Στο συνέδριο της JP Morgan Μητσοτάκης, Πατέλης και τραπεζίτες

Υψηλές επισκέψεις από την Ελλάδα θα καταφτάσουν σε λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα ταξιδέψει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οικονομικός του σύμβουλος, Αλέξης Πατέλης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων από τη χώρα μας. Εκεί πρόκειται να διεξαχθεί το συνέδριο του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού JP Morgan στις 24 Ιανουαρίου. Όλα αυτά, μάλιστα, λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Πειραιώς στο πλαίσιο της ευρύτερης αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σας θυμίζω ότι προηγήθηκαν η Eurobank και η Εθνική.

Εν ενεργεία ευρωβουλευτής διαρρέει πως θα φύγει αν…

Και ενώ στο παρασκήνιο έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για τη σύνθεση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, που έχουν επιληφθεί της σχετικής αναζήτησης, να «ξεσκαρτάρουν» ήδη βιογραφικά, καθώς, όπως ενημερώθηκα, εσχάτως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, εν ενεργεία ευρωβουλευτής, που μαθαίνει ότι ενδεχομένως να μην συμπεριληφθεί ξανά στη λίστα των υποψηφίων, έχει αρχίσει να διαρρέει ότι, αν αυτό συμβεί, το φλερτ με άλλο κόμμα μπορεί και να καρποφορήσει. Πάντως, νέος υποψήφιος, που φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει», τρέχει και δεν φτάνει, καθώς αλλιώς τα περίμενε -ήλπιζε σε λίστα και όχι σταυροδοσία- και τελικά οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Δύσκολο πια να τον βρεις στο τηλέφωνο, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει τις επισκέψεις στην περιφέρεια.

Δια χειρός Χρυσοχοΐδη οι κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας

Για δεύτερη φορά θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, πιθανότατα σήμερα, με αντικείμενο τις κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε ζητήσει λίγο χρόνο, για να κατασταλάξει στις τελικές του αποφάσεις και, όπως όλα δείχνουν, ο κύβος ερρίφθη. Μαθαίνω ότι έρχεται γενικό λίφτινγκ στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς θα αποστρατευτούν όλα τα ηγετικά στελέχη, ενώ φαίνεται ότι ελήφθη και η απόφαση να «ξηλωθεί» ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς. Άνθρωπός μου στην Κατεχάκη μου έλεγε ότι στην απόφαση αυτή βάρυνε η απουσία ανάλογης επιχειρησιακής ετοιμότητας απέναντι στο σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και στην πρωτοφανή υπόθεση με την έκρηξη σε αποθήκες πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

Η ενημέρωση στα γραφεία της ΝΔ

«Φροντιστήριο για μεγάλα παιδιά» για το νομοσχέδιο περί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είχαμε χθες στα γραφεία της ΝΔ. Το κλίμα στην ενημέρωση που έκαναν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν τόσο-όσο, με το Μέγαρο Μαξίμου να μένει ικανοποιημένο από το γενικό αποτέλεσμα.

Η τριάδα των υπουργών

Τι έμαθα, όμως, μιλώντας με αρκετούς, στη σκιά της νέας παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά, που «χοντραίνει» την κόντρα του με το Μέγαρο Μαξίμου. Μου είπε πρόσωπο, που γνωρίζει άριστα την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ, ότι υπάρχει και πολύ γνωστός υπουργός από το καραμανλικό στρατόπεδο, που είναι αποφασισμένος να απέχει. Εάν προσθέσει κανείς έναν ακόμα υπουργό, που δεν μιλάει, όπως μου ανέφεραν, και τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, υπάρχει μια τριάδα υπουργών, που φέρονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω.

Πού το πάει ο Σαμαράς;

Πάντως, άλλος υπουργός, που είναι κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου μου είπε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον ενόψει και των Ευρωεκλογών για το πού το πάει ο Αντώνης Σαμαράς και τι ακριβώς επιδιώκει. Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν ότι ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να το πάει έως το τέλος και δε θα κάνει πίσω. «Έχει ατζέντα συγκεκριμένη και δεν θα διστάσει να την υπερασπιστεί με κάθε κόστος» μου είπε άνθρωπος που τον ξέρει, επισημαίνοντας πως τον Αντώνη Σαμαρά τον νοιάζει η υστεροφημία του σε ένα συγκεκριμένο εκλογικό σώμα με ό,τι αυτό σημαίνει.

Το προβάδισμα Σκέρτσου

Όταν το νομοσχέδιο πάει στο Κοινοβούλιο, θα το εισηγηθεί ο Άκης Σκέρτσος, που διεκδικεί και την πατρότητά του. Ο Σκέρτσος δεν είναι βουλευτής και άρα δεν έχει το άγχος του σταυρού, καθώς οι περισσότεροι δεν είναι πρόθυμοι να το στηρίξουν με ομιλία στο Κοινοβούλιο. Να σημειωθεί πως από τα βασικά πρόσωπα που επηρέασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το προωθήσει είναι ο Αλέξης Πατέλης.

Οι ενστάσεις της Εκκλησίας

Τις τελευταίες ημέρες έμαθα ότι τουλάχιστον 15 Μητροπολίτες έχουν μιλήσει με κεντρικά πρόσωπα της κυβέρνησης και μάλιστα με αρκετούς υπουργούς, που εκλέγονται στις Μητροπόλεις τους. Και το μήνυμα ήταν: «Μην ψηφίσετε!». Αρκετοί είναι δεκτικοί στις οχλήσεις των Ιεραρχών και σκέφτονται να ακολουθήσουν την προτροπή τους. Τι θα κάνει η Εκκλησία; Όπως μου είπαν πρόσωπα κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όταν έρθει η ώρα, δηλαδή όταν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, θα τοποθετηθούν. Θέτουν θέμα, όμως, τι θα γίνει με τα παιδιά αυτών των ζευγαριών, εάν δηλαδή θα τα βαφτίζουν, τι θα γράφει το έγγραφο της βάφτισης, εάν κάνουν βάφτιση, καθώς οι ιερείς το δίνουν και όχι μια κρατική υπηρεσία. Τι θα γίνει σε περίπτωση θανάτου με κηδεία, κ.λπ. Μέχρι να δούμε την αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος, είχαμε την σφοδρή κριτική της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εν Ελλάδι, με μια ανακοίνωση που δεν είχαμε ξαναδεί, καθώς χρησιμοποιήθηκε πολύ επιθετικό ύφος.

Γκρίνια στο ΣΥΡΙΖΑ από πασοκογενείς

Μεγάλη γκρίνια, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει και στο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Η Κεντρική Επιτροπή δεν επισκίασε τον προβληματισμό, τις ενστάσεις και την κριτική. Αντίθετα, έχει «φουντώσει» η συζήτηση για το τι πρέπει να κάνει το κόμμα. Η μεγαλύτερη γκρίνια έρχεται από τους πασοκογενείς, που έχουν οι περισσότεροι πιο στενή σχέση με την Εκκλησία.

Το «όχι» της Κασιμάτη

Και επειδή σας ανέφερα για Εκκλησία, να πω ότι ενοχλημένη είναι η βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, με όσα διαρρέονται περί κατάθεσης πρότασης νόμου από το κόμμα της για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Η Ν. Κασιμάτη, μάλιστα, λέγεται ότι έστειλε επιστολή στην Κ.Ο. και ζήτησε να μην μπαίνει η υπογραφή της, χωρίς να ερωτηθεί, σε οποιοδήποτε κείμενο. Και επειδή ρώτησα, έμαθα πως αφορά την πρόταση, που ετοιμάζεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας.

Μπλόκο και στο ΠΑΣΟΚ

Και δεν είναι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ που γκρινιάζουν για το νομοσχέδιο, αλλά μαθαίνω ότι πρόβλημα υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ, όπου μου είπαν πως τουλάχιστον 8 βουλευτές είναι έτοιμοι, εάν δεν καταψηφίσουν, τουλάχιστον να απέχουν από την ψηφοφορία.

Το «όχι» των μουσουλμάνων

Αυτό, επίσης, που έμαθα είναι ότι οι μουσουλμάνοι στις Κ.Ο. της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς δεν υπάρχει περίπτωση, για πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν σχέση με τη θρησκεία τους, να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Βιβλίο γράφει ο Γιώργος Καμίνης

Βιβλίο, μου είπαν ότι, γράφει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Καμίνης. Σε αυτό θα εμπεριέχονται και πολλά άγνωστα -μέχρι σήμερα- περιστατικά από την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αθηναίων (2011 – 2019). Από τον τρόπο που συνέβαλε στο οικονομικό νοικοκύρεμα και την αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (όπως έχει υποστηρίξει κατά καιρούς, ανέλαβε τον δήμο με έλλειμμα 48 εκατ. ευρώ και τον παρέδωσε με πλεόνασμα 22 εκατ. ευρώ) μέχρι το ισχυρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, που έστησε για πάνω από 40.000 πολίτες, αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπισε την ακροδεξιά απειλή στο δημοτικό συμβούλιο – και όχι μόνο. Στο βιβλίο θα υπάρχουν, επίσης, αναφορές και στην επταετία, που διετέλεσε Συνήγορος του Πολίτη (2003 – 2010), ενώ θα έχει ενδιαφέρον η κατάθεση των απόψεών του για τον τρόπο που βλέπει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Γιατί η Eurobank αυξάνει μισθούς έναν χρόνο νωρίτερα

Επιστολή ενημέρωσης εστάλη χθες στο προσωπικό της Eurobank από τη Νατάσσα Πασχάλη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας. Η επιστολή αφορούσε στην αύξηση των μισθών για τα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια του ομίλου, κάτι για το οποίο σας είχα μιλήσει σχετικά πρόσφατα μέσα από αυτή τη στήλη. Με βάση τα σχετικά μαντάτα που έλαβαν οι εργαζόμενοι της Eurobank από την Πασχάλη, η τράπεζα εφαρμόζει ένα χρόνο νωρίτερα από ότι προβλέπεται για τον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας την αύξηση των ελάχιστων νόμιμων αποδοχών κατά 2,5% στα κλιμάκια, ενώ συγχρόνως σηματοδοτεί τη θέσπιση κατώτερου νόμιμου μισθού 1ου κλιμακίου τα 1.020 ευρώ. Επίσης, η τράπεζα θα δώσει εφάπαξ οικονομική ενίσχυση μέσω vouchers 1.000 ευρώ προς τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια 1 έως και 5. Μία κίνηση που μόνο περίεργη δεν είναι και μάλιστα τιμά την τράπεζα, δεδομένου ότι το 2023 αποτέλεσε μία «χρυσοφόρα» χρονιά κερδών και οικονομικών επιδόσεων για όλο τον τραπεζικό κλάδο. Αναμένονται, βέβαια, και οι κινήσεις των υπολοίπων συστημικών τραπεζών, αλλά κάποιοι μου λένε ότι δεν θα αργήσουν πιθανότατα να έρθουν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Πού θα πάνε τα κεφάλαια από ομόλογο της Autohellas

Σε αποπληρωμή δανεισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, στην ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων και σε κεφάλαιο κίνησης, θα διοχετευθούν τα χρήματα που θα προέλθουν από το ομόλογο της Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, το οποίο θα κυμανθεί μεταξύ 150 έως και 200 εκατομμύρια ευρώ. Σας θυμίζω, πάντως, ότι την ίδια στιγμή η Αutohellas έλαβε ήδη ένα ακόμα ομολογιακό δάνειο ύψους 104 εκατομμυρίων ευρώ, που υπέγραψε πριν από έναν χρόνο με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη Eurobank, για ανανέωση στόλου με αγορές υβριδικών/ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι αναφορές της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο σχετικά με το συγκεκριμένο ομολογιακό αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν έχει εκταμιευθεί κάποιο ποσό από το προηγούμενο ομολογιακό.

Πάνω από το φράγμα των 2 δισ. ο ΑΒ

Μαθαίνω ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος κατάφερε το 2023 να αυξήσει το τζίρο της και να κινηθεί λίγο πάνω από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τα 1,98 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022. Την ίδια ώρα η αλυσίδα κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις που απαιτούνται, προκειμένου να συστήσει στο κοινό το νέο της κατάστημα στο ίδρυμα Μιμηκοπούλου στο Μαρούσι, το οποίο λειτούργησε πριν τις γιορτές. Ο ανταγωνισμός στη γύρω περιοχή είναι αρκετά ισχυρός.

30.000 περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα το 2023 στην Ελλάδα

Κάτι λιγότερο από 30.000 νέα αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα στη διάρκεια του 2023 με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για τη χρονιά που πέρασε. Στο σύνολο του έτους οι ταξινομήσεις ανήλθαν στις 134.484 από 105.283, που ήταν το 2022 με αύξηση κατά 27,7%. Αυτό που μπορώ να σας πω, επίσης, είναι ότι διατηρείται η κυριαρχία της Toyota στην ελληνική αγορά, η οποία παραμένει ο πρώτος παίκτης βάσει μεριδίου πωλήσεων με 16.400 αυτοκίνητα και ποσοστό 12,2% της πίτας, ενώ ακολουθούν η Opel με 10.384 αυτοκίνητα και μερίδιο 7,7%, η Peugeot με 10.195 και μερίδιο 7,6% η Hyundai με 9.877 και μερίδιο 7,3% και η Citroen/DS με 9.753 αυτοκίνητα και ποσοστό 7,3% επί των συνολικών πωλήσεων της ελληνικής αγοράς.