Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα για μια θεραπεία κατά της COVID-19, η οποία επιτρέπει να μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης συμπτωματικής μορφής της νόσου στους ευάλωτους ασθενείς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αγγλοσουηδικός φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca.

Η θεραπεία αντισωμάτων με την κωδική ονομασία AZD7442 δεν έχει ωστόσο δείξει προηγουμένως αν είναι αποτελεσματική στους ανθρώπους που έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό.

Όμως, όταν χορηγείται πριν να έρθει κάποιος σε επαφή με τον κορονοϊό, έχει αποτέλεσμα, διευκρινίζει η AstraZeneca σε ανακοίνωσή της.

Στην περίπτωση αυτή, μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο εμφάνισης μιας συμπτωματικής μορφής της νόσου, σύμφωνα με τα δεδομένα της τρίτης φάσης, δηλαδή των κλινικών δοκιμών μεγάλου εύρους που αποσκοπούν να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.

Η AstraZeneca σημειώνει επίσης ότι δεν καταγράφηκε καμία περίπτωση σοβαρής COVID-19 ή θανάτου.

Στις δοκιμές αυτές, οι οποίες έγιναν στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, μετείχαν 5.197 άνθρωποι, το 75% των οποίων παρουσίαζε συννοσηρότητες (συνυπάρχουσες παθήσεις). Η θεραπεία χορηγήθηκε ενδομυϊκά.

AstraZeneca: «Χρειαζόμαστε κι άλλες προσεγγίσεις για τους ανθρώπους που δεν είναι καλά προστατευμένοι από τα εμβόλια»

«Με αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, η AZD7442 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μπορεί να χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα εμβόλιο για να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους ζωές», υπογράμμισε ο Μάιρον Λέβιν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι επικεφαλής της δοκιμής.

«Χρειαζόμαστε κι άλλες προσεγγίσεις για τους ανθρώπους που δεν είναι καλά προστατευμένοι από τα εμβόλια κατά της COVID-19», συμπλήρωσε ο Μενέ Πάγκαλος, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της AstraZeneca, ο οποίος δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει επιπρόσθετα δεδομένα για τις δοκιμές αργότερα φέτος.

Το εργαστήριο διευκρινίζει ότι θα καταθέσει φάκελο στις αρχές που είναι αρμόδιες για την υγεία για να εξασφαλίσει έγκριση για επείγουσα χρήση ή την επικύρωση υπό προϋποθέσεις της θεραπείας, η ανάπτυξη της οποίας χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η AstraZeneca ήταν εξάλλου μια από τις πρώτες που επικύρωσε το εμβόλιό της κατά της COVID-19, το οποίο προκάλεσε ωστόσο ερωτήματα λόγω πολύ σπάνιων παρενεργειών, γεγονός το οποίο ώθησε χώρες να περιορίσουν τη χρήση του.

Εξάλλου έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNtech είναι πιο αποτελεσματικό κατά των μολύνσεων που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος Delta του νέου κορονοϊού, αλλά η αποτελεσματικότητά του φθίνει πιο γρήγορα από αυτή του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.