Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση φαρμακοποιών -ΕΟΠΥΥ.  Για τους φαρμακοποιούς όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παράτασης της πίστωσης.

Σύμφωνα τον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Πειραιά, Κώστα Κούβαρη, ο χρόνος αποπληρωμής αυξήθηκε από τις 45 στις 75 ημέρες, με βάση το χρονοδιάγραμμα του ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που οι φαρμακαποθήκες έχουν μειώσει τον χρόνο αποπληρωμής σε 15 έως και 30 ημέρες το πολύ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης τονίζει χαρακτηριστικά ότι πρέπει οι φαρμακοποιοί να αναλογιστούν το μέγεθος του προβλήματος.

«Δεν έχουν καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα στη χώρα και αυτή τη στιγμή είναι οι πιο καλοπληρωμένοι».

Και συνεχίζει: «Έχουν πάρει 1,5 δισ από την ημέρα που ξεκίνησε η λειτουργία του Οργανισμού». Ο κύριος Βουδούρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές που απασχολούν 21.000 εργαζόμενους.

«Οι φαρμακοποιοί δεν είναι οι μοναδικοί που δίνουν πίστωση. Θα πρέπει, αν χρειαστεί, να κάνουν υπομονή και 70 και 80 μέρες για να πληρωθούν».

Οι φαρμακοποιοί, δια στόματος Κούβαρη, υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε ένας «τερατώδης» οργανισμός που φιλοξενεί 9.000.000 ασφαλισμένους, αλλά δεν προβλέφθηκε η επάρκεια χρηματοδότησής του. Ο πρόεδρος του Πειραιά μάλιστα, κατηγορεί τον κ. Βουδούρη ότι προσπαθεί να στηρίξει τα θεμέλια ενός χρεοκοπημένου οργανισμού, στις πλάτες φαρμακοποιών, γιατρών και άλλων παρόχων.

Σε απάντηση των όσων υποστηρίζει ο κύριος Κούβαρης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ λέει: «Δεν υπάρχει χρεοκοπημένος οργανισμός. Χρεοκοπημένες είναι οι πρακτικές και τα μυαλά μας». Δεσμεύτηκε μάλιστα, ότι τα οφειλόμενα του Ιουλίου (280.000.000 ευρώ) θα τα καταβληθούν στις 12 Οκτωβρίου, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι φαρμακοποιοί έχουν εισπράξει τις οφειλές του Ιουνίου, ενώ οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται τα ακριβά φάρμακα από τα νοσοκομεία, καθώς υπάρχει έλλειψη ακόμα και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου θα παρθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα του κλάδου.