Η αγάπη του Τζο Μπάιντεν με την πρώτη σύζυγό του, Νέιλα Χάντερ, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Οι δυο τους γνωρίστηκαν κατά την διάρκεια διακοπών στις Μπαχάμες όταν ήταν ακόμη φοιτητές, και έκτοτε έγιναν αχώριστοι μέχρι που τους χώρισε απότομα ο θάνατος.

Τον Αύγουστο του 1966 ο γάμος του Τζο και της Νέιλια φάνηκε να είναι ένα αρκετά γρήγορο βήμα στη σχέση τους, ωστόσο, κανείς δεν γνώριζε ότι αυτή η τόσο έντονη έλξη μεταξύ τους θα κατέληγε σε τραγωδία λιγότερο από επτά χρόνια αργότερα. Κατά την κοινή πορεία τους σχεδίαζαν μαζί το μέλλον τους, βάζοντας, μάλιστα στόχο ότι ο Τζο κάποια στιγμή θα ασχολούνταν με τα κοινά μετά την ενασχόληση του με τη δικηγορία.

Μέχρι το 1971 είχαν αποκτήσει τα τρία τους παιδιά, τον Μπο, τον Χάντερ και την Έιμι, και το 1970 η πρώτη προσπάθεια του Μπάιντεν στην πολιτική στέφθηκε με επιτυχία με την εκλογή του στο New Castle County Council. Δύο χρόνια αργότερα, η Neilia ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην εκστρατεία του Μπάιντεν εναντίον του Ρεπουμπλικανικού Μπογκς για τη Γερουσία των ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν το Νοέμβριο του 1972 να είναι το δεύτερο νεότερο άτομο στην ιστορία που εκλέγεται για το αξίωμα του γερουσιαστή. Μια πραγματικότητα που έκανε το ζευγάρι να αναρωτιέται τι θα μπορούσε ενδεχομένως να ακολουθήσει στην ταχεία άνοδο της πολιτικής τους καριέρας.

Η απάντηση, δυστυχώς, ήρθε στις 18 Δεκεμβρίου του 1972 με τον Τζο να πηγαίνει στο γραφείο του στην Ουάσιγκτον και τη Νέιλα να προγραμματίζει κάποια χριστουγεννιάτικα ψώνια. Περίπου στις 2:30 μ.μ., η Νέιλα οδηγούσε σε έναν επαρχιακό δρόμο στην πολιτεία Ντελάγουερ με τα τρία παιδιά της να τη συνοδεύουν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου της, όταν ενεπλάκη σε ένα θανατηφόρο τροχαίο. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από ένα διερχόμενο φορτηγό.

Η οικογένεια απομακρύνθηκε από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου και οδηγήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο του Γουίλμινγκτον, αλλά ήταν πολύ αργά για τη Νέιλα και την 13 μηνών Έιμι, οι οποίες κηρύχθηκαν νεκρές κατά την άφιξή τους στο νοσοκομείο. Τα δύο αγόρια στάθηκαν πιο τυχερά, με τον Μπο να σημειώνει ένα σπασμένο πόδι και τον Χάντερ να έχει τραύματα στο κρανίο του.

Ο Μπάιντεν κατάλαβε αμέσως ότι κάτι κακό είχε συμβεί όταν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η αδερφή του που απάντησε στο τηλέφωνο του γραφείου του, του πρότεινε να επιστρέψουν στο σπίτι, καθώς είχε συμβεί ένα μικρό ατύχημα. «Είναι νεκρή, έτσι δεν είναι;», της είπε, σύμφωνα με το biography.com, και η άμεση πτήση για το Γουίλμινγκτον επιβεβαίωσε τις χειρότερες υποψίες του.

Αλλά ο Τζο δεν είχε την ευκαιρία να επεξεργαστεί πλήρως τη θλίψη του με τους μικρούς γιους του να βρίσκονται ακόμα σε αβέβαιη κατάσταση. Σε αυτό το σημείο, έχει δηλώσει ότι κατάλαβε πώς η αυτοκτονία φαινόταν μια δελεαστική επιλογή, αν και ήξερε ότι δεν μπορούσε ποτέ να εγκαταλείψει τον Μπο και τον Χάντερ.