νομικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Καραμπατζός.

Κενό στα δεξιά και το κέντρο

Πάμε, τώρα, στο κεντρώο χώρο, που όλοι γνωρίζουν πως ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Στο βιβλιοπωλείο του «Ιανού» οργανώθηκε η εκδήλωση με τίτλο το «Αίνιγμα του Κέντρου». Εκεί στον πρώτο όροφο του πολυχώρου, όπου βρέθηκα από περιέργεια, παρουσιάστηκε μια μεγάλη έρευνα της Prorata, σε σύνολο 1.229 ατόμων απ’ όλη την Ελλάδα, που απάντησαν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά. Η παρουσίαση της έρευνας από τον υπεύθυνο στρατηγικής και επικοινωνίας της εταιρείας, Τάσο Βασιλείου, πλαισιώθηκε από τις αναλύσεις και τα συμπεράσματα του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα και τριών καθηγητών Πανεπιστημίων (Βασιλικής Γεωργιάδου, Παναγή Παναγιωτόπουλου, Κώστα Ελευθερίου), οι οποίοι μίλησαν για το πολιτικό κέντρο. Όσοι ερωτηθέντες τοποθέτησαν τον εαυτό τους στο «πολιτικό κέντρο» δεν ταυτίζονται με κάποιο κόμμα σε ποσοστό 65% και θεωρούν σε ποσοστό 71% ότι ο λαϊκισμός εκφράζεται κυρίως από υποσχέσεις, που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Πιστεύουν ότι τα άκρα εκφράζουν τον λαϊκισμό σε ποσοστό 65%, ενώ στο θέμα των ημερών εγκρίνουν τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών περισσότερο από τον μέσο όρο (72% έναντι 64%), αλλά δεν συμφωνούν με την τεκνοθεσία περίπου στο ίδιο ποσοστό (52% έναντι 58%). Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κρίνουν πως η αύξηση του αριθμού των μεταναστών αφενός απειλεί αξίες και παραδόσεις (54%), συμβάλλει στην αύξηση της εγκληματικότητας (68%), αν και πιστεύουν ότι ενισχύει την οικονομία (58%). Θέλουν τα παιδιά να μεγαλώνουν με σεβασμό και πειθαρχία σε θεσμούς και νόμους (93%), αποδέχονται πως υπάρχει Θεός (51%), αλλά επιδιώκουν τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας σε ποσοστό 81% και είναι καθ’ όλα ευρωπαϊστές (89%) και σχετικώς υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης (58%).

Τι γίνεται με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Το ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο είναι ένα θέμα που συζητείται σε πολλά βουλευτικά γραφεία, καθώς οι βουλευτές δέχονται εκατοντάδες οχλήσεις. Αυτό το θέμα που αφορά περίπου 85.000 δανειολήπτες επαναφέρει με ερώτηση, που έγινε στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, που σημειώνει ότι σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ πρόσφατα η BNP Paribas στη Γαλλία ήρθε σε συμφωνία με τους δανειολήπτες μέσω της καταναλωτικής οργάνωσης που τους εκπροσωπούσε, ώστε να τους αποζημιώσει.

Μάχη χαρακωμάτων

Όλα τα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ένας δημόσιος καβγάς του έλειπε, και ήρθε και αυτός να… δέσει το γλυκό, εκνευρίζοντας πολλούς στην Κουμουνδούρου. Τι έγινε; Η βουλευτής Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, εξέφρασε έντονη ενόχληση με επιστολή της στο προεδρείο της Κ.Ο., με αφορμή το γεγονός ότι μπήκε η υπογραφή της στην πρόταση νόμου για το διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους χωρίς να ερωτηθεί, ως είθισται, και ακολούθησε ένας μίνι «πόλεμος» στο X. Τι ήθελε και το έκανε; Αυτό δεν άρεσε στον Νίκο Μωραΐτη, στιχουργό και υποστηρικτή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που σχολίασε με σκληρό τρόπο το mail της Ν. Κασιμάτη, κάνοντας λόγο για «κλόουν της εγωπάθειας». Για να του ανταπαντήσει η βουλευτής: «Δηλαδή την επόμενη φορά που θα μιλήσω στο όργανο, όπου μετέχω με την εντολή του ελληνικού λαού επί 5 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, θα πρέπει να σκεφτώ μήπως δεν εγκρίνει ο δυστυχισμένος, που όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει παρασιτοκτόνο. Ψώνια της παραπολιτικής #mybreakfast».

Στο προσκήνιο της ΔΕΗ οι τηλεπικοινωνίες

Τον επιχειρηματικό σχεδιασμό της ΔΕΗ για το επόμενο διάστημα θα φέρει σε λίγες μέρες στο προσκήνιο η εταιρεία, η οποία βρίσκεται ενόψει της ολοκλήρωσης και παρουσίασής του. Στο επίκεντρο μεταξύ άλλων, όπως μου λένε, φαίνεται ότι βρίσκεται ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, όπου δεν αποκλείεται κάποια εξαγορά, ενώ ο όμιλος ήδη επενδύει σημαντικά στις οπτικές ίνες. Έως και τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν αναπτυχθεί 100.000 συνδέσεις οπτικής ίνας στις περιοχές της Ν. Ιωνίας και της Ηλιούπολης, με την πρώτη φάση να στοχεύει στις 440.000 συνδέσεις, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 η ΔΕΗ, με τον Γιώργο Στάσση στο τιμόνι, στοχεύει να φτάσει σε 1 εκατομμύριο συνδέσεις, με τελικό στόχο τις 3 εκατομμύρια συνδέσεις, ώστε να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον ΟΤΕ στην αγορά της χονδρικής. Σκοπός του ενεργειακού παρόχου είναι να μπει σφήνα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών το επόμενο διάστημα, κάτι που θα αποτυπωθεί σταδιακά όλο και πιο έντονα.

Στα ψηλά κλιμάκια της Morgan Stanley ο Κωστόπουλος

Ένα στέλεχος, που φαίνεται ότι αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η αξία του, είναι ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή στη Morgan Stanley. Με τα νέα δεδομένα θα παραμείνει επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής για Ελλάδα και Κύπρο στο Λονδίνο. Η θητεία του στη Morgan Stanley ξεκίνησε το 2011, όταν εντάχθηκε στον όμιλο φυσικών πόρων και μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής για Ελλάδα και Κύπρο στο Λονδίνο. Είναι ο άνθρωπος, που είχε την ευθύνη της οργάνωσης για το roadshow του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, το διήμερο 27 και 28 Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς, στην εκδήλωση της Morgan Stanley, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και πληθώρας εισηγμένων εταιρειών.

Ο Τρικαλινός έστειλε το Υπερταμείο στο ΣτΕ

Με μία από τις θυγατρικές του Υπερταμείου, τις Ελληνικές Αλυκές, βρέθηκε απέναντι η εταιρεία παραγωγής αυγοτάραχου, Τρικαλινός, όπως μου λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα της αγοράς. Ο Τρικαλινός υπερασπίζεται το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος την ονομασία «αφρίνα» για τον ανθό αλατιού Μεσολογγίου, θεωρώντας ότι είναι αυτός που επινόησε το συγκεκριμένο όνομα. Όπως, όμως, μου λένε οι ίδιοι άνθρωποι φαίνεται για έναν ισχυρισμό, που θα καταπέσει σύντομα χωρίς ιδιαίτερα επιχειρήματα στήριξής του από πλευράς Τρικαλινού. Αυτό που αναμένουν τόσο οι Ελληνικές Αλυκές όσο και ο Τρικαλινός είναι η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μαζεύει δυνάμεις ο Θεοδωρόπουλος

Βήμα προς βήμα ετοιμάζει τις δυνάμεις του για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος με την Bespoke Holdings, που έχει δημιουργήσει. Κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2025, όπως μου λέει άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Έως τότε, όμως, ο επιχειρηματίας κοιτάζει και άλλες εταιρείες που θέλει να εξαγοράσει εκτός από την ΙΟΝ, τους Ελληνικούς Χυμούς, τη Νίκας, την Αμβροσία, το Έδεσμα. Ενδέχεται στον όμιλο που θα μπει στο Χρηματιστήριο να είναι μέσα και η Μεντεκίδης, την οποία πρόσφατα εξαγόρασε ο Θεοδωρόπουλος μαζί με Καραμούζη και Ταμβακάκη, την εταιρεία που παράγει τα εμφιαλωμένα νερά Σέλι και Διός. Το παζλ, όμως, δε σταματάει εκεί. Σύντομα αναμένεται το επόμενό του χτύπημα.

Ισχυρό χτύπημα της ακρίβειας στην αγορά

Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος δεν κρύβεται. Και έτσι παρά τις εκπτώσεις, η αγορά κλυδωνίζεται αρκετά έντονα. Δεν το κρύβουν άλλωστε οι επιχειρηματίες, ιδίως στον τομέα ένδυσης- υπόδησης. Η ακρίβεια έχει χτυπήσει «κόκκινο» και το αποτέλεσμα είναι ότι οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, που μπαίνουν κάθε μήνα στο νοικοκυριό τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι στιγμής οι εκπτώσεις δεν έχουν δώσει αυτά που θα περίμενε ο εμπορικός κόσμος, με εξαίρεση συγκεκριμένες επιχειρήσεις μετρημένες στα δάχτυλα, οι οποίες απευθύνονται σε κοινό που υπερβαίνει το μέσο εισόδημα. Μία τέτοια περίπτωση είναι και τα καταστήματα Attica, που δείχνουν ότι κινούνται αρκετά δυναμικά. Στον αντίποδα, επιχειρήσεις όπως η ΙΚΕΑ, για παράδειγμα, δείχνουν μία συγκρατημένη πορεία τον Ιανουάριο, αν και όχι πτωτική και οι εμπλεκόμενοι στα πεπραγμένα της προσδοκούν μια καλύτερη συνέχεια.