Μεγάλη ανάγκη από ψυχολογική βοήθεια έχουν και οι πατεράδες μετά την γέννηση ενός παιδιού. Οι  αυξημένες υποχρεώσεις και η έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με έρευνες προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα στους άντρες που για πρώτη φόρα αντιμετωπίζουν τις υποχρεώσεις ενός… μπαμπά!

Οι ερευνητές βρήκαν ότι μέσα σε έναν χρόνο από την απόκτηση παιδιού το 3% των νέων μπαμπάδων υπέφερε από κατάθλιψη. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 10% όταν το πρώτο παιδί έκλεισε τα τέσσερά του χρόνια, 16% όταν έγινε οκτώ και 21% όταν έγινε 12 ετών.

Τα συμπτώματα τους βέβαια είναι διαφορετικά από τις γυναίκες που πλήττονται από επιλόχεια κατάθλιψη. Οι άντρες γίνονται ευερέθιστοι, επιθετικοί, ακόμη και εχθρικοί, τείνουν να μην έχουν μεγάλη επαφή με το μωρό ή να μην προσφέρουν καμία υποστήριξη προς τη μητέρα.

Σύμφωνα και με άλλες έρευνες, και οι άντρες έχουν τον… «χείμαρρο» ορμονών που προκαλεί στις γυναίκες η γέννα με αποτέλεσμα να δένονται και εκείνοι εξίσου με το νεογέννητο. Οι επιστήμονες παρατήρησαν έναν ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στα επίπεδα οξυτοκίνης και προλακτίνης και στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσαν πατέρας και μωρό.

Πάντως άνδρες και γυναίκες εκδηλώνουν διαφορετικά την αγάπη τους για το παιδί: οι μητέρες γίνονται πιο τρυφερές ενώ οι μπαμπάδες πιο… περιπετειώδεις, βοηθώντας τα παιδιά τους να εξερευνήσουν τον κόσμο και να μάθουν καινούργια πράγματα.