Να γιατί οι παλιότερες γενιές θεωρούν ότι οι νέοι υπολείπονται σε όλα

Υπάρχει λόγος για την άνιση σύγκριση και δύο επιστήμονες έχουν βαλθεί να τον αποκαλύψουν


ΥΓΕΙΑ
12:14
16/11/2019
Να γιατί οι παλιότερες γενιές θεωρούν ότι οι νέοι υπολείπονται σε όλα
4
loading

«Αχ, τα παιδιά στις μέρες μας…» ακούς συχνά από τα στόματα των ηλικιωμένων να παραπονιούνται πως η νέα γενιά δεν δικαιώνει τις προσδοκίες τους.

Κι αυτή η ιδέα διατρέχει μάλιστα σταθερά τις γενιές, με τα νιάτα να απογοητεύουν διαρκώς τους γεροντότερους.

Η αναζήτηση της αιτίας έχει να κάνει με μια αλήθεια: πως όσο πιο φτασμένος ή ταλαντούχος είναι ο μεσόκοπος που παραπονιέται για τη νεολαία, τόσο περισσότερο τείνει να βλέπει το ταλέντο του να χάνεται.

Αυτό μας λένε οι καθηγητές John Protzko και Jonathan Schooler του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που εξέτασαν Αμερικανούς ηλικίας 33-51 για να ανιχνεύσουν τις ρίζες του χάσματος γενεών.

Και βρήκαν πως όσο πιο αυστηρές, απόλυτες και ολοκληρωτικές απόψεις έχει ο μεσήλικας, τόσο πιο ασεβή ή άχρηστα τείνει να θεωρεί τα νιάτα, τόσο λιγότερο εκτιμά και αναγνωρίζει τις αρετές τους.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science Advances», οι δύο πανεπιστημιακοί βρήκαν όμως και μερικές πιο αναπάντεχες συσχετίσεις. Ζήτησαν, ας πούμε, από τα υποκείμενα της μελέτης τους να αξιολογήσουν τη νοημοσύνη των νέων σε σχέση με την εξυπνάδα της δικής τους γενιάς.

Και βρήκαν πως όσο πιο νοήμων ο μεσήλικας, τόσο περισσότερο τείνει να υποεκτιμά τη νοημοσύνη των νέων. Παρά το γεγονός δηλαδή ότι αυτός οφείλει να ξέρει περισσότερο από τον καθένα πως κάθε νέα γενιά εμφανίζει υψηλότερους δείκτες νοημοσύνης από την προηγούμενη (το λεγόμενο Flynn effect).

Κάτι που κάνουν και οι φίλοι του βιβλίου. Όσο πιο βιβλιοφάγος ο μεσόκοπος, τόσο περισσότερο θεωρεί πως οι νέοι δεν διαβάζουν πια.

«Τελικά», καταλήγουν, «όταν παρατηρούμε τα παιδιά του σήμερα, συγκρίνουμε τη διαστρεβλωμένη μνήμη μας του παρελθόντος με μια πιο υποκειμενική εκτίμηση του παρόντος, γι’ αυτό και φαίνεται πάντα πως υπάρχει μια φυσική παρακμή».

Για γνωσιακό σφάλμα κάνουν τελικά λόγο…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar φωφω

  Έπιανα με το χέρι την πέτρα και την εστυβα , έλεγαν οι παλιοί παλιοί .

 2. avatar Filaros

  Δηλαδή έπρεπε να μας πουν οι επιστήμονες το αυτονόητο ;;;

 3. avatar Parkis

  Μάλλον δεν ανήκω καν στους νοήμονες.
  Όχι ότι δεν το ήξερα βέβαια.

 4. avatar Kos g2

  Εννοείται ότι οι νέοι δεν φτάνουν τους παλιούς κυρίως λόγω διαφοράς εμπειρίας.
  Είναι σίγουρο όμως ότι αν μπορούσαμε να συγκρίνουμε τον σημερινό νέο με έναν παλιό στην ίδια ηλικία ο παλαιότερης γενιάς άνθρωπος θα φαίνεται πραγματικά πολύ πίσω.
  Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός οι νέοι σήμερα όπως πάντοτε έχουν πολύ λιγότερο σεβασμό στους μεγαλύτερους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει