Το παγωτό είναι μία από τις αγαπημένες «λιχουδιές» του καλοκαιριού, στην οποία λίγοι μπορούν να αντισταθούν. Παράλληλα, όμως, πρόκειται για μια επιλογή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες, η οποία θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο προκειμένου να μην οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να συνδυάσουμε δίαιτα και κατανάλωση παγωτού, χωρίς να δούμε την ένδειξη της ζυγαριάς να ανεβαίνει;

Όπως ισχύει για όλα τα τρόφιμα, το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης.
Έτσι, θα λέγαμε πως η κατανάλωση παγωτού 1-2 φορές την εβδομάδα, χωρίς υπερβολές στο μέγεθος μερίδας, θα μπορούσε να εναχθεί σε ένα ισορροπημένο καλοκαιρινό διαιτολόγιο που στοχεύει σε απώλεια ή διατήρηση του σωματικού βάρους.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος του παγωτού, το οποίο μπορεί να διαφοροποιήσει σημαντικά το θερμιδικό του περιεχόμενο.

Σε γενικές γραμμές, τα παγωτά που περιέχουν κομμάτια σοκολάτας ή μπισκότων, ξηρούς καρπούς, σιρόπι ή επικάλυψη σοκολάτας, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες, συγκριτικά με τις πιο απλές γεύσεις παγωτού, τα σορμπέ ή το παγωμένο γιαούρτι.

Από την άλλη, πολύ καλή ιδέα είναι η προετοιμασία σπιτικού παγωτού, το οποίο μπορεί να παρασκευαστεί χτυπώντας στο μπλέντερ παγωμένα φρούτα, όπως μπανάνες ή φράουλες, μαζί με λίγο γάλα και ζάχαρη ή μέλι.

Πηγή: neadiatrofis.gr