Σε γενικές γραμμές, όσοι έχουν διατελέσει πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν αρκετά πλούσιοι όταν έφτασαν σε αυτό το αξίωμα. Για παράδειγμα, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον και ο Τόμας Τζέφερσον ήταν και οι δύο πλούσιοι γαιοκτήμονες όταν έγιναν πρόεδροι. Εκφραζόμενη σε σημερινά δολάρια, καθεμία από τις καθαρές περιουσίες τους θα ήταν εκατοντάδες εκατομμύρια, όπως αναφέρει η USA Today.

Τζο Μπάιντεν: Πόσο κοστολογείται η περιουσία του;

Τζο Μπάιντεν

Οι πιο πρόσφατοι πρόεδροι, όπως ο Τζον Φ. Κένεντι ή οι Μπους, γεννήθηκαν μέσα στα πλούτη, αλλά έγιναν και αρκετά πλούσιοι μόνοι τους. Φυσικά, υπήρξαν και εξαιρέσεις. Ο Χάρι Τρούμαν, για παράδειγμα, ήταν σχεδόν απογοητευμένος όταν άφησε το αξίωμα, σύμφωνα με το grunge.com, και μπορεί να ήταν άπορος αν δεν είχε εγκρίνει το Κογκρέσο μια προεδρική σύνταξη.

Ο Τζο Μπάιντεν -η επίσημη ονομασία του είναι Τζόζεφ Ρομπινέτ Μπάιντεν- ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, βρίσκεται κάπου στη μέση. Γεννημένος σε μια εργατική οικογένεια στην Πενσυλβάνια, σύμφωνα με το grunge.com, ο Μπάιντεν σιγά-σιγά, και κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών, συγκέντρωσε ένα ποσό που δεν είναι τόσο ψηλό όσο αυτό ορισμένων από τους προκατόχους του, αλλά εξακολουθεί να είναι αξιοσέβαστο.

Η περιουσία του Μπάιντεν αξίζει περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια

Τζο Μπάιντεν / Joe Biden

Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική, σύμφωνα με το Miller Center, ο Τζο Μπάιντεν ήταν δημόσιος υπερασπιστής προτού ασχοληθεί με την πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Θα περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης επαγγελματικής του ζωής ως πολιτικός. Όταν ορκίστηκε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021, είχε συγκεντρώσει καθαρή περιουσία περίπου 8 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. Πώς λοιπόν συγκέντρωσε τέτοιου είδους πλούτο με το μισθό ενός δημόσιου υπαλλήλου;

Τζο Μπάιντεν

Από επενδύσεις, κυρίως σε ακίνητα. Στα τέσσερα χρόνια μεταξύ του τέλους της αντιπροεδρίας του και της έναρξης της προεδρίας του, ο Μπάιντεν κέρδισε περίπου 17,3 εκατομμύρια δολάρια μέσω δημόσιων ομιλιών και συμβάσεων βιβλίων, αναφέρει το grunge.com. Παρά τη μάλλον εντυπωσιακή άντληση μετρητών που εισέπραξαν ο κύριος και η κυρία Μπάιντεν μεταξύ 2017- 2021, τα μισά από αυτά πήγαν σε φόρους και πολύ περισσότερα πήγαν σε άλλα έξοδα, όπως το προσωπικό της κατοικίας τους και οι πληρωμές τόκων. Επιπλέον, οι Μπάιντεν δώρησαν 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς εκείνη την περίοδο.