Η πάντοτε επίκαιρη σύγκρουση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, με πολλές «πινελιές» χιούμορ και συγκίνησης, αποτελεί το θέμα του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», που ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ο γαιοκτήμονας Γιόχαν Πούντιλα, που εξουσιάζει ανθρώπους και σχέσεις, κινούμενος ανάμεσα στην αθωότητα και την ωμή χυδαιότητα. «Ο Μπρεχτ χρησιμοποιεί το δίπολο αφέντης-δούλος, όχι όμως για να υποδηλώσει τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αλλά αναφερόμενος σε δύο ασυμβίβαστους εχθρούς, δύο διαφορετικές διαδρομές, που δεν αλληλοσυμπληρώνονται», εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Κώστας Καζάκος, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης και πρωταγωνιστεί, πλαισιωμένος από 25μελή θίασο.

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια ο Μπρεχτ θεωρούνταν ξεπερασμένος και διδακτικός. Σήμερα μιλάμε για ολική επαναφορά του Μπρεχτ. Η διαλεκτική του σκέψη αποτελεί το κλειδί για την ερμηνεία των μελλοντικών γεγονότων», παρατήρησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης.

Τη μουσική της παράστασης έγραψε ο Διονύσης Τσακνής και εκτελούν ζωντανά επί σκηνής οι Δημήτρης Κούστας, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Ευγενία Πανταζόγλου και Ευγένιος Λάσκαρης.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί το ερχόμενο Σάββατο στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.