Έναν τεράστιο άτλαντα, τον μεγαλύτερο που έχει ποτέ τυπωθεί, παρουσίασε αυστραλιανός εκδότης σήμερα στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, όπου τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν περίοπτη θέση.

Το βιβλίο που τιτλοφορείται «Earth» (Γη) έχει ύψος 1,80 μέτρο και φάρδος 2,75 μέτρων. Θα τυπωθούν 31 αντίτυπά του και το καθένα θα πωλείται προς 100.000 δολάρια, εξήγησε ο δημιουργός του, ο Γκόρντον Τσιρς, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι έχει «ήδη πουλήσει δύο αντίτυπα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Κάθε βιβλίο τυπώνεται ύστερα από παραγγελία και για να τυπωθεί χρειάζεται ένας μήνας δουλειάς.

Το ξεφύλλισμα του άτλαντα δεν είναι απλή υπόθεση. Προκειμένου ο αναγνώστης να γυρίσει τις σελίδες του βιβλίου, το οποίο στηρίζεται σε ειδική βάση, πρέπει να χρησιμοποιήσει και τα δύο του χέρια στα οποία θα φοράει γάντια για να μην καταστρέφονται οι σελίδες. Όσο για το εξώφυλλο, μόλις που μπορεί ένας άνθρωπος να το ανοίξει.

Όπως μέσα σε έναν κλασικό άτλαντα, ο αναγνώστης βρίσκει στο «Earth» χάρτες των πέντε ηπείρων και μια επιλογή αγγλόφωνων χωρών μαζί με φωτογραφίες πολύ υψηλής ευκρίνειας.

Αντίθετα με την πλειονότητα των εκδοτών στην Έκθεση της Φρανκφούρτης, τη μεγαλύτερη στον κόσμο που αφιερώνεται στις εκδόσεις, στην οποία προβάλλονται φέτος τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι «κινητές» λύσεις, ο Τσιρς θεωρεί ότι το βιβλίο του θα «αφήσει μια κληρονομιά», ενώ συγκρίνει τον εαυτό του με τους κατασκευαστές ρολογιών quartz που δεν εξαφανίσθηκαν παρά τις τεχνολογικές καινοτομίες.