Για τη φωτιά που καίει στους πρόποδες της Πάρνηθας μίλησε το πρωί της Τετάρτης (23/8) ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Στέλιος Τοπαλίδης. Αναφέροντας πως εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία τόνισε πως 150 άτομα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια ενώ υπογράμμισε ότι η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

«Με λεωφορεία 150 άτομα πήγαν σε ασφαλή σημεία, είτε σε άλλα γηροκομεία είτε σε νοσοκομεία», δήλωσε στην ΕΡΤ και στον Κώστα Στάμου και ο Στάθης Τοπαλίδης, αντιδήμαρχος Αχαρνών σχετικά με τους ηλικιωμένους που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα τρία γηροκομεία στο οποία φιλοξενούνταν.

Μιλώντας από τους πρόποδες της Πάρνηθας που φλέγεται για δεύτερη ημέρα ο κ. Τοπαλίδης σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την συνδρομή της πυροσβεστικής εκκένωσαν το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα, ανάμεσα σε δέντρα».

Σε ξενοδοχεία και γηροκομεία μεταφέρθηκαν οι ηλικιωμένοι

Οι ηλικιωμένοι που έμεναν στα τρία γηροκομεία μεταφέρθηκαν ορισμένοι σε ξενοδοχείο και οι υπόλοιποι σε άλλα γηροκομεία.

Άναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν τις Αρχές του δήμου Αχαρνών να προβείσε αυτή την προληπτική ενέργεια τόνισε ότι η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και η φωτιά πλησίαζε κοντά στις εγκαταστάσεις, για να μη συμβεί το χειρότερο.

Έχοντας γνώση της κατάστασης στην Πάρνηθα ανέφερε ότι ο άνεμος δεν βοηθάει καθόλου. «Επιχειρούν τρία ελικόπτερα που γεμίζουν (νερό) πολύ γρήγορα στην ΕΥΔΑΠ, αλλά ο άνεμος δεν μας βοηθάει» σημείωσε.

Από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι ανεφοδιάζονται τα πυροσβεστικά ελικόπτερα Έρικσον, σύμφωνα με τον κ. Τοπαλίδη.

«Δεν ξέρω ψηλά στο βουνό τι έχει γίνει μέσα στο πυκνό δάσος. Δεν μπορούσε να επιχειρήσει εκεί η πυροσβεστική. Προς την περιοχή του Αή Γιάννη του Ρώσσου, που μας χτύπησε το βράδυ η φωτιά καταφέραμε και κρατήσαμε όλα τα σπίτια χωρίς να καούν», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη φορά του ανέμου και αν απειλεί το Καζίνο της Πάρνηθας ο κ. Τοπαλίδης δήλωσε ότι προς το παρόν τα πύρινα μέτωπα είναι μακριά, αλλά δεν ξέρει τι θα γίνει εάν αλλάξει η φορά του ανέμου.