Τον είδαμε, τον ακούσαμε, μας εξήγησε, έδωσε απαντήσεις. Η αναφορά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση και προβλήθηκε χθες το απόγευμα. Να σας δώσω, λοιπόν, σήμερα λίγο παρασκήνιο για το πώς κλείστηκε αυτή η πολυσυζητημένη συνέντευξη και δόθηκε στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Συμφωνία προ Χριστουγέννων

Η αρχική συμφωνία, όπως έμαθα, ήταν να δοθεί η συνέντευξη του πρωθυπουργού πριν από τα Χριστούγεννα στην ΕΡΤ, αλλά τελικά άλλαξε ο προγραμματισμός και λόγω κάποιων υποχρεώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίστηκε αυτή να γίνει μετά τις γιορτές. Και αυτό διότι, όπως μου είπαν, ο πρωθυπουργός ήθελε να ξεκινήσει το έτος με μια μεγάλη συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, όπου θα έβαζε διάφορα θέματα και θα έκλεινε συζητήσεις.

Πότε δόθηκε η συνέντευξη

Η συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες το απόγευμα δεν ήταν απευθείας. Η εγγραφή έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου περίπου στις δυο με τρεις το μεσημέρι και μετά από λίγες ώρες, δηλαδή στις έξι το απόγευμα μεταδόθηκε. Άρα, όπως έμαθα, δεν είχαμε διορθώσεις, ούτε το γνωστό «πάμε πάλι» ή «ξαναγράψε…».

Η προετοιμασία

Ο πρωθυπουργός είχε προετοιμαστεί καλά, όπως έμαθα, από τους Δημήτρη Τσιόδρα και Γιάννη Βλαστάρη, ενώ όλη η ομάδα του ήταν στο πεδίο της προετοιμασίας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη έως την Αριστοτελία Πελώνη.

Η αποχή

Από τη χθεσινή συνέντευξη δε μάθατε και τίποτα περισσότερο από όσα σας είχα αποκαλύψει χθες. Αυτό που, όμως, συγκράτησα είναι προτροπή του πρωθυπουργού για αποχή όσων βουλευτών της ΝΔ δεν επιθυμούν να ψηφίσουν και θεωρεί πως είναι καλύτερα να απέχουν παρά να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση με την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Πώς έγινε αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες μου, στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν φθάσει μηνύματα, κυρίως στον υπουργό Επικρατείας Γιάννη Μπρατάκο, ότι μια ομάδα περίπου 30 βουλευτών θα καταψηφίσει και έτσι επελέγη το σύνθημα για αποχή. Μένει να δούμε τι θα γίνει τελικά. Πάντως, είναι η πρώτη φορά, όπως μου είπε κορυφαίος υπουργός, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέστηκε τόσο πολύ εσωκομματικά από το 2019.

Η απάντηση Κασσελάκη

Στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα απαντήσει σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα παραχωρήσει συνέντευξη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα. Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι ο Κασσελάκης απαντάει στον πρωθυπουργό, αλλά και εδώ η συνέντευξη είχε κανονιστεί μέρες τώρα. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι πως δίνει συνέντευξη και πάλι στο Star. Πάντως, μην περιμένετε πολλά σήμερα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση θα περιστραφεί, κυρίως, γύρω από το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ, όπως μου είπε άνθρωπος που ξέρει, το μόνο ενδιαφέρον θα είναι τι θα πει και πώς θα δικαιολογηθεί για την πρόταση του Μητσοτάκη να γίνει υπουργός το 2019.

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Πάντως ο πρωθυπουργός αυτό το διέψευσε χθες και ήταν αναμενόμενο. Και αυτό ξέρω και εγώ. Από εκεί και πέρα, είναι άλλο να γράφεις ένα θετικό άρθρο….και άλλο – υπάρχει μεγάλη απόσταση- να γίνεις υπουργός. Το θέμα είναι, γιατί επέλεξαν να το δώσουν ως αποκλειστική είδηση και, όπως μου είπαν πολλοί πρώην υπουργοί, ήταν μια μεγάλη γκάφα, που δεν τον βοήθησε καθόλου, αλλά, αντιθέτως, του δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα.

Εδώ θα μείνει

Να σας πω και κάτι άλλο, που, όμως, έχει ενδιαφέρον από τη χθεσινή συνέντευξη και μου το επισήμανε υπουργός; Το ξεκαθάρισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πως ουσιαστικά εδώ θα μείνει και δε θα φύγει για θέση στην Ευρώπη. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τα μελλούμενα, όπως μου τόνισε το ίδιο στέλεχος. Πάντως, αφού θα μείνει εδώ, θέλησα να ρωτήσω τι θα κάνει ο ανιψιός του, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. «Όχι, δεν ισχύουν τα σενάρια για Ευρωβουλή» μου είπαν. Τι θα κάνει; Καλά, πέρα από τις διαλέξεις στο Χάρβαρντ, θα προετοιμάσει την κάθοδό του στην Α’ Αθηνών ως υποψήφιος βουλευτής, τα έχουμε γράψει ένα μήνα πριν.

Τιμή Τασούλα σε Αβέρωφ

Μια σημειολογική κίνηση έκανε χθες ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, που πήγε στο Α’ Νεκροταφείο, για να τιμήσει τη μνήμη του πολιτικού μέντορά του και ανθρώπου, που τον έβαλε στην πολιτική, Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο Κ. Τασούλας, μάλιστα, έμαθα ότι άφησε και γκρενά γαρύφαλλα στο μνήμα του Ηπειρώτη πολιτικού. Για την ιστορία αυτά ήταν και τα αγαπημένα λουλούδια του Αβέρωφ. «Δεν τον ξεχνάει ο Τασούλας. Ακόμα και εάν πέρασαν 34 χρόνια από το θάνατό του» μου είπε πολιτικός του φίλος.

Η παραίτηση της Λινού

Και να κλείσω με μια ενδιαφέρουσα είδηση, που επιμελώς έκρυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή της παραίτησης της βουλευτού και καθηγήτριας Αθηνάς Λινού από τη θέση της τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η Λινού διαφωνεί με το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ για τα μη κρατικά ΑΕΙ και, όπως έμαθα προσωρινά, τη θέση της θα πάρει ο γραμματέας της Κ.Ο., βουλευτής Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός. Η κίνηση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από διάφορα κέντρα, που λένε πως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται πολλά που ενοχλούν.

Στο Κορωπί ο πρωθυπουργός για τις επενδύσεις στο φάρμακο

Μεγάλες προετοιμασίες -έμαθα- τις τελευταίες ημέρες στο Κορωπί και την έδρα του εργοστασίου της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, καθώς σήμερα στις 12.00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας. Η εκδήλωση θα εκπλήξει τους παρευρισκόμενους, καθώς μέσα από μια χρονοκάψουλα θα οδηγηθούν στο τώρα, ρίχνοντας το θεμέλιο λίθο για περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα του φαρμάκου με σύνθημα της εν λόγω εταιρίας: «επενδύουμε στην Ελλάδα» και αυτό έχει τη δική του σημασία, δεδομένου ότι η Boehringer Ingelheim έχει ισχυρή διεθνή παρουσία, απασχολώντας πάνω από 50.000 εργαζόμενους παγκοσμίως. Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία εξελίσσεται ταχέως, καθώς προχωρά με πυρετώδεις ρυθμούς το επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Το 2021 ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί ξανά την εταιρία στο Κορωπί, ευχαριστώντας για την ψήφο εμπιστοσύνης, που δίνει στη χώρα μας και μιλώντας για το εξειδικευμένο, ανθρώπινο δυναμικό, που προέρχεται από την εγχώρια αγορά εργασίας.

Έρωτας στις τάξεις της νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ

Η πολιτική δεν έχει μόνο ανταγωνισμούς και συγκρούσεις, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει προκαλέσει και ερωτικά σκιρτήματα. Ένα εξ αυτών καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Ο εγγονός του Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Κατσανέβας, (γιος του πρώην υπουργού Θεόδωρου Κατσανέβα και της κόρης του ιδρυτή του Κινήματος, Σοφίας Παπανδρέου), ο οποίος ασχολείται επιχειρηματικά ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, είναι, όπως μαθαίνουμε, ζευγάρι με τη μάχιμη δικηγόρο και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσια Αναστασίου. Αν και δε διατυμπανίζουν τη σχέση τους, εμφανίζονται από κοινού σε κοινωνικές και κομματικές εκδηλώσεις και όπως όλα δείχνουν η συγκατοίκηση είναι ζήτημα χρόνου. Η γνωριμία τους έγινε στις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος πριν από περίπου μια διετία, τότε που και οι δύο ήταν διαζευγμένοι.

Νέες επενδύσεις του Φέσσα στις ΑΠΕ

Επενδυτικό πλάνο, που θα ανέλθει για φέτος στα 25 εκατομμύρια ευρώ, έχει καταρτίσει ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα, ο οποίος συνεχίζει να αναπτύσσεται στον συγκεκριμένο τομέα, όπου διαβλέπει σημαντικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. Πιο πρόσφατη κίνηση είναι η εξαγορά φωτοβολταϊκού σταθμού 4,48 MW στην Πέλλα έναντι τιμήματος που ανήλθε στα 7,7 εκατομμύρια ευρώ μέσω της θυγατρικής Κυνηγός Α.Ε. Με αυτή την κίνηση η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανήλθε σε 39,3 MW.

Διαχειριστικός έλεγχος στα Market In

Η κόντρα της Ευλαμπίας με την αδερφή της, Μαργαρίτα Ράμμου, καλά κρατεί. Άνθρωπος που γνωρίζει από πολύ κοντά τα πράγματα, με πληροφόρησε μόλις χθες το απόγευμα ότι η πλευρά της Μαργαρίτας Ράμμου προχώρησε στην κατάθεση αιτήματος διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία, επικαλούμενη ατασθαλείες από τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία εκπροσωπείται από την Ευλαμπία Ράμμου. Τα πράγματα φαίνεται ότι κινούνται σε τεντωμένο σκοινί και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα καταλήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κάτι κάνει καλά ο Σκρέκας

Στελέχη μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, με τα οποία μιλάω, ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένα για τα νέα μέτρα του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα. Μεγαλύτερο προβληματισμό φαίνεται να φέρνει η ρύθμιση βάσει της οποίας το υπουργείο δεν επιτρέπει στους προμηθευτές, που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Η ρύθμιση αυτή έρχεται ουσιαστικά να αντιταχθεί στη στρατηγική των προμηθευτών και αλυσίδων, βάσει της οποίας ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων, πωλούνται υπό καθεστώς προωθητικής ενέργειας ή έκπτωσης. Έτσι, σε προωθητικές ενέργειες μπορούν να προχωρήσουν μόνο οι προμηθευτές, που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Βέβαια, πίσω από τη συγκεκριμένη ρύθμιση του υπουργείου υπάρχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, που σκοπό έχει να καταπολεμήσει τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Κι αυτό γιατί, κατά την εφαρμογή της εν λόγω πρακτικής, οι ανατιμήσεις στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ μεταφέρονται στις τιμές με έκπτωση. Δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά λειτουργεί υπό το καθεστώς των προωθητικών ενεργειών στην Ελλάδα και ο καταναλωτής έχει μάθει να αναζητά τις προσφορές στα ράφια, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι ανατιμήσεις μεταφέρονται σε αυτές τις τιμές και όχι στις αρχικές, όπου στη δεύτερη περίπτωση θα γίνονταν αμέσως εμφανείς και αντιληπτές από τους πελάτες. Αλλά για να τα έχει η αγορά με ένα συγκεκριμένο μέτρο, μάλλον είναι σε καλό δρόμο. Το… μέτρο.

Με ταχύτατες κινήσεις δηλώνει «παρών» ο Οικονόμου στη νέα εξαγορά

Λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου απέκτησε ποσοστό 5,4% της ναυτιλιακής εταιρείας Genco Shipping & Trading με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, πρότεινε δύο υποψήφια μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του ιδιοκτήτη bulker, προκειμένου να αποκτήσει και ο ίδιος δύο άτομα της εμπιστοσύνης του στη διοίκηση της εταιρείας. Η Genco είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο Οικονόμου αποκάλυψε πρώτα το μετοχικό μερίδιο, που απέκτησε και στη συνέχεια όρισε διευθυντές σε μία επίδειξη ισχύος αλλά και για να έχει λόγο στα όσα λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της εταιρείας.

Η ΜΕΒΓΑΛ πριονίζει τα μερίδια των άλλων

Κυρίαρχοι παίκτες είναι τα τελευταία χρόνια η Δέλτα και ο Όλυμπος στην ελληνική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, η ΜΕΒΓΑΛ που τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας από την κόρη του ιδρυτή της, Μαίρη Χατζάκου, να γυρίσει το νόμισμα. Το 2023 επιλογή της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας ήταν να μην κάνει μεγάλες αυξήσεις, οι οποίες μεσοσταθμικά σε επίπεδο τιμοκαταλόγου κινήθηκαν στα επίπεδα του 3,5%. Ταυτόχρονα, όμως, με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να διατηρεί τις τιμές χαμηλότερα από τους ανταγωνιστές της και να τους «κλέβει» μερίδια σε πολλές κατηγορίες όπως το φρέσκο γάλα, το γιαούρτι, τα τυροκομικά προϊόντα, καθώς οι καταναλωτές «βλέπουν» στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα δικά της φθηνότερα προϊόντα και καταφεύγουν σε αυτά.