Μετά την αποχώρηση Τσακαλώτου και των στελεχών της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με το ένα πόδι εκτός κόμματος βρίσκεται μετά τα όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο και η Έφη Αχτσιόγλου που ήταν και η βασική αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές. Η δική της αποχώρηση όμως, αναμένεται να είναι πιο… θορυβώδης, αφού αυτό που επιδιώκει είναι φεύγοντας να σχηματίσει κατευθείαν δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Θυμίζουμε ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαιτούνται τουλάχιστον 10 βουλευτές. Αυτή τη στιγμή με τις θέσεις της κας Αχτσιόγλου έχουν συνταχθεί ως ομάδα οι βουλευτές Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου και Μερόπη Τζούφη. Εάν προσθέσουμε και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με την Πέτη Πέρκα που ανεξαρτητοποιήθηκαν χθες, μετά τη διαγραφή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο αριθμός ανεβαίνει στους 9. Άρα μένει ένας ακόμη που θα δεχθεί να «πει» το ναι, προκειμένου να συγκροτηθεί νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτός ο ένας θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Αχτσιόγλου βολιδοσκοπεί αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δύο βουλευτές. Ο ένας είναι ο κ. Γιώργος Ψυχογιός που εκλέγεται στην Κορινθία και τον οποίο ο κ. Κασσελάκης έχρισε τομεάρχη μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, οπότε μένει να φανεί εάν και κατά πόσο θα μπορέσει να πειστεί εύκολα να αποχωρήσει από τις τάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης. Το άλλο πρόσωπο που έχει προσεγγιστεί είναι ο Χρήστος Γιαννούλης που εκλέγεται στην Α’ Θεσσαλονίκης που μόλις χθες δήλωσε δημοσίως ότι δεν ήταν σωστοί οι χειρισμοί του κ. Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, εξηγώντας ότι «σύνθεση δεν είναι μόνο να παραμείνει ο Τσακαλώτος και η «Ομπρέλα» (σ.σ. τα είπε πριν διαγραφεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα). Εδώ έχουν δημιουργηθεί θέματα με πρόσωπα που στηρίζουν τη φυσική ηγεσία του κόμματος αλλά δεν θα στηρίξουν οποιαδήποτε ροπή που θα λέει ότι το κράτος είμαι εγώ, το κόμμα είναι ανύπαρκτο. Ξέρει πολύ καλά ο Κασσελάκης ότι η άσκηση του αρχηγικού δικαιώματος και η μη λευκή επιταγή έχει ένα όριο. Ξέρει πότε ξεκινούν οι κίνδυνοι αν το υπερβεί πέρα από το αναμενόμενο και τί επιδράσεις θα δημιουργήσει, αφελής δεν είναι. Εύχομαι ένα πράγμα, όχι ως κριτική αλλά ως παράκληση: να εννοεί το «εγώ δεν έχω κύκλους» που είπε» πρόσθεσε ο κ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.