Δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ακόμη, τα πράγματα στο εσωτερικό της ΝΔ σχετικά με το θέμα της τεκνοθεσίας και του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι η πρώτη φορά που ένα θέμα προβληματίζει και χωρίζει στα δύο τη βάση του κόμματος. Ήδη, μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, έχει προκληθεί μεγάλη συζήτηση και χθες, που πέρασα από το Κοινοβούλιο και είδα αρκετούς, μου είπαν πολλά και διάφορα. Και το κρίσιμο, καθώς κατάλαβα, είναι κατά πόσο αποτελεσματικοί θα είναι όσοι κάνουν το απολύτως απαραίτητο «πολιτικό μασάζ» στους βουλευτές, οι οποίοι θέτουν ζήτημα να υπάρξει απευθείας επικοινωνία με το γραφείο ή τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Μηνύματα από την Εκκλησία και συντηρητικούς κύκλους

Ουσιαστικά οι βουλευτές θέλουν να τα πουν με τον Γιάννη Μπρατάκο, ή τον Σταύρο Παπασταύρου, ή τον Άκη Σκέρτσο και σε δεύτερο χρόνο με τον γραμματέα της Κ.Ο., Σταύρο Καλαφάτη ή την γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα. Και, όπως μου είπαν, πολλοί είναι αυτοί που έχουν λάβει προειδοποιητικά μηνύματα από δυνάμεις της Εκκλησίας και συντηρητικούς κύκλους και υπάρχει φόβος για εκλογικές απώλειες.

Ο φόβος της Περιφέρειας

Επιπλέον, όπως μου είπαν πολλοί βουλευτές, που εκλέγονται στην περιφέρεια, δεν είναι μόνο η Εκκλησία που αντιδρά και την έχουν απέναντι στις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά το ίδιο το κοινό τους. Επί της ουσίας είναι βουλευτές δυο ταχυτήτων, καθώς οι συνάδελφοί τους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως μου εξήγησαν, είναι πιο ευέλικτοι και δεν αντιμετωπίζουν μια τόσο επιθετική στάση όσο στην επαρχία, που είναι μικρές κοινωνίες με άλλα στερεότυπα.

Όχι αυστηρή κομματική πειθαρχία

Η συνέντευξη μάς έδωσε αφορμή για μεγάλες συζητήσεις και δημιουργήθηκαν πολλές απορίες, που προσπάθησα να τις λύσω. Μία από αυτές είναι τι θα γίνει με την κομματική πειθαρχία. Ανώτερος κυβερνητικός παράγων μου εξήγησε ότι αυστηρή κομματική πειθαρχία δε θα υπάρξει για κανέναν, ούτε για τους υπουργούς. Βέβαια, μου εξηγήθηκε πως άλλη βαρύτητα και σημασία έχει η στάση του υπουργού από αυτή των βουλευτών και, όπως κατάλαβα, το ίδιο θα ισχύσει και για τους υφυπουργούς, αν και δεν είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Κομμένοι και αποκλεισμένοι

Η στάση των βουλευτών της ΝΔ -για 40 περίπου βουλευτές που θα απέχουν- ακούγεται στα πηγαδάκια ότι θα κρίνει και το πολιτικό τους μέλλον· ειδικά τη σχέση τους με τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, αλλά και την πορεία τους εντός του κόμματος και κυρίως εάν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση σε μελλοντικό ανασχηματισμό. Αυτό είναι και το τυράκι, όπως έμαθα για τον επόμενο μεγάλο, όμως, ανασχηματισμό, που ενδεχομένως να γίνει μετά τις Ευρωεκλογές.

Η βοήθεια του Κασσελάκη

Αυτή η ομάδα των 40, ίσως και 50, βουλευτών της ΝΔ πώς θα καλυφθεί; Θα περάσει το νομοσχέδιο; Ναι, φυσικά και θα περάσει. Αλλά θα βοηθήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα καλύψει το πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άρα, ο Στέφανος Κασσελάκης σε αυτό το ζήτημα θα τον βοηθήσει, αν και το κάνει όχι για τον ίδιο, αλλά για να υπερασπιστεί και να προωθήσει ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να θέσει κομματική πειθαρχία όπως είπε και χθες το βράδυ στη Μάρα Ζαχαρέα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Όπως έμαθα, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο στενό επιτελείο του Κασσελάκη και η απάντηση ήταν πως θα ψηφιστεί, αν και με τις ενστάσεις που υπάρχουν.

Μένει και αυτός

Και επειδή σας έλεγα χθες για τον πρωθυπουργό, που δε θα φύγει για ευρωπαϊκή καριέρα, εδώ θα μείνει και ο Στέφανος Κασσελάκης, που δε θα φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ειδικά από την ηγεσία του μετά τις Ευρωεκλογές. Αυτό το έχουν συζητήσει εκτενώς στη στενή του ομάδα. Χθες το είπε ωμά: «Ήδη έχω απορρίψει διαρρήδην το σενάριο να αποχωρήσω μετά τις ευρωεκλογές». Αυτό γιατί; Γιατί όπως έμαθα έχει ενοχληθεί από τις συζητήσεις στο παρασκήνιο πως εάν χάσει με μεγάλη διαφορά -γιατί για να κερδίσει θεωρείται απίθανο- θα αναγκαστεί να αποχωρήσει, καθώς θα του τεθεί από αρκετούς, που σήμερα τον στηρίζουν.

Αγριεύει η κόντρα Ανδρουλάκη – Κασσελάκη

Η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη και η κριτική που άσκησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με τη στάση του στο σκάνδαλο των υποκλοπών, π.χ. γιατί δεν έκανε μήνυση κ.λπ. εξόργισε τη Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, χθες το βράδυ αργά βγήκε μια ανακοίνωση όλο χολή για τον Κασσελάκη, που το ΠΑΣΟΚ τον χαρακτηρίζει «Πολάκη made in USA», του εύχεται καλό τριήμερο στις Σπέτσες και του χρόνου στο Μαϊάμι. Ωστόσο, αυτό που πόνεσε και σχολιάζεται ήδη σε ορισμένους κύκλους ήταν το υστερόγραφο. Το ΠΑΣΟΚ ζητάει να δημοσιοποιηθεί η δανειακή σύμβαση του Στέφανου Κασσελάκη με το ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο που του έδωσε, ώστε να πληρωθεί το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των κομματικών ΜΜΕ και στο κόμμα με τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του.

Το σημαίνον στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που θα αναβαθμίσει ο Χρυσοχοΐδης

Στην Κατεχάκη θα σας πάω τώρα, όπου επικρατεί αναβρασμός μετά την ανάληψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είναι έτοιμος να προχωρήσει σε βαθιές τομές, απομακρύνοντας πολλά ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο υπουργός, όπως μαθαίνω, έχει πάρει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να προβεί εν λευκώ σε όλες τις απαιτούμενες αλλαγές. Δε θα δώσει σημασία ούτε καν στην επετηρίδα, προκειμένου να τοποθετήσει έμπιστους αξιωματικούς σε θέσεις-κλειδιά. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να αναβαθμίσει και να τοποθετήσει σε κορυφαία θέση τον υποστράτηγο Δημήτρη Μάλλιο, προϊστάμενο έως και σήμερα του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, με θητεία κατά το παρελθόν στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Χρυσοχοΐδης και Μάλλιος είχαν αγαστή συνεργασία κατά τη διάρκεια της υβριδικής απειλής, που δέχθηκε η χώρα μας από την Τουρκία, τον Φεβρουάριο του 2020, στα σύνορα του Έβρου και ο υπουργός γνωρίζει καλά τις ικανότητές του. Γι’ αυτό τον προορίζει για ακόμη ψηλότερα απ’ ότι είναι σήμερα.

Το δίδυμο Χαρίτσης-Ηλιόπουλος

Το πρώτο βήμα της οργανωτικής συγκρότησης κάνει σήμερα η Νέα Αριστερά, καθώς από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει ο οδικός χάρτης ως την πανελλαδική συνδιάσκεψη, που προγραμματίζεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν στελέχη Κ.Ε., που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτές, συνδικαλιστές, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί και στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της νεολαίας, φοιτητές, εργαζόμενοι κλπ. Τις εργασίες του διημέρου θα ανοίξει ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι ο δεύτερος ομιλητής και θα περιγράψει τον οδικό χάρτη στην πορεία της συγκρότησης.

«Κάθε μέρα ο άνθρωπος δημιουργεί»

Το παρών στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του υπουργείου Αθλητισμού, που έγινε χθες σε ειδική εκδήλωση στο Μαρούσι, στην έδρα του υπουργείου Παιδείας-Αθλητισμού έδωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Και αυτό, γιατί το 2024 είναι αφενός ολυμπιακή χρονιά και αφετέρου για την Ελλάδα ένα εμβληματικό ορόσημο για δύο λόγους: 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, που διοργανώθηκαν στη χώρα μας αλλά και η νίκη του Euro! Σε πηγαδάκι που είχε στηθεί κάποιος ρώτησε την Αγγελοπούλου: «Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;» και απάντησε με χαμόγελο: «Κάθε μέρα ο άνθρωπος δημιουργεί…». Δεδομένου ότι το 2025 η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνει την πρώτη της θητεία, ο νους μου πήγε εκεί… Ήδη έχει δειλά δειλά αρχίσει να συζητείται το θέμα σε δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία ποια χαρακτηριστικά θα μπορούσε να έχει ο/η διάδοχος, που θα στοχεύσουν στις προτάσεις τους τα κόμματα. Πάντως, κάθε εκλεγμένος Πρόεδρος έχει δικαίωμα επανεκλογής μία μόνο φορά, επομένως μην σας φανεί παράδοξο, αν προταθεί ξανά από την κυβέρνηση η Κ. Σακελλαροπούλου.

«Κλείδωσε» ο Μελιγγώνης για τον Αθήνα 9,84

Σας το έγραψα πριν μία εβδομάδα και σήμερα επιστρέφω με νεότερη ενημέρωση. Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, σας είχα πει, προσανατολιζόταν να ορίσει διευθυντή του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84 τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη. Έμαθα πως ο συνάδελφος «κλείδωσε» για τη θέση.

Φοβούνται τα μέτρα Σκρέκα τα σούπερ μάρκετ

Ένας είναι ο μεγάλος φόβος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αυτή τη στιγμή, μετά την ανακοίνωση των μέτρων Σκρέκα την Τετάρτη το πρωί. Πολλοί από αυτούς με τους οποίους μίλησα μου είπαν ότι οι αλυσίδες «τρέμουν» μην τυχόν το μέτρο, που λέει για διακοπή του 30% των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, κρύβει από πίσω τη διακοπή των πιστωτικών τιμολογίων-εκπτώσεων, που δίνουν οι προμηθευτές και ευνοούν την κερδοφορία των αλυσίδων. Πρόκειται για μία πρακτική που εφαρμόζεται πολλά χρόνια τώρα, από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ άρχισαν να αποκτούν δύναμη και εκτόπισμα στην Ελλάδα, τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια. Εάν, λοιπόν, συμβεί αυτό, αναμένεται να έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις και, όπως φαίνεται, δε θα λείψουν οι αντιδράσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για το «αντάλλαγμα» πολλών προμηθευτών, προκειμένου να μπουν στα ράφια των αλυσίδων, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι από μόνο του και χωρίς το παραπάνω κίνητρο.

Κοντά στα 210 εκατομμύρια ευρώ τα καταστήματα Attica

Τα πολυκαταστήματα Attica, που εξαγόρασε το καλοκαίρι του 2023, ο όμιλος συμμετοχών της Ideal, ο οποίος είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνουν ασταμάτητα. Τη χρονιά που πέρασε έγραψαν τζίρο λίγο πάνω από τα 210 εκατομμύρια ευρώ, όπως μου λένε, και κατάφεραν να «σπάσουν» κάθε προηγούμενο, ιστορικά, στα χρόνια της λειτουργίας τους. Αλλά και η περίοδος των Χριστουγέννων ευνόησε τη γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων, η οποία ετοιμάζει εκτός των άλλων την είσοδο της και στο Ελληνικό, καταλαμβάνοντας ένα σημαντικό κομμάτι των διαθέσιμων εμπορικών χώρων.

Οι Αφοί Κοτιώνη ετοιμάζουν σπίτια στο Ελληνικό

Ξέρω από την αγορά ότι τα δύο αδέρφια, Γιώργος και Στέλιος Κοτιώνης, γιοι του Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία, Θεόδωρου Κοτιώνη, που ίδρυσε τη Bold Ogilvy, τη διαφημιστική εταιρεία στην Ελλάδα με τζίρο στα 108 εκατομμύρια ευρώ το 2022, ετοιμάζουν δύο πολυτελείς κατοικίες στο Ελληνικό. Τα δύο αδέρφια έχουν κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις, για να πάρουν τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες και να προχωρήσει η κατασκευή των νέων τους διώροφων κατοικιών εντός του χώρου της εμβληματικής επένδυσης. Να σας πω για την ιστορία ότι ο Γιώργος Κοτιώνης είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Bold Ogilvy και ο αδερφός του, Στέλιος, διευθύνων σύμβουλος της Foss Productions, η οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκεται πίσω από πολλές παραγωγές, που γίνονται στην Ελλάδα, όπως είναι για παράδειγμα το Maestro του Παπακαλιάτη, η Παραλία στην ΕΡΤ και αρκετές γνωστές σειρές ή εκπομπές που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση.

Σε συνεννόηση με τον Μώραλη η επένδυση της Εθνικής

Σε άμεση συνεννόηση με τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, βρίσκεται, όπως μου λένε, η Εθνική Τράπεζα. Ο λόγος; Μα γιατί η Εθνική έχει την ιδιοκτησία σε ένα οικόπεδο περίπου 22 στρεμμάτων στον Πειραιά, αυτό της παλιάς κλωστοϋφαντουργίας των Αδερφών Ρετσίνα. Σε αυτό υπάρχει ένα παλιό κτίριο της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας με επιφάνεια δόμησης πάνω από τα 8.000 τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία τα μισά περίπου θα κατεδαφιστούν και τα υπόλοιπα μισά θα διατηρηθούν ως έχουν, καθότι πρόκειται για διατηρητέο κτίριο. Να σας πω, βέβαια, ότι το ακίνητο αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί τι χρήση θα έχει, αλλά ένα μέρος του θα γίνουν δημόσιοι χώροι πρασίνου και αναψυχής, που θα παραχωρηθούν στον δήμο της περιοχής. Ένα άλλο μέρος του μπορεί να γίνουν κατοικίες και ένα ακόμη μπορεί γραφεία. Ωστόσο, όλα αυτά θα κριθούν από το ειδικό χωρικό σχέδιο, που απαιτείται για τον προσδιορισμό των χρήσεων γης, όπου η Εθνική Τράπεζα σκοπεύει να το υλοποιήσει σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μώραλη.

Ετοιμάζεται για ομολογιακό 14 εκατομμύρια ο Κολιός

Ομολογιακό δάνειο 14 εκατομμυρίων ευρώ μαθαίνω ότι ετοιμάζεται να εγκρίνει η γαλακτοβιομηχανία Κολιός, η οποία έχει ήδη αρκετά υψηλό δανεισμό. Σας θυμίζω ότι η Κολιός, που έχει περάσει από αρκετά δύσβατα μονοπάτια στο παρελθόν, με ζημίες και υψηλό δανεισμό, έχει καταφέρει να ορθοποδήσει τον τελευταίο καιρό, με το τζίρο της το 2022 να φτάνει τα 119,92 εκατομμύρια ευρώ και τα καθαρά της κέρδη μετά από όρους να είναι 1,58 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο δανεισμός της παραμένει αρκετά υψηλός, κοντά στα 39,5 εκατομμύρια ευρώ, όπου μαζί με το νέο «πακέτο» του ομολογιακού δανείου θα εκτοξευτεί στα 54 εκατομμύρια ευρώ. Αρκετοί, πάντως, από τους ανταγωνιστές της, όπως ο Ολύμπος και η Δωδώνη, είχαν βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο να εξαγοράσουν τον Κολιό στις παλιότερες δύσκολες εποχές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη με την επιχείρηση να διατηρεί το εκτόπισμά της και να καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση.