Ο ισπανικός εμφύλιος στον κινηματογράφο μέσα από 13 ταινίες μυθοπλασίας, ένα ντοκιμαντέρ και αρχειακό υλικό της εποχής, είναι το θέμα στο οποίο επικεντρώνεται η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από 7 έως 13 Οκτωβρίου.

Σε συνεργασία με την ισπανική πρεσβεία, διοργανώνει το αφιέρωμα και αποτελεί συνέχεια της 1ης εβδομάδας ισπανικού κινηματογράφου που είχε εγκαινιάσει πέρσι, με επιτυχία.

Το φετινό αφιέρωμα θα μεταφερθεί και στην Θεσσαλονίκη, από 21 έως 27 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο Ολύμπιον.

Οι ταινίες του αφιερώματος γυρίστηκαν την δεκαετία του ΄80 και ΄90, γεγονός που φανερώνει αφενός ότι χρειάστηκε μεγάλη χρονική απόσταση για να μιλήσουν οι ισπανοί σκηνοθέτες για τον εμφύλιο που αιματοκύλησε την χώρα τους (1936-1939) και αφετέρου την ανάγκη των νεότερων να καταλάβουν τι πραγματικά έγινε.

Θα προβληθούν ταινίες σκηνοθετών όπως οι Χάιμε Τσάβαρι, Φερνάντο Τρουέμπα, Χοσέ Λουίς Κουέρδα, Μόντσο Αμεντάριθ, Νταβίδ Τρουέμπα, Εμίλιο Μαρτίνεθ Λάθαρο αλλά και της προπολεμικής γενιάς που θα αργήσει να καταθέσει τη «φωνή» της πάνω στον ισπανικό εμφύλιο όπως οι Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα, Κάρλος Σάουρα και Βιθέντε Αράντα.

Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείψει και η βραβευμένη ταινία σταθμός για τον ισπανικό εμφύλιο «Γη και Ελευθερία», του σκηνοθέτη Κεν Λόουτς.

Πλούσιο ανέκδοτο υλικό για τον ισπανικό εμφύλιο περιλαμβάνει επίσης και το ντοκιμαντέρ «Τα ισπανικά κιβώτια» που γύρισε ο Αλμπέρτο Πόρλαν (1947), ερευνητής, σεναριογράφος και συγγραφέας.

Στο αφιέρωμα της ταινιοθήκης για τον ισπανικό εμφύλιο θα παραβρεθεί και ο Χοσέ Λουίς Κουέρδα, ο οποίος θα προλογίσει την ταινία «Η γλώσσα της πεταλούδας».