Η ηθοποιός Τόρι Σπέλινγκ είχε μια ταραχώδη χρονιά. Εκτός από το ότι χώρισε με τον σύζυγό της Dean McDermott, η πρώην ηθοποιός του «Beverly Hills, 90210» αποκάλυψε ότι νοσηλεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και εθεάθη να φεύγει από ιατρική μονάδα την περασμένη Κυριακή με μώλωπες. Η Σπέλινγκ δεν αποκάλυψε ποια είναι η πάθησή της, αλλά είπε πώς κάποια από τα πέντε παιδιά της μπαίνουν και βγαίνουν στο νοσοκομείο από τον Ιανουάριο.

Ο λόγος, είπε αργότερα η Τόρι Σπέλινγκ, ήταν ένα πρόβλημα μούχλας στο σπίτι τους. «Ας μιλήσουμε για Μούχλα», έγραψε η ηθοποιός σε μια ανάρτηση στο Instagram τον Μάιο. «Εδώ είμαστε και πάλι στα επείγοντα περιστατικά. Όλοι βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση για μήνες. Άρρωστοι. Γίνεται καλύτερα και αρρωσταίνεις ξανά. «Σκέφτηκα… καλά αυτό συμβαίνει όταν έχεις μικρά παιδιά στο σχολείο. Απλώς φέρνουν συνεχώς ασθένειες στο σπίτι. Γνωρίζουμε τώρα ότι όταν το σπίτι χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνο για την υγεία και δεν μπορεί να ζήσεις. Αυτή η διατύπωση ήταν ΓΕΓΟΝΟΣ. Τώρα ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ», πρόσθεσε η Spelling. «Τα προβλήματά υγείας μας σχετίζονται με τη μούχλας στο σπίτι», είπε.

Η μούχλα μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και είναι δύσκολο να λυθεί, επειδή η μούχλα – και τα σπόρια της μούχλας, που εξαπλώνουν τη μούχλα στον αέρα – βρίσκονται παντού, μεταδίδει η New York Post.

Τι είναι η μούχλα;

Η μούχλα είναι ένας τύπος μύκητα που βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους και μέσα σε κτίρια, πλοία, επιβατικά οχήματα – οπουδήποτε υπάρχει υγρασία. «Σπόροι μούχλας βρίσκονται πάντα στον αέρα που αναπνέουμε», σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, «αλλά η εκτεταμένη μόλυνση από μούχλα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας».

Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένου του ξύλου, του χαλιού, του χαρτιού και των τροφίμων, σύμφωνα με την EPA.

Τύποι μούχλας

Τα τρία είδη μούχλας που βρίσκονται πιο συχνά σε εσωτερικούς χώρους περιλαμβάνουν το Cladosporium, το οποίο μπορεί να είναι καφέ, πράσινο ή μαύρο. Βρίσκεται συχνότερα σε ξύλο, χαλιά ή υφάσματα και μέσα σε αγωγούς θέρμανσης και ψύξης, σύμφωνα με το Healthline. Το πενικίλιο – η πηγή του αντιβιοτικού πενικιλλίνης – μπορεί να είναι μπλε, πράσινο ή κίτρινο. Βρίσκεται συνήθως σε μέρη όπου έχει προκληθεί ζημιά από το νερό.

Ο Aspergillus είναι είδος μούχλας σε σκόνη που είναι πράσινη, λευκή ή γκρι. Βρίσκεται σε υφάσματα, τοίχους,σοφίτες και υπόγεια, καθώς και σε τρόφιμα.

Συμπτώματα μούχλας

Η έκθεση σε μούχλα ή σπόρια μούχλας μπορεί να προκαλέσει μικρά συμπτώματα, όπως φτάρνισμα, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, βήχα, φαγούρα ή υγρά μάτια και ξηρό, φολιδωτό δέρμα, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Αλλά τα άτομα που έχουν άσθμα, αλλεργία σε μούχλα, εμφύσημα ή μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως συριγμό, δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος.

Αφαίρεση μούχλας

Παρά αυτούς τους κινδύνους, υπάρχουν κανονισμοί που αντιμετωπίζουν τη μούχλα στα κτίρια: «Οι δοκιμές μούχλας δεν συνιστάται, ούτε απαιτείται από κανέναν ρυθμιστικό φορέα», σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας της Νέας Υόρκης. «Δεν υπάρχει πολιτειακό ή ομοσπονδιακό πρότυπο για τη μούχλα στα σπίτια. Η δειγματοληψία μούχλας μπορεί να είναι πιο δαπανηρή από τον απλό καθαρισμό και την επιδιόρθωση των προβλημάτων νερού που επιτρέπουν την ανάπτυξη μούχλας».

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν και να καθαρίσουν οι ίδιοι την ανάπτυξη μούχλας», αναφέρει ο ιστότοπος. Σκληρές επιφάνειες με μούχλα που δεν είναι σάπιες μπορούν να καθαριστούν με σαπούνι και νερό. Σε μέρη όπου δεν είναι πρακτικό να εξαλειφθεί η υγρασία, το αραιωμένο λευκαντικό χλωρίου μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο την ανάπτυξη μούχλας. Ένας εξουσιοδοτημένος εργολάβος μπορεί να χρειαστεί εάν η μούχλα επηρεάζει μια μεγάλη περιοχή ή εάν είστε πολύ ευαίσθητοι στη μούχλα.