Η «SpeedWeek» είναι η ετήσια συνάντηση στα Αλίπεδα της Bonneville, στην πολιτεία Γιούτα, όπου καθένας μπορεί, υπό συγκεκριμένους όρους, να διεκδικήσει ένα ρεκόρ ταχύτητας.

Ένας τέτοιος «καθένας» ήταν κατά την περσινή συνάντηση του Οκτωβρίου και ο Ιάπωνας Shunji Yokokawa. Ονειρευόταν πολλά χρόνια την κατάκτηση ενός ρεκόρ ταχύτητας στα Bonneville Salt Flats, αλλά μην πάει ο νους σας στη γνωστή ταινία «The World’s fastest Indian» και τον επίμονο αυστραλό ερασιτέχνη Burt Munro.

Ο Yokokawa είναι ένας πεπειραμένος μηχανικός και δοκιμαστής που δουλεύει στην Honda Ιαπωνίας σαν Assistant Chief Engineer.

Η πρώτη του Honda ήταν μια CB900, την οποία αγόρασε έφηβος ακόμη, όταν είδε για πρώτη φορά το Freddie Spencer να στρίβει σουζάροντας στη θρυλική Corkscrew της Laguna Seca.

Με τη βοήθεια δύο ακόμη μηχανικών ο Yokokawa ταξίδεψε στη Γιούτα, έχοντας μαζί του μια απόλυτα νορμάλ Honda CBR600RR (μοντ. 2013), ελπίζοντας να προσθέσει ένα ακόμη ρεκόρ στο μακροσκελή σχετικό κατάλογο της Honda.

Η CBR ήταν ρυθμισμένη με έναν και μόνο στόχο: να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας εδάφους με μοτοσυκλέτα παραγωγής στα 600 κ.εκ. Αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στην προσπάθειά του αυτή, σημαντικότερη από τις οποίες ήταν η έλλειψη πρόσφυσης των ελαστικών, πάνω στην σκληρή και διαρκώς μεταβαλλόμενη επιφάνεια της Bonneville.

Ο καταβατικός αέρας από τα γύρω βουνά παρασύρει διαρκώς το επιφανειακό στρώμα αλατιού που καλύπτει το οροπέδιο, αλλάζοντας απρόβλεπτα την υφή της επιφανείας, με την οποία έρχεται σε επαφή το λάστιχο.

Τελικά τα κατάφερε, αφού τα ρολόγια έγραψαν 274,862252 χλμ. ανά ώρα. Η ταχύτητα αυτή αποτελεί πράγματι νέο ρεκόρ για μοτοσυκλέτα παραγωγής με κινητήρα 600 κυβικών.

Στην επόμενη SpeedWeek ο Yokokawa ονειρεύεται να επιστρέψει για ένα νέο ρεκόρ, αυτήν τη φορά με μία Honda CBR1000RR.

Δείτε το εξαιρετικό βίντεο από την επιτυχημένη του προσπάθεια…