Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη να διαγράφει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα. Ο Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

«Με την παρούσα σας γνωστοποιώ ότι μετά τις δηλώσεις αποχώρησης από το κόμμα οι βουλευτές Θεοπιστη Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος τίθενται εκτός Κ.Ο» αναφέρει η επιστολή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι εν λόγω βουλευτές πρέπει να παραδώσουν άμεσα τις έδρες τους στο κόμμα, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών. Συγκεκριμένα η παράδοση των εδρών προβλέπεται στην περίπτωση α) της παρ.2 του Κώδικα που αναφέρει ότι όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα.

Σημειώνεται πως Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα δεν προτίθενται να παραδώσουν τις βουλευτικές έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ και θα παραμείνουν ως ανεξάρτητοι βουλευτές. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλέον 45 βουλευτές.

Η επιστολή…

Παραιτήθηκαν από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης και Τρ. Μηταφίδης

Στο μεταξύ, παραιτούνται από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι πρώην βουλευτές Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Στη δήλωση παραίτησης του προς τη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα της ΚΕ αναφέρουν ότι «με ευθύνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη το κόμμα μας οδηγείται στον πολιτικό εκφυλισμό και τη διάλυση». «Με τη διχαστική ομιλία του στην ΚΕ – μνημείο πολιτικού αμοραλισμού, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς – κατήργησε ουσιαστικά τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας. Με τις αμετροεπείς, προσβλητικές επιθέσεις του κατά ιδρυτικών στελεχών του κόμματος, δημιουργεί κλίμα διωγμού όσων διαφωνούν με τις χωρίς αρχές μεθοδεύσεις του», προσθέτουν.

Σημειώνουν ότι υποβάλλουν την παραίτηση τους από την ΚΕ «επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπηρετήσουμε την παραμόρφωση της φυσιογνωμίας του κόμματος και το αρνητικό, για το κόμμα και τις λαϊκές ανάγκες, πολιτικό σχέδιο που φιλοτεχνεί η περί τον πρόεδρο ηγετική ομάδα». Επιπλέον, δηλώνουν ότι «δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας να απευθυνθούμε στη βάση του κόμματος και να παλέψουμε για τις απόψεις μας ως απλά μέλη».

Η πρώτη αντίδραση Κασσελάκη μετά την ΚΕ

Στην πρώτη του αντίδραση νωρίτερα σήμερα μετά τη «σφαγή» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για μια νέα μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος με παρέμβασή του «στο Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Μελιγγώνη και Γιώργο Τραπεζιώτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε ότι τα όργανα του κόμματος δουλεύουν και ότι «θα πάμε συντεταγμένα σε ένα μεγάλο συνέδριο».

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι οι διαφορές μέσα στο κόμμα σε επίπεδο πολιτικής είναι μικρές, σημειώνοντας ότι «δεν είμαι υπέρ της υπερφορολόγησης και δεν πιστεύω ότι η δική μας Αριστερά πρέπει να ντρέπεται με την έπαρση της σημαίας», υπογραμμίζοντας ότι «προχωράμε σε μια σύγχρονη πατριωτική Αριστερά».

«Θα ανοίξουμε το κόμμα σε πολλά μέλη, θα είστε ευπρόσδεκτοι όσοι μας ακούτε να συνεισφέρετε γιατί πιστεύω ότι η σοφία του ελληνικού λαού είναι το μεγαλύτερό μας χαρτί σαν κοινωνία και αυτό θέλουμε να εκμαιεύσουμε στο κόμμα μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.