Όσοι εργάζονται σε βραδινές βάρδιες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βάλουν μερικά έξτρα κιλά, καθώς ο οργανισμός τους «καίει» λιγότερη ενέργεια.

Έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν δείξει, ότι αυτοί που εργάζονται –και κατά συνέπεια τσιμπολογούν- κατά τη διάρκεια της νύχτας, το διάστημα δηλαδή που ο οργανισμός τους είναι «προγραμματισμένος» για να κοιμάται, είναι πιο επιρρεπείς στην πρόσληψη βάρους.

Ωστόσο, οι έρευνες αυτές δεν εξηγούσαν για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό σχετίζεται με τη συνολική ποσότητα ενέργειας που «καίει» ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας, που είναι λιγότερη από αυτή που καταναλώνει την ημέρα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αν δε μειώσουν την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι πολύ πιθανό να πάρουν βάρος.

Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να είναι ξύπνιοι –και άρα να τρώνε- κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κοιμούνται τη νύχτα. Σε μεγάλο βαθμό, το «εσωτερικό ρολόι» ρυθμίζεται από την έκθεση στο φυσικό φως.

«Η εργασία σε βάρδιες είναι αντίθετη με τη βασική, φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και απαιτεί μια αντίστροφη διαδικασία. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, καθώς ο Ήλιος είναι ένας πάρα πολύ ισχυρός παράγοντας» ανέφερε ο Dr Kenneth Wright από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κολοράντο, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού είναι πιο χαμηλά, όταν κανείς εργάζεται τη νύχτα και πως, αν δε μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων από όσους εργάζονται σε βραδινές βάρδιες, είναι δύσκολο να αποφευχθεί η πρόσληψη επιπλέον βάρους.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.