Το stress echo αποτελεί μια εξειδικευμένη απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιείται για την διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και τον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας. Ουσιαστικά ανιχνεύει την μείωση της ροής του αίματος στο μυοκάρδιο που οφείλεται σε στένωση των στεφανιαίων αρτηριών. Χρησιμοποιείται ευρεώς από το 2005 και έχει καταφέρει να αντικαταστήσει ως ένα βαθμό το τεστ κοπώσεως.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Ο ασθενής ξαπλώνει σε αριστερή πλάγια θέση όπως όταν κάνει triplex καρδιάς. Τοποθετείται φλεβοκαθετήρας στο χέρι του και ηλεκτρόδια στο θώρακα και διενεργείται ηχοκαρδιογραφική μελέτη ηρεμίας, ως μελέτη αναφοράς. Η κόπωση σε αυτή την εξέταση προκαλείται με χορήγηση ειδικού φαρμακευτικού σκευάσματος (δοβουταμίνη) σταδιακά, κάνοντας την καρδιά να χτυπά γρήγορα και έντονα όπως θα γινόταν και την περίπτωση που το άτομο ασκούνταν.

Καθώς αυξάνεται η δόση του φαρμάκου, ο καρδιολόγος διενεργεί ηχοκαρδιογράφημα και παρακολουθεί την ανταπόκριση της καρδιάς. Παράλληλα γίνεται και συνεχής καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος όπως γίνεται και στο τεστ κοπώσεως. Η εξέταση ολοκληρώνεται όταν επιτευχθεί η μέγιστη καρδιακή συχνότητα με βάση την ηλικία του ασθενούς. Αφού ολοκληρωθεί η εξέταση το άτομο παραμένει ξαπλωμένο για μερικά λεπτά και ο φλεβοκαθετήρας αφαιρείται. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται αντίδοτο για πιο γρήγορη αποκατάσταση της καρδιακής συχνότητας. Ο ασθενής λαμβάνει τα αποτελέσματα μετά από 20λεπτά και στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σε ποιους συστήνεται αυτή η εξέταση;

Το stress echo παρέχει υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια σε σύγκριση με το τεστ κοπώσεως. Συστήνεται σε:

  • ασθενείς με στεφανιαία νόσο και σε άτομα με μέτριο ή σοβαρό βαθμό κινδύνου εκδήλωσης της πάθησης
  • άτομα με κινητικά προβλήματα που αδυνατούν να κάνουν το τεστ κοπώσεως
  • ασθενείς που έχουν stent ή έχουν κάνει Bypass
  • ασθενείς που εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια

Μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες λόγω της δοβουταμίνης;

Η χορήγηση του φαρμάκου οριμένες φορές προκαλεί ζάλη ή τρέμουλο και ένα αίσθημα καύσου στο κεφάλι και τα άκρα. Τα συμπτώματα αυτά είναι παροδικά και σταματούν με την διακοπή λήψης του φαρμάκου.

Για περισσότερες πληροφορίες: kardiologos-deligeorgis.gr

Αλέξανδρος Δεληγεώργης
Καρδιολόγος συνεργάτης Metropolitan General, Ιατρικού Ψυχικού, Βιοκλινικής Αθηνών
Εξειδικευθείς στις Νεότερες Τεχνικές Ηχωκαρδιολογίας