Τα αστέρια του Θεάτρου Μπολσόι της Ρωσίας και τους χορευτές της Ακαδημίας του ομώνυμου Μπαλέτου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι του κλασσικού χορού από σήμερα, σε δύο δημοφιλέστατα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, την «Κακοφυλαγμένη κόρη» και τον «Καρυοθραύστη».

Οι παραστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Χριστούγεννα στο Μέγαρο», και θα διαρκέσουν έως τις 29 Δεκεμβρίου.   

«Η κακοφυλαγμένη κόρη» είναι ένα από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στο κλασικό ρεπερτόριο. Πρωτοανέβηκε στο Μπορντώ το 1789 και «υιοθετήθηκε» από το Μπολσόι το 1825. Στο Μέγαρο, παρουσιάζεται σε χορογραφία του πολυβραβευμένου «τσάρου» των Μπολσόι Γιούρι Γκριγκόροβιτς. Την μουσική επιμελείται ο Πέτερ Λούντβιχ Χέρτελ, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Ζαν-Πιερ Γκασινιέλ.

«Ο καρυοθραύστης»βασίζεται στο σατιρικό παραμύθι του Γερμανού ρομαντικού συγγραφέα E.T.A. Χόφμαν «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» (1816), το οποίο είχε ήδη διαβάσει ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, όταν του ζητήθηκε το 1852 από τον Διευθυντή του Θεάτρου της Αυτοκρατορικής Αυλής της Ρωσίας να συνθέσει την παρτιτούρα για το μπαλέτο. Το λιμπρέτο είναι του Μαριούς Πετιπά, η χορογραφία του Βασίλι Βαϊνόνεν και τα σκηνικά-κοστούμια των Άννα και Ανατόλι Νέζνιε.