Με στόχο τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά στους κινδύνους της χρήσης καπνού, την αύξηση των κινήτρων για τη διακοπή του καπνίσματος και την αποθάρρυνση της έναρξης καπνίσματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την αναθεώρηση της ισχύουσας κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τα προϊόντα καπνού.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, τα ενδεχόμενα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη είναι οι μεγαλύτερες, διπλής όψης, εικονογραφημένες προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα τσιγάρων, οι τυποποιημένες συσκευασίες και η νομοθετική ρύθμιση για τις επιβλαβείς, εθιστικές και ελκυστικές ουσίες στα προϊόντα καπνού.

Σημειώνεται ότι η οδηγία σχετικά με τα προϊόντα καπνού χρονολογείται από το 2001 και καθορίζει τα ανώτατα όρια ουσιών όπως η νικοτίνη, η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα. Επίσης, απαιτεί από τους κατασκευαστές να θέτουν προειδοποιήσεις για την υγεία υπό μορφή κειμένου στα προϊόντα καπνού και απαγορεύει τους όρους όπως «ελαφρύ», «ήπιο» ή «χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα».

Η πρωτοβουλία της Επιτροπής αποτελεί απάντηση σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ανάληψη δράσεων με στόχο τη μείωση του καπνίσματος στους νέους κατά 50% έως το 2025.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων σχετικά με τα προϊόντα καπνού θα συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, έως τις 19 Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τα προβλήματα που εντοπίζονται στη δημόσια διαβούλευση, όπου συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

– Η νομοθεσία διαφέρει σε μεγάλο βαθμό στα διάφορα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και δεν καλύπτει επαρκώς τις ανησυχίες ως προς την υγεία και την ασφάλεια σε σχέση με ορισμένα προϊόντα καπνού και νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

– Οι εικονογραφημένες προειδοποιήσεις χρησιμοποιούνται ήδη σε τέσσερα κράτη-μέλη: το Βέλγιο, τη Ρουμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και