Πολλοί δε μπορούν –ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται- να λειτουργήσουν το πρωί αν δεν έχουν πιει πρώτα καφέ.

Σύμφωνα όμως με έναν αμερικανό επιστήμονα, για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε στο μέγιστο από τις επιδράσεις της καφεΐνης, είναι καλύτερα να περιμένουμε μερικές ώρες και να πιούμε το καφεδάκι μας γύρω στις 9 και μισή και 11 και μισή το πρωί.

Εκείνο το δίωρο, λέει ο νευροεπιστήμονας από το πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας του Μέριλαντ, Steven Miller, ότι ο καφές που θα καταναλώσουμε θα είναι πιο αποτελεσματικός. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης –με την οποία αλληλεπιδρά η καφεΐνη- είναι πιο χαμηλά.

Ο ίδιος εξήγησε στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph, ότι όσοι πίνουν καφέ όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι υψηλά (περίπου γύρω στις 8 με 9 το πρωί) αναπτύσουν ανοχή στην καφεΐνη, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Η κορτιζόλη ελέγχει το «ρολόι του οργανισμού» και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται «ξύπνιοι». Συνήθως τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης είναι υψηλά όταν ξυπνάει κάποιος, όμως αρχίζουν να πέφτουν περίπου μία ώρα μετά.

Αν λοιπόν κάποιος πιει καφέ εκείνη την ώρα, αυτό ενισχύει την παραγωγή επιπλέον κορτιζόλης –από τη στιγμή που πέφτουν τα επίπεδα της ορμόνης- και επιπλέον ο οργανισμός τους δεν γίνεται ανθεκτικός στην καφεΐνη.

Το ίδιο συμβαίνει και μετά το φαγητό, γύρω στις 5 και μισή με 6 και μισή το απόγευμα, κάτι που σημαίνει σύμφωνα με τον Dr. Miller, ότι αυτή είναι μία ακόμη καλή ώρα για να πιει κανείς καφέ.

Βέβαια, παραδέχεται ότι τα επίπεδα κορτιζόλης διαφέρουν από άτομο σε άτομο σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, ανάλογα με την ώρα που ξυπνάνε.