Μια άπλυτη μαξιλαροθήκη μπορεί να φιλοξενήσει 3 εκατομμύρια βακτήρια μετά από μόλις μία εβδομάδα, δηλαδή περίπου 17.000 φορές περισσότερα από το μέσο κάθισμα της τουαλέτας, σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα. Η ανάλυση περιλάμβανε δεδομένα καθαριότητας για στρώματα, σεντόνια και μαξιλαροθήκες, καθώς και μια ανάλυση των πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών που παραμονεύουν στα σεντόνια.

Τα αλλεργιογόνα, οι μύκητες και το νεκρό δέρμα συγκαταλέγονται στα σωματίδια με τα οποία δεν θα θέλατε να περάσετε τη νύχτα και μπορούν να προσελκύσουν τα ακάρεα της σκόνης, μικροσκοπικά πλάσματα που τρέφονται με τα ξεφλουδισμένα κύτταρα του δέρματος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μαξιλαροθήκες, συγκεκριμένα, πρέπει να αλλάζονται τακτικά – και όχι μόνο μία φορά την εβδομάδα (ή το μήνα).

«Όταν μπαίνετε στο κρεβάτι, μολύνετε τα κλινοσκεπάσματά σας με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος (περίπου 50 εκατομμύρια την ημέρα), τον ιδρώτα, το μακιγιάζ, τις λοσιόν, τα μαλλιά και οτιδήποτε άλλο έχετε μαζέψει κατά τη διάρκεια της ημέρας, από γύρη και τρίχωμα κατοικίδιων ζώων μέχρι μυκητοειδή μούχλα και σωματίδια βρωμιάς, αλλά και βακτήρια και σωματίδια ιών», δήλωσε ο Dr. Hadley King στο Well+Good.

«Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ο ιδρώτας αποτελούν τροφή για τα ακάρεα της σκόνης, προσελκύοντάς τα στο κρεβάτι σας και βοηθώντας τα να πολλαπλασιαστούν».

Ένα πρόσφατο TikTok έδωσε μια οπτική αναπαράσταση των αποικιών βακτηρίων που προφανώς ευδοκιμούν κάτω από το κεφάλι σας κάθε βράδυ.

Διαφημίζοντας μια μάρκα μαξιλαροθήκης που είναι εμπλουτισμένη με ασήμι και υποτίθεται ότι καταπολεμά την ακμή, ο χρήστης @simonandbee έκοψε μια γωνία από μια κανονική μαξιλαροθήκη και την τοποθέτησε σε ένα τρυβλίο καλλιέργειας Petri, δείχνοντας την υποτιθέμενη ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων με την πάροδο του χρόνου.

Μετά από λίγες μόνο ημέρες χωρίς πλύσιμο των μαξιλαροθηκών, σχηματίστηκαν γρήγορα βακτήρια, ισχυρίστηκε ο δημιουργός.


Παρά τις προειδοποιήσεις να αλλάζετε τακτικά τις μαξιλαροθήκες κάθε λίγες ημέρες και τα σεντόνια κάθε εβδομάδα, κάποιοι αδιαφορούν και περιμένουν ένα μήνα ή και περισσότερο για να πλύνουν τα κλινοσκεπάσματά τους.

Μια έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί άνδρες περιμένουν έως και τέσσερις μήνες για να αλλάξουν τα σεντόνια τους. Τα σεντόνια τους άλλαζαν συχνότερα όταν ήταν σε σχέση, όπως σημειώνει η New York Post.