Συνεδριάζουν σήμερα οι πρυτάνεις για να τοποθετηθούν πάνω στο σχέδιο «Αθηνά», εν μέσω αντιδράσεων που συνεχίζονται σε περιοχές όπου φεύγουν τμήματα.

Κλειστό θα είναι από σήμερα με απόφαση του συμβουλίου του το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, μετά τις ανακοινώσεις των συλλόγων προσωπικού και φοιτητών για την «επ΄ αόριστον» κατάληψη του Ιδρύματος.

Την αντίθεσή τους στις αλλαγές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στους δήμους τους έχουν εκφράσει επίσης οι δήμαρχοι Νάουσας και Φλώρινας.

Σε 386, από 480, μειώνονται τα τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, λόγω των αλλαγών που επιφέρει στον ακαδημαϊκό χάρτη το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας.

Η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με την εφαρμογή του σχεδίου δεν θα ξεπεράσει το 4%.

Ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια θα αυξηθεί κατά 15% ιδιαίτερα σε σχολές και τμήματα θετικής κατεύθυνσης, ενώ στα ΤΕΙ θα υπάρξει μείωση εισακτέων περίπου 30% σε τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.

Σημειώνεται ότι από το σχέδιο δεν επηρεάζονται οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές, καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.

Ακόμη, δεν θα εφαρμοστεί το πλαφόν της βάσης του 10.