Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι «επιχειρηματίες άσχετοι με τη ιατρική θα μπορούν πλέον, βάση του νόμου που ψηφίστηκε χτες, να ιδρύουν εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας» υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει όχι μόνο παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας αλλά και εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

«Ο οποιοσδήποτε μπορεί να προσλαμβάνει γιατρούς και να δέχεται ασθενείς χωρίς να υπάρχει ο όρος «ιατρική» στην εταιρεία του. Πχ κάποιος που έχει εταιρεία ελαστικών αυτοκινήτου μπορεί να παρέχει και υπηρεσίες υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν τήρησε καμία από τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει επί του θέματος αυτού. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι επιταγή της τρόικας ή του μνημονίου αλλά συγκεκριμένων συμφερόντων που φαίνεται ότι έχουν στενή σχέση με τα συγκυβερνώντα κόμματα. Είμαστε πλέον σε πλήρη αδυναμία να ελέγξουμε την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας» επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος κατήγγειλε ότι ήδη ένα κέντρο άσχετο με την ιατρική προσφέρει δωρεάν μαστογραφίες με αφορμή την Ημέρα κατά του Καρκίνου και ταυτόχρονα προσφέρει και συνεδρίες «ανόρθωσης στήθους δια μαλάξεων». Παράλληλα ανέφερε ότι σύντομα οι πολίτες θα αρχίσουν να βομβαρδίζονται με διαφημιστικά μηνύματα για υπηρεσίες υγείας, οι οποίες θα είναι αμφιβόλου ποιότητας.

«Οι γιατροί δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν δυνατότητα διαφήμισης. Η υγεία δεν είναι προϊόν προς πώληση. Σύντομα ελπίζουμε να έχουμε τρόπο αξιολόγησης ιατρικών υπηρεσιών για τους πολίτες που θα τις δέχονται» επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΘ αναφέροντας παράλληλα ότι στις αρχές του 2013 θα εφοδιάσει όλα τα ιατρεία με ειδικό σήμα σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται. Τέλος πρόσθεσε ότι ο ΙΣΘ θα αναγκαστεί να καταγγείλει τη χώρα στους ευρωπαίους γιατρούς από τους οποίους θα ζητήσει να αναλάβουν δράση.

Μήνυση κατά εταιρειών που διαμεσολαβούν για την παροχή υπηρεσιών υγείας έχει καταθέσει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ). «Οι εταιρείες αυτές υποτίθεται ότι προσφέρουν χαμηλές τιμές, αλλά αυτές συνήθως δεν αφορούν κοινές οδοντιατρικές πράξεις, όπως σφραγίσματα, απονευρώσεις και εξαγωγές, και έτσι παραπλανούν τους πολίτες» επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΣΘ Αθανάσιος Δεβλιώτης. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ΟΣΘ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας διότι δεν έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα εξαιρεί τον τομέα της υγείας από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Τέλος κατήγγειλε ότι κανείς ασφαλισμένος δεν δικαιούται οδοντιατρικής περίθαλψης γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει κανένα κονδύλιο για τις οδοντιατρικές ειδικότητες.

Αντιμέτωποι με την έλλειψη των φαρμάκων τους στα φαρμακεία θα βρεθούν οι καρκινοπαθείς καθώς οι φαρμακοποιοί αφενός δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για να τα προμηθευτούν και αφετέρου, λόγω της έκπτωσης του 5% που ισχύει για τον ΕΟΠΥΥ θα αναγκαστούν να πληρώνουν οι ίδιοι αυτή την έκπτωση, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Έτσι οι καρκινοπαθείς θα αναγκαστούν να προμηθεύονται πλέον τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων ενώ θα επιβαρυνθούν με την καταβολή του ποσού των 50 ευρώ μηνιαίως ως συμμετοχή για την προμήθεια φαρμάκων για τα συνοδά νοσήματα και για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της θεραπείας στην οποία υποβάλλονται, πρόσθεσε ο κ Θεοδοσιάδης.