Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Σήμερα θα ξεκινήσω με το θέμα που έχει επισκιάσει κάθε άλλη δραστηριότητα, αυτό για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, λες και η Ελλάδα δεν είχε άλλα θέματα να ασχοληθεί… Ελπίζω να είναι από τις λίγες φορές που θα ασχοληθούμε, καθώς υπάρχουν άλλα, πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν όλους μας. Ωστόσο, πολλές φορές η ίδια η πολιτική μας τάξη ορίζει με τι θα ασχοληθούμε και δυστυχώς και να θέλουμε δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.

Το κόλπο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το επικοινωνιακό του επιτελείο όλο το προηγούμενο διάστημα εξέταζαν κινήσεις για το πώς θα ανακτήσουν τον έλεγχο και τις πρωτοβουλίες. Αρχικά έγινε ένα κόλπο, για να μετρήσουν αντιδράσεις και να φτιάξουν κλίμα: δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι μετατίθεται για το μέλλον η ψήφιση του νομοσχεδίου. Μάλιστα, για να γίνει πιστευτό αυτό, είπε στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών ότι σκοπεύει πρώτα να εξηγήσει τι θέλει να κάνει και έπειτα να περιγράψει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Το σχέδιο

Δεν πέρασαν λίγες μέρες και αποφασίστηκε να επισπεύσουν τη συνέντευξη στην ΕΡΤ την περασμένη Τετάρτη, όπου εκεί θα έδινε εξηγήσεις για πολλά. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι όσοι έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε πίσω υπό τη ανησυχία της εσωκομματικής αναστάτωσης. Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο, όπως σας αποκαλύπτω σήμερα, ήταν άλλο και κυρίως εστίασε στο πλαίσιο που θα κινηθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι οι απόψεις των διαφωνούντων είναι σεβαστές και κυρίως δόθηκαν πολλά περιθώρια ελευθερίας στους βουλευτές της ΝΔ, αφού υπογραμμίστηκε ότι δε θα τεθεί κομματική πειθαρχία και ότι η αποχή είναι μια «αξιοπρεπής στάση». Επιπλέον, επί της ουσίας του επικείμενου νομοσχεδίου δόθηκαν κάποιες πρώτες διευκρινίσεις, οι οποίες πιθανολογείται ότι είναι αρκετές, ώστε να μετριαστούν αντιδράσεις, έστω μίας μερίδας των διαφωνούντων.

Η συμβουλή Γκρίνμπεργκ

Για τις τελικές αποφάσεις υπήρξε και η κρίσιμη και καθοριστική συμβουλή του αμερικανού γκουρού της επικοινωνίας, Γκρίνμπεργκ, αλλά και των στενών του συνεργατών: του υπουργού Άκη Σκέρτσου και του Αλέξη Πατέλη, που έχει τελέσει και γάμο με τον σύντροφό του στο εξωτερικό. Στις συσκέψεις που έγιναν κυριάρχησε η εκτίμηση ότι στην παρούσα περίοδο η κυβέρνηση διαθέτει τη δυναμική και τα περιθώρια, ώστε να επιταχύνει μία πολιτικά ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία. Επιπλέον, εκτιμήθηκε ότι έτσι θα έχει και το χρόνο να απορροφήσει τις όποιες αντιδράσεις έως τις Ευρωεκλογές. Επίσης, αξιολογήθηκε ότι η ελληνική κοινωνία είναι μοιρασμένη και συμφωνήθηκε πως μια παράταση της εκκρεμότητας θα έπληττε την κυβέρνηση.

Πάμε για τα πιο σοβαρά

Και επειδή σας ανέφερα στην αρχή πως υπάρχουν και άλλα πιο σοβαρά ζητήματα, αυτό ακριβώς λένε στο Μέγαρο Μαξίμου: ότι δηλαδή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και οι όποιες αντιδράσεις προς αυτό θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο να «αντισταθμιστούν» με μια γρήγορη και αισθητή βελτίωση των επιδόσεων της κυβέρνησης σε άλλα πεδία, όπως η αναχαίτιση της ακρίβειας και τα θέματα της ασφάλειας, της παραβατικότητας, της ανομίας και της βίας.

Το μασάζ στους βουλευτές

Προ ημερών σας είπα για το «μασάζ», που έχει ξεκινήσει από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Έμαθα επίσης, ότι έχει ανατεθεί στον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, να οργανώσει σε πρώτη φάση την ενημέρωση των βουλευτών (κατά ομάδες) από τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής του νομοσχεδίου. Επίσης, μου είπαν από το πρωθυπουργικό επιτελείο ότι σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος θα προγραμματιστεί μία συνεδρίαση της Κ.Ο. για ενημέρωση και συζήτηση με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια χρονική στιγμή που κάποιοι βουλευτές συντάσσονται με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ και υπουργοί, όπως ο Μάκης Βορίδης, με βάση όσα είπε στο «Βήμα», ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το υπουργικό συμβούλιο.

Μύλος στο ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταφέρει να γίνουν άνω – κάτω με το συγκεκριμένο θέμα και αυτό ήταν και το κεντρικό αντικείμενο των συζητήσεων στα πηγαδάκια της Κεντρικής Επιτροπής. Τα μπρος πίσω ήταν θέμα αυστηρής παρασκηνιακής κριτικής, καθώς από το βήμα της Κ.Ε. ουδείς θέλησε επί της ουσίας να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Τι τρέχει με τον Πολάκη

Αυτό που κυριάρχησε στην Κ.Ε., τόσο πριν όσο και μετά, ήταν η σχέση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη. Υπήρξε αρχικά ένα δημοσίευμα για τηλεφώνημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Κρητικό πολιτικό ουσιαστικά σαν τελεσίγραφο, «ή ψηφίζεις ή διαγράφεσαι». Ο Π. Πολάκης, που διαφωνεί με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διέψευσε ότι υπήρξε τηλεφώνημα. Από το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, όμως, αυτό διαψεύστηκε το Σάββατο και η απορία ήταν ποιος το έδωσε, γιατί δεν μπορεί να υπήρξε χωρίς λόγο αναφορά.

Η επικοινωνία με Πολάκη

Τελικά, ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού υπήρξε επικοινωνία εντός του Σαββατοκύριακου και πριν την λήξη της Κ.Ε., πήρε το λόγο στην κομματική διαδικασία και είπε ότι εάν δεν ήταν ο Π. Πολάκης και ο Μανώλης Καπνισάκης, ο δικηγόρος και νυν διευθυντής του γραφείου του, αυτός δε θα ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως έμαθα, αυτό έπρεπε να γίνει, για να μην δοθεί η εικόνα πως αδειάζει τον Π. Πολάκη και πως υπάρχει χάσμα μεταξύ τους.

Παίζει με προτάσεις νόμου

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της αναταραχής για το νομοσχέδιο, αποφάσισε να καταθέσει διάφορες προτάσεις νόμου. Παίζει με τις προτάσεις νόμου, καθώς ξέρει ότι δεν υπάρχει περίπτωση καμία να γίνει αποδεκτή. Απλά το κάνει, για να συντηρείται ένα κλίμα πως έχει προτάσεις, μήπως και αυξήσει το δείκτη της κυβερνησιμότητάς του. Η επόμενη θα είναι η παλαιότερη πρόταση του 2018 για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας και αυτή έρχεται λίγο μετά τη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Τι έγινε στην Αρχιεπισκοπή

Θα ακούσατε σίγουρα διάφορα για τη συνάντηση του Κασσελάκη με τον Αρχιεπίσκοπο το περασμένο Σάββατο στην έδρα της Αρχιεπισκοπής. Λοιπόν, έμαθα πως το κλίμα στη συνάντηση ήταν εξαιρετικό. Και συμφωνήθηκε να τα ξαναπούν, ενώ ο Ιερώνυμος είδε πως θα έχει ένα καλό σύμμαχο για το ρόλο της Εκκλησίας ευρύτερα και δε θα συναντήσει εχθρική στάση.

Οι λίστες για Ευρωβουλή

Πάντως στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε η διαδικασία της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου. Σύμφωνα με αυτή, στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν βιογραφικά στον i-syriza. Θα υπάρξει μία πρώτη αξιολόγηση από την Πολιτική Γραμματεία και η τελική λίστα θα τεθεί προς έγκριση πάλι μέσω του i-syriza στο σύνολο των μελών του κόμματος. Και μην τσιμπάτε. Θα γίνουν προκριματικές εκλογές.

Η αρχική σκέψη ήταν ο Θεοδωρικάκος

Έμαθα πως για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πριν πάρει το χρίσμα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κι ενώ ο Γιάννης Οικονόμου δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος της θέσης, η αρχική σκέψη ήταν ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Για διάφορους λόγους και κάποιες «καραμπόλες», ο πρώην υπουργός δεν κατέστη δυνατό να επιστρέψει στο υπουργείο, που υπηρέτησε στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Έρχεται «ξήλωμα» και στην ΕΛ.ΑΣ

Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ μετά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου μου έλεγε ότι αναμένονται σαρωτικές αλλαγές στο Σώμα. Από τη στιγμή που ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το υπουργείο άρχισε να «σκαλίζει» το θέμα και, όπως μαθαίνω, έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση, με την τελική απόφασή του να περιλαμβάνει την προώθηση στην ιεραρχία υποστρατήγων και άλλων αξιωματικών με «βουτιά» στην επετηρίδα, γεγονός που θα επηρεάσει την «τύχη» των σημερινών αντιστράτηγων. Και ενώ υπήρχε μεγάλη κινητικότητα τις προηγούμενες μέρες, πλέον επικρατεί παγωμάρα, καθώς στα ανώτατα κλιμάκια δεν διαρρέεται καμία πληροφορία. Μάλιστα, ανώτατος αξιωματικός μου έλεγε ότι δεν έχει δεχθεί κανένα τηλεφώνημα, για αυτό εκτιμά ότι οδηγείται στην αποστρατεία.

Πάει πίσω η υποψηφιότητα Αυτιά

Μαθαίνω, επίσης, πως πάει πίσω η υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά. Ο δημοσιογράφος θα ήθελε να δει το όνομά του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά μου «σφύριξαν» πως δεν έχει κλείσει η συμμετοχή του και υπάρχουν εμπόδια, με το κόμμα να «διαβάζει» ξανά την περίπτωσή του. Στην ερώτηση που έκανα στην πηγή μου: «Τον έκοψαν δηλαδή;», πήρα την εξής απάντηση: «Όχι, αλλά σήμερα που μιλάμε είναι το πιο πιθανό να μη συμπεριληφθεί στα πρόσωπα που θα αποφασίσει να κατεβάσει ο Κυριάκος για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, παρά να είναι».

Ο Κικίλιας στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

Το όνομα του οικονομολόγου Ηλία Κικίλια, συμβούλου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και γενικού διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ, θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα παρουσιάσει το κόμμα στις Ευρωεκλογές. Ο Κικίλιας σε άρθρα του εξηγούσε πως «οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα, για να προχωρήσει» και πως «δεν είναι τυχαίο ότι η σύγχρονη Ευρώπη χτίστηκε με κυβερνήσεις πολυκομματικής συνεργασίας».

Καφέ στην Ερμιόνη και ψώνια από το τοπικό σούπερ μάρκετ για τον Πάνο Καμμένο

Στη γραφική χερσόνησο της Ερμιόνης, στην Αργολίδα, εθεάθη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο πρώην υπουργός Πάνος Καμμένος. Χαλαρός, εμφανώς αδυνατισμένος και φορώντας μαύρα ρούχα από πάνω μέχρι κάτω, που τον έκαναν να φαίνεται ακόμη πιο λεπτός, έκανε βόλτα στο λιμάνι, έπιανε την κουβέντα με όποιον έσπευδε να τον χαιρετήσει και απόλαυσε τον καφέ του στην περιοχή Μαντράκια, σε ένα από τα τραπέζια που έχουν θέα προς τη θάλασσα. Νωρίτερα είχε πάει για ψώνια στο κοντινό σούπερ μάρκετ της πόλης και έφυγε φορτωμένος με σακούλες. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το κόμμα του οποίου κατήλθε για τελευταία φορά σε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 (όπου συγκυβέρνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ), κατεβαίνει συχνά στην περιοχή και συνήθως διαμένει σε πολυτελή βίλα του οικισμού Porto Hydra Village.

Ο γρίφος της Lidl και ο πρώτος Σκλαβενίτης

Γρίφος παραμένει για πολλούς ο τζίρος της Lidl στην Ελλάδα, καθότι η γνωστή γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ δεν δημοσιεύει ισολογισμό λόγω της εταιρικής της μορφής ως ομόρρυθμη εταιρεία. Υπολογίζεται, όμως, από ανθρώπους της αγοράς ότι ο τζίρος της υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελεί τη δεύτερη δύναμη της αγοράς πάνω από την ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία τζιράρει περίπου 1,98 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση τον τελευταίο της ισολογισμό. Πάντως, η απόσταση του ανταγωνισμού από τον πρώτο Σκλαβενίτη είναι αρκετά μεγάλη, δηλαδή περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, καθότι, όπως έχω μάθει, φέτος ο πρώτος της ελληνικής αγοράς θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η δημοσιότητα στοιχίζει στην Κατσαφάδου;

Η Δήμητρα Κατσαφάδου, που διαχειρίζεται τα καταστήματα «La Vie en Rose», είναι χημικός στο επάγγελμα και έχει καταφέρει ομολογουμένως κάτι αξιοθαύμαστο: να δημιουργήσει μία επιχείρηση με τζίρο 21,5 εκατ. το 2022 από 18,9 εκατ.ευρώ (+13,7%), προ φορών, κέρδη 12 εκατ. από 9 εκατ. το 2021 (+33) και κέρδη μετά από φόρους 9,6 εκατ., από 7,3 εκατ. (+31%) και όλα αυτά με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Τα κέρδη της είναι πολύ υψηλά για το μέγεθος του τζίρου της επιχείρησής της και θα τα ζήλευαν πολύ μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα κέρδη αυτά αποτελούν και πόλο έλξης για χτυπήματα από ληστές, οι οποίοι πολύ πρόσφατα μπήκαν για δεύτερη φορά και πήραν 290.000 ευρώ από κατάστημα της εταιρείας στο Περιστέρι. Φαίνεται ότι το ελληνικό αυτό success story δεν περνάει απαρατήρητο.

Cinobo: Το ελληνικό «Netflix» μεγαλώνει

Με τζίρο κοντά στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και κερδοφόρα πορεία, το Cinobo της Δάφνης Μπεχτσή συνεχίζει να μεγαλώνει. Η ελληνική πλατφόρμα, που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως το ελληνικό Neftlix, αναπτύσσεται σταδιακά. Θυμίζω ότι το Cinobo έχει κάνει συνεργασία με τον Ελληνοκύπριο επιχειρηματία, Sir Στέλιο Χατζηιωάννου και την δικών του συμφερόντων easyCinema, με σκοπό την διεύρυνση του αριθμού των συνδρομητών της. Πολύ πρόσφατα, όμως, έκανε μία ακόμα κίνηση, με την επαναλειτουργία της πρώην κινηματογραφικής αίθουσας Όπερα Odeon στην Ακαδημίας 57, η οποία είχε κλείσει υπό την ομπρέλα του προηγούμενου διαχειριστή της. Πριν λίγες μέρες το Cinobo έδωσε νέα πνοή στην κινηματογραφική αίθουσα, αναβιώνοντάς την και, όπως μαθαίνω, κινείται ήδη ικανοποιητικά όσο περισσότερος κόσμος μαθαίνει ότι επαναλειτουργεί υπό νέα διεύθυνση. Σύντομα θα επαναλειτουργήσει -από τον Μάιο- και το περίφημο Σινέ Paris στην Πλάκα, το οποίο έχει αποκτήσει ο Στέλιος Χατζηϊωάννου ως ακίνητο και θα διαχειρίζεται η οικογένεια Μπετχσή. Ήδη το Cinobo έχει δώσει ζωή σε αίθουσες των Αθηνών όπως τα θερινά Cine Αλεξάνδρα και Σινέ Φλερύ και το χειμερινό Αλεξάνδρα Europa Cinemas.

Η πορεία της πρώην Taxibeat

Η πρώην Taxibeat και νυν Free Now, παρά τις χρεώσεις που επέβαλε το 2022, κατάφερε να αναπτυχθεί, κόντρα στις τότε αντιδράσεις που υπήρξαν και την κριτική που της ασκήθηκε. Και έτσι στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 έχει καταφέρει να «γράφει» ρυθμό ανάπτυξης 46% στην Ελλάδα, να διατηρεί 9.000 εγγεγραμμένους οδηγούς και να έχει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

Γιατί δε δημοσιεύει ισολογισμούς η Coco-Mat;

Κανονικά μία ανώνυμη εταιρεία πρέπει κάθε χρόνο να δημοσιεύει τις οικονομικές της καταστάσεις, δηλαδή τον ισολογισμό της χρονιάς που προηγήθηκε. Κάτι που δε συμβαίνει στην περίπτωση της Coco-Mat. Οι αδερφοί Μάικ και Πωλ Ευμορφίδης έχουν να δημοσιεύσουν ισολογισμό μάλλον αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2019, όταν ήταν η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Φαίνεται, όμως, ότι προς το παρόν δεν έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ή την προσοχή κάποιας αρμόδιας αρχής ελέγχου προς την επιχείρηση, παρά την εκ του νόμου συμβατική υποχρέωση, που έχει να πράττει κάτι τέτοιο. Το 2019, λοιπόν, που είδαμε τελευταία φορά οικονομικές καταστάσεις, ο τζίρος της Coco-Mat ήταν 19 εκατομμύρια ευρώ και οι ζημίες 5,9 εκατομμύρια ευρώ. Μήπως, λοιπόν, υπάρχει λόγος που δε δημοσιεύουν οι αδελφοί Ευμορφίδη τις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησής τους, διότι η επιχείρηση δεν πηγαίνει τόσο καλά όσο θα περίμεναν;