Περισσότερο με αναστρέψιμο φαρμακολογικό κώμα παρά με βαθύ ύπνο μοιάζει η γενική αναισθησία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για τις περιπτώσεις κώματος αλλά και σε καλύτερες αναισθησίες στα χειρουργικά περιστατικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν επισταμένως τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ της αναισθησίας, του κώματος και του ύπνου. Διαπίστωσαν λοιπόν πως γιατροί και ασθενείς αποφεύγουν να συσχετίσουν τη γενική αναισθησία με το κώμα (ελεγχόμενο από τον αναισθησιολόγο) και προτιμούν συνήθως να την περιγράφουν σαν ύπνο, όμως οι δύο αυτές καταστάσεις έχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές και μόνο σε πολύ μικρό βαθμό υπάρχει επικάλυψη των πιο βαθιών φάσεων του ύπνου με τις πιο ελαφρές φάσεις της γενικευμένης αναισθησίας.

Στην αναισθησία η δραστηριότητα των νευρώνων εξασθενεί δραματικά, πράγμα που επίσης συμβαίνει στο κώμα όπως επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, προσθέτοντας ότι η μελέτη του τρόπου που οι άνθρωποι βγαίνουν από μια αναισθησία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για την πρόβλεψη των σταδίων εξόδου ενός ασθενούς από ένα κώμα. «Αν και η ανάνηψη από μια αναισθησία είναι πολύ πιο γρήγορη (σε σχέση με την έξοδο από ένα κώμα), υπάρχουν ενδείξεις ότι μερικοί εγκεφαλικοί μηχανισμοί έχουν κάποια επικάλυψη», ανέφερε.

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες διαγνωστικές μεθόδους και εργαλεία για την αξιολόγηση του σταδίου ανάνηψης από κώμα καθώς και στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών που μπορούν μελλοντικά να βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν φάρμακα για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυκλωμάτων.