Με το πολιτικό -προγραμματικό πλαίσιο να έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί μεταξύ των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, η συζήτηση μεταξύ για τον σχηματισμό κυβέρνησης -εκτός απροόπτου – ολοκληρώνεται σήμερα καθώς στο τραπέζι έχουν πέσει πλέον και τα ονόματα του θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή και των τριών κομμάτων συμφωνήθηκε να είναι ουσιαστική και όχι συμβολική.

χαρακτηριστικά λένε ανώτατα στελέχη της ΝΔ «αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ειδικού σκοπού και η συμμετοχή όλων πρέπει να είναι ουσιαστική» και συμπληρώνουν ότι αυτό ακριβώς θα εξασφαλίσει και την αναγκαία μακροβιότητα της κυβέρνησης».

Με αδιαμφισβήτητο τον Α. Σαμαρά στην θέση του πρωθυπουργού σήμερα θα οριστικοποιηθεί το σχήμα των αντιπροέδρων με τον Ευαγ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη και πιθανότατα τον Δ. Αβραμόπουλο ή τον Στ. Δήμα να αναλαμβάνουν από την θέση αυτή τον συντονισμό κυβερνητικών τομέων.

Το υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο Δημόσιας τάξης φαίνεται ότι είναι τα υπουργεία που έχουν συζητηθεί περισσότερο με πολλά ονόματα και τεχνοκρατών να έχουν πέσει στο τραπέζι.

Έτσι ακούγονται τα ονόματα του Στ. Δήμα, του Φ. Σαχινίδη ,του υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τουρκολιά, του κ. Μουρμούρα αλλά και των κ. Σταϊκούρα και Μυταράκη ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί και το όνομα του υπηρεσιακού υπουργού κ. Ζανιά.

Το όνομα του κ. Στουρνάρα και του κ. Χατζηδάκη ακούγονται για το υπουργείο Ανάπτυξης ενώ για το Εσωτερικών του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Αθανασίου.

Για το Δικαιοσύνης θεωρείται βέβαια η παραμονή του κ. Ρουπακιώτη και για Παιδείας του βουλευτή της ΝΔ κ. Αρβανιτόπουλου.

Παραμένει ασαφές αν τελικά θα επιλέξει κάποια στελέχη πρώτης γραμμής όπως οι κ. Χρυσοχοΐδη και Λοβέρδος να το εκπροσωπήσουν . Από την πλευρά πάντως της ΝΔ για το κυβερνητικό σχήμα ακούγονται όλα σχεδόν τα ονόματα των κεντρικών στελεχών μη εξαιρουμένης ούτε της κ. Μπακογιάννη.