Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Σήμερα θα ξεκινήσουμε λίγο με τα κυβερνητικά πριν πάμε στο χάος που επικράτησε για μια ακόμη φορά στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο οποίος και κατάφερε ένα πρόβλημα της κυβέρνησης να γίνει δικό του με παλινωδίες και μπρος – πίσω για το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πέφτουν οι τόνοι στη ΝΔ

Όπως μαθαίνω τις τελευταίες ώρες, πέφτουν οι τόνοι στο εσωτερικό της ΝΔ και δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί, αν και πριν λίγο καιρό ήταν ιδιαίτερα σκληροί και άτεγκτοι. Πχ η κίνηση του βουλευτή και ψυχιάτρου Δημήτρη Βαρτζόπουλου να δηλώσει θετικός ήταν χαρακτηριστική, αν και του κλίματος Αντώνη Σαμαρά. Υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που αρχίζουν και κάνουν δεύτερες σκέψεις και φαίνεται πως έπιασε τόπο το πολιτικό μασάζ, των Γιάννη Μπρατάκου, Άκη Σκέρτσου και Σταύρου Παπασταύρου, για τους οποίους σας ανέφερα πως ανέλαβαν δράση. Καταλαβαίνω από όσα μαθαίνω πως αρκετοί ρίχνουν πολύ νερό στο κρασί τους με την ελπίδα της συμμετοχής σε μελλοντική κυβέρνηση. Αυτό το κίνητρο ήταν τελικά ισχυρό και μένει να φανεί μελλοντικά πόσοι βουλευτές από τους σκληρούς θα συμμετάσχουν σε μελλοντικό υπουργικό σχήμα.

Αμετακίνητος ο Σαμαράς

Ο μόνος που μένει πιστός στις απόψεις του, χωρίς να ρίχνει νερό στο κρασί του, είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Μεσσήνιος πολιτικός δεν κάνει πίσω και χθες προσερχόμενος στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, έριξε το καρφί του καυτηριάζοντας την κυβερνητική γραμμή για αποχή. Μαθαίνω ότι στην ίδια γραμμή είναι περίπου 10 βουλευτές που θα καταψηφίσουν. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ λιγότερος από όσα έλεγαν πολλοί εδώ και λίγες μέρες για 30-40 ακόμα και 50 βουλευτές.

Το αλαλούμ Κασσελάκη

Και πάμε τώρα στο απίστευτο αλαλούμ που έχει γίνει εδώ και λίγες ώρες στο ΣΥΡΙΖΑ που είναι απίστευτες οι οβιδιακές αλλαγές που υπήρξαν, όχι για το εάν θα ψηφίσει ή όχι, καθώς το «ναι» θεωρείται δεδομένο, αλλά εάν θα υπάρξει ή όχι, κομματική πειθαρχία. Να τα πάρουμε με τη σειρά, γιατί έχουμε μπερδευτεί όλοι και όχι μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Προχθές ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θέτοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του κόμματός του, κατηγορώντας μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν το θέτει και στους βουλευτές της ΝΔ. Χθες, μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας το Mega η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη υποστήριξε ότι ο Κασσελάκης δεν μίλησε για κομματική πειθαρχία και δεν θα διαγραφεί κανείς. Δεν πέρασαν ούτε δυο ώρες και χθες ο Κασσελάκης, εμφανίστηκε αμετακίνητος στην κομματική πειθαρχία, αν και έθεσε μια νέα εκδοχή: αυτή της κομματικής πειθαρχίας με αστερίσκους. Μύλος κυριολεκτικά!

Το αντάρτικο Πολάκη

Το ενδιαφέρον είναι η κόντρα του Παύλου Πολάκη στη γραμμή Κασσελάκη. Ο Κρητικός εδώ και πολύ καιρό όπως μαθαίνω είναι σε απόσταση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και χθες στην Πολιτική Γραμματεία εξέφρασε καθαρά αντίθετη άποψη, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πάνε στα χωριά των Χανίων υποστηρίζοντας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και τον θεωρεί έντιμο και συμφωνεί με πολλά, εντούτοις στο συγκεκριμένο θέμα έχει άλλη άποψη και βρίσκονται απέναντι.

Γκρίνια στην Πολιτική Γραμματεία

Μουρμούρες ή γκρίνιες για άλλους καταγράφηκαν χθες στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος του Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιφυλάξεις εξέφρασαν εκτός από τον Π. Πολάκη, ο επικεφαλής της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Απέναντι βρέθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας και μιλώντας για την κομματική πειθαρχία φέρεται να είπε πως «όταν καταθέσαμε πρόταση νόμου που υπογράφει σύσσωμη η Κ.Ο., μοιάζει παράδοξη ως επιλογή αφού η πρόταση νόμου υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών».

Η αγωνία Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την διήμερη Κ.Ε. που θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής, θα σηματοδοτήσει την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου για το συνέδριο που θα γίνει περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Το άγχος είναι μεγάλο για την δεύτερη θέση ,καθώς σε περίπτωση που στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει τρίτος, όπως μου λένε αρκετά στελέχη, δεν θα έχει απλά καταρρεύσει το αφήγημα εξουσίας του Κασσελάκη. «Θα αμφισβητηθεί ευθέως και η καρέκλα του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο χώρο της κεντροαριστεράς και η μπάλα θα έχει χαθεί» μου είπαν.

Οι τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προβληματίζονται

Δεν καταγράφεται ενιαία στάση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με το επερχόμενο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση και θα αφορά την σύναψη γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα τεκνοθεσίας. Από τους 32 βουλευτές του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπάρχουν τουλάχιστον 4 αυτή τη στιγμή που προβληματίζονται ως προς το εάν θα επιψηφίσουν τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. Προβληματισμό εκφράζουν ως προς τις αλλαγές του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου αυτή τη στιγμή, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Σαμπρή Αχμέτ, ο επίσης μειονοτικός βουλευτής του Κινήματος Μπουρχάν Νετζαντή Μπαράν που εκλέγεται στην Ξάνθη, ο Μανώλης Χνάρης από την περιοχή του Ρεθύμνου και ο Σταύρος Μιχαηλίδης από την εκλογική περιφέρεια Χίου.

Η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη

Για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει πως «προτεραιότητα για εμάς έχουν τα δικαιώματα των παιδιών». Από την πλευρά της η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου έχει αναφέρει πως «είμαστε υπέρ των ίσων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, όλων των ζευγαριών, είτε είναι ετερόφυλα, είτε είναι ομόφυλα ζευγάρια». Όσον αφορά το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, η συζήτηση που γίνεται, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι απλώς και μόνο εάν θα μπορέσει επιτέλους να εναρμονιστεί το εθνικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Λέμε ναι στην τεκνοθεσία ως υιοθεσία που λύνει ζητήματα. Υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που έχουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως αυτό που ανακύπτει στο τι συμβαίνει ότι ένας από τους δύο συντρόφους πεθαίνει και υπάρχει παιδί στη μέση, Τι θα γίνει αυτό το παιδί; Είναι καλύτερο να πάει στο ίδρυμα ή να μείνει εκεί που το αγαπάνε;» αναρωτιέται η Ν. Γιαννακοπούλου. Όσον αφορά πάντως το ζήτημα της παρένθετης μητέρας, στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαφωνούν κάθετα, καθώς «η γυναίκα δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μήτρα αναπαραγωγής».

Κίνητρα για τη στρατηγική επένδυση του 1 δισ.

Στη χορήγηση κινήτρων για διαδικασίες υλοποίησης προχωράει όπως μαθαίνω το υπουργείο Ανάπτυξης προς τη Microsoft με νέα απόφαση που εκδόθηκε χθες για την επένδυση των τριών datacenter, το ύψος της οποίας αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σας θυμίζω ότι βάσει του υποβληθέντος επενδυτικού φακέλου στον Enterprise Greece, το συνολικό κόστος επένδυσης ανέρχεται σε 976.168.800 ευρώ και αφορά αφενός στις δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού (software, hardware, servers κ.α.) ποσού 746.548.800,00 ευρώ και αφετέρου στις λειτουργικές δαπάνες για χρονικό διάστημα οκταετίας ποσού 229.620.000 ευρώ οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης. Το ένα από τα δύο κίνητρα είναι αυτό της ταχείας αδειοδότησης της επένδυσης αλλά και κίνητρα χωροθέτησης όπου επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για την εξυπηρέτηση στρατηγικών επενδύσεων όπως έχει χαρακτηριστεί και η συγκεκριμένη.

Στο κατώφλι του Στουρνάρα η JP Morgan για τη Viva

Και καθώς η κόντρα του Χάρη Καρώνη, ιδρυτή της Viva Wallet με τη JP Morgan που έχει εξαγοράσει το 48,5% των μετοχών της καλά κρατεί, τα στελέχη της αμερικανικής τράπεζας βρέθηκαν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα, συζητώντας μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο θέμα. Να σας θυμίσω εδώ ότι η JP Morgan με βάση την αρχική συμφωνία επρόκειτο να αποκτήσει και το υπόλοιπο 51,5% των μετοχών της Viva με χρονικό ορίζοντα έως και το 2025. Ωστόσο ο Καρώνης φαίνεται να βρίσκει διάφορες προφάσεις για να ζητήσει περισσότερα χρήματα, κάτι που η πλευρά των Αμερικανών δεν εγκρίνει όπως είναι αναμενόμενο.

Νέες αφίξεις για τη Navios της Φράγκου

Η Navios Partners παρέλαβε μόλις χθες το πρώτο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ του νεότευκτου επενδυτικού προγράμματός της με την ονομασία Zim Sparrow, το οποίο έχει σημαία Λιβερίας. Σε επίπεδο συνολικής στρατηγικής η Navios Maritime Partners της Αγγελικής Φράγκου επεκτείνει το νέο της ναυπηγικό πρόγραμμα, στρέφοντας τα μάτια της στην αγορά των δεξαμενόπλοιων. Εκτός των άλλων όμως όπως είχε ήδη συμφωνήσει και για την κατασκευή δύο δεξαμενόπλοιων. Τα δύο αυτά τάνκερ αναμένεται να παραδοθούν στη Navios το πρώτο εξάμηνο του 2027.

Το ρεκόρ της BMW στην Ελλάδα

Ρεκόρ πωλήσεων «έγραψε» στη διάρκεια του 2023 το BMW Group στην κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η BMW σημείωσε την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 13 ετών, στην ελληνική αγορά. Συνολικά η εταιρεία κατέγραψε 8.533 συνολικές ταξινομήσεις μοντέλων BMW, BMW i και MINI κατακτώντας την κορυφή της πολυτελούς κατηγορίας με εντυπωσιακή άνοδο +30,0% συγκριτικά με το 2022. Ταυτόχρονα όμως σημείωσε ιστορικό υψηλό πωλήσεων για τη ΜΙΝΙ στην Ελλάδα με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη, στην κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων με 2.328 συνολικές ταξινομήσεις – άνοδος +10,2% έναντι του 2022 – και μερίδιο αγοράς 11,7% στην πολυτελή κατηγορία μοντέλων (1,7% μερίδιο επί της συνολικής αγοράς). Τα κυριότερα μοντέλα που συνέβαλαν στην πορεία των πωλήσεων, ήταν η νέα BMW X1 και η BMW Σειρά 1, τα οποία κατέκτησαν την κορυφή στην κατηγορία τους.

Τι εισάγει και τη εξάγει η Ελλάδα στη Γερμανία

Μπορεί η Ελλάδα να έστειλε προϊόντα αξίας 3,01 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 στη Γερμανία, ωστόσο οι εισαγωγές της ήταν πολύ μεγαλύτερες κατά 8,37 δισεκατομμύρια ευρώ με το εμπορικό ισοζύγιο για τη χώρα μας να είναι αρνητικό κατά 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2021 όπου το εμπορικό ισοζύγιο ήταν επίσης αρνητικό αλλά μικρότερο στα 4,23 δισεκατομμύρια ευρώ καθότι οι εξαγωγές ήταν 2,78 δισεκατομμύρια και οι εισαγωγές 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τις ελληνικές εξαγωγές το 2022 σύμφωνα με τον Export Credit Greece, το 15,4% ήταν φαρμακευτικά προϊόντα, το 8,1% γαλακτοκομικά, αυγά και μέλι, το 12,8% αλουμίνιο και προϊόντα του, το 8,1% ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, το 5,9% φρούτα και ξηροί καρποί, το 3,6% χαλκός και προϊόντα του, το 4,1% πλαστικά και σχετικά προϊόντα.