Πλούσια σε μυθοπλασία είναι η τηλεοπτική σεζόν που διανύουμε, με αποτέλεσμα οι τηλεθεατές να βρίσκονται σε διαρκές ζάπινγκ, ώστε να προλάβουν να δουν όσο το δυνατόν περισσότερες ιστορίες να ξεδιπλώνονται στους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Εκτός από τις… κλασσικές αξίες (Σασμός, Η γη της ελιάς, Παγιδευμένοι, Παράδεισος των κυριών, Μην αρχίζεις τη μουρμούρα, Κάνε ότι κοιμάσαι) ήρθαν να προστεθούν και άλλες σειρές στην prime time ζώνη, που έφεραν… πονοκέφαλο στους τηλεθεατές.

Κάποιες από αυτές κατάφεραν να κερδίσουν το στοίχημα της τηλεθέασης, κάποιες στάθηκαν… αξιοπρεπώς στη μάχη και κάποιες «έπεσαν» έπειτα από μια δύσκολη και σκληρή αναμέτρηση.

10569486

Τη νέα σεζόν, όμως, έρχεται μεγάλο… «μαχαίρι» στις ελληνικές σειρές, καθώς από τις 30, οι οποίες περιλαμβάνονταν στον προγραμματισμό των σταθμών την περασμένη χρονιά, περίπου 10 (ίσως και περισσότερες) θα ρίξουν αυλαία.

Γιατί έρχεται το μεγάλο «μαχαίρι»

Ο λόγος που θα πέσει μεγάλο «μαχαίρι» στις σειρές της επόμενης σεζόν είναι τα νέα και αυστηρότερα κριτήρια που θέτει το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικoακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) προκειμένου να χρηματοδοτεί κάποιο πρόγραμμα.

Στα νέα κριτήρια που προωθεί, μεταξύ άλλων, το ΕΚΟΜΕ αναφέρεται πως καμία σειρά με κόστος κάτω των 60.000 ευρώ ανά επεισόδιο δεν θα λαμβάνει επιδότηση. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι σειρές με υψηλότερο κόστος, οι οποίες θα έχουν ποιοτικότερα χαρακτηριστικά και θα μπορούν να εξαχθούν προς διεθνείς πλατφόρμες όπως είναι το Netflix.

Επίσης, ακόμα ένας στόχος των νέων κριτηρίων είναι να μείνουν καθημερινές παραγωγές χαμηλού κόστους (όπως είναι για παράδειγμα οι «Οικογενειακές ιστορίες») εκτός. Αυτές, όμως, σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν βασικά… χαρτιά των τηλεοπτικών σταθμών σε ό,τι αφορά την prime time ζώνη και γι’ αυτό το λόγο το μίνιμουμ κόστος ανά επεισόδιο τετραπλασιάζεται.

«Κόφτης», όμως, μπαίνει και στους κύκλους επεισοδίων των σειρών, καθώς πλέον παγιώνεται πως μόνο οι δύο πρώτοι κύκλοι θα δικαιούνται κρατική επιχορήγηση και αυτό δεν θα επιδέχεται τροποποιήσεις ή αλλαγές στις δαπάνες των σταθμών. Επίσης, κρατική επιχορήγηση θα λαμβάνεται για το κόστος και τον αριθμό των επεισοδίων, που θα δηλώνονται από την αρχή.