Ένα νέο φάρμακο, που αποτελεί μείγμα αντισωμάτων από το ανθρώπινο αίμα, σταματάει την επιδείνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, όπως δείχνουν τα πρώτα ευρήματα κλινικής δοκιμής στην οποία προχώρησαν ερευνητές του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

Η θεραπεία με το φάρμακο Kiovig (ή Gammagard, όπως λέγεται στις ΗΠΑ) διαπιστώθηκε πως σταθεροποιούσε την κατάσταση των ασθενών που πάσχουν από την επώδυνη νευροεκφυλιστική νόσο, σταματώντας τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και διατηρώντας τη μνήμη και την ταχύτητα της σκέψης τους.

Το φάρμακο που χορηγείται με ενδοφλέβια ένεση μια φορά το δεκαπενθήμερο. Περιέχει αντισώματα του αίματος εναντίον μιας πρωτεΐνης (β-αμυλοειδές), που, όπως πιστεύουν πολλοί ερευνητές, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Αλτσχάιμερ. Οι πλάκες που σχηματίζει η συγκεκριμένη πρωτεΐνη στον εγκέφαλο του ασθενούς, προκαλούν τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Μια από τις πρώτες δοκιμές, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», έδειξαν ότι το φάρμακο μείωσε μέχρι και 42% την πρόοδο της νόσου. Ένα από τα μειονεκτήματα του φαρμάκου είναι η εύρεση αρκετού αίματος για να καταστεί εφικτή η παραγωγή του σε μεγάλες ποσότητες.