Στην κορυφή της ατζέντας ιεραρχεί η κυβέρνηση την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατανοώντας το πλήγμα που προκαλεί στα νοικοκυριά η «εκτόξευση» των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκαλεί σήμερα στις 10:00 ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να μελετηθούν διεξοδικά οι κυβερνητικές δυνατότητες παρέμβασης στην αγορά και να ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων, ώστε να μπει φρένο στις ανατιμήσεις.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα, για να τιθασεύσει το πρόβλημα της ακρίβειας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι σήμερα θα ανακοινωθούν μέτρα για την τιμή του βρεφικού γάλακτος και απέρριψε το σενάριο που κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα περί διατίμησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά στο βρεφικό γάλα θα επιχειρηθούν αλλαγές στον τρόπο διάθεσής του, γιατί, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, η αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος είναι κλειστή στη χώρα μας και στόχος είναι η τόνωση του ανταγωνισμού. Το πώς θα γίνει αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί. Πάντως ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν κέρδους στις εταιρίες που το παράγουν, καθώς, ήδη, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αυξήσεις έως και 213% ακριβότερα σε σχέση με τη χαμηλότερη τιμή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ελεγκτικές αρχές τις έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους.

Στην κυβερνητική σύσκεψη, που θα γίνει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, θα εξεταστούν και άλλες κατηγορίες προϊόντων, των οποίων οι τιμές έχουν καταστήσει δύσκολη την απόκτηση από τον κόσμο. Εκτός, λοιπόν, από το βρεφικό γάλα, θα συζητηθεί τι μπορεί να γίνει για τις πάνες, τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά, τις οδοντόκρεμες και τα οπωροκηπευτικά.

Μητσοτάκης: Θα ταξιδέψω στο Ισραήλ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχουν άμεση εφαρμογή. Δηλαδή, θα ανακοινωθούν σήμερα και θα νομοθετηθούν άμεσα, ενώ στη συνέχεια θα ελέγχεται μέρα με την ημέρα αν εφαρμόζονται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και τις βιομηχανίες τροφίμων. Παράλληλα, οι αρχές θα εστιάσουν στο πώς οι πολίτες θα έχουν πλήρη εικόνα των τιμών και έτσι θα προχωρούν εύκολα σε συγκρίσεις, για να επιλέγουν το φθηνότερο προϊόν. Επίσης, θα συζητηθεί το να μπορούν, επίσης, ειδικά όσον αφορά στις πολυεθνικές, οι καταναλωτές να βλέπουν την τιμή του ίδιου προϊόντος στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολο να παρέμβουν στην ελεύθερη αγορά, αλλά μπορούν να υψώσουν τείχος προστασίας για τους πολίτες απέναντι στην αισχροκέρδεια. Γι’ αυτό και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο στον τομέα των προσφορών, με τον καταναλωτή να γνωρίζει την αρχική τιμή πριν την προσφορά και με την καμπάνια να έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Συνεκτικότητα στα νομοθετήματα

Εν τω μεταξύ, τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο – αυθαίρετα, ιδιωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές και αναμόρφωση του σιδηροδρομικού δικτύου- μπορεί φαινομενικά να μην συσχετίζονταν, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο τρόπος που παρουσιάστηκαν αποτυπώνει συνεκτικότητα, η οποία στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  • το δόγμα “νομιμότητα παντού”
  • επίλυση διαχρονικών εκκρεμοτήτων
  • προληπτική νομοθέτηση

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε στο Νewsbeast ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει αποφασιστικότητα, με επίκεντρο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, κάτι το οποίο θα διαφανεί στην πράξη το προσεχές διάστημα. Ουσιαστικά είναι αυτό που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, λέγοντας: «Είμαστε διατεθειμένοι να σπάσουμε αυγά, αντιμετωπίζοντας χρόνιες παθογένειες».