Και νέο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με 15 πυροσβέστες θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Τουρκία. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών στη γειτονική χώρα για να ανασύρουν ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «ενισχύεται με επιπρόσθετες δυνάμεις η Ελληνική αποστολή που συνδράμει στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Τουρκία, προς αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν (1) διασωστικό σκύλο και δύο (2) οχήματα.

Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας (1) Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις (3) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης».

Σήμερα το πρωί, η ελληνική αποστολή στην Τουρκία ανέσυρε ένα ακόμη άτομο από τα συντρίμμια ενός κτηρίου με τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων από τους Έλληνες να φτάνουν τους τέσσερις. Την είδηση αποκάλυψε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Μιλώντας για τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας επιβεβαίωσε ότι συνολικά έχουν διασώσει τέσσερα άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ανασύρθηκε έχοντας τις αισθήσεις ένας 15χρονος. Ταυτόχρονα, τα μέλη της πρώτης ελληνικής αποστολής που επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις προσπάθειες τους κόντρα στον χρόνο και την παγωνιά.

«Καταφέραμε σήμερα και βγάλαμε ζωντανό ένα άτομο. Ζωντανοί από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ είναι τέσσερις άνθρωποι και έχουμε τρεις νεκρούς» είπε προσθέτοντας ότι οι διασωθέντες βγήκαν χάρη στους διασώστες που σκάβουν τα χώματα πόντο πόντο.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει ακόμα ένα κλιμάκιο για βοήθεια στην δοκιμαζόμενη, από τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού Τουρκία, το οποίο αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα καθώς πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται να φύγουν για την Τουρκία δυνάμεις από τη 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκης), 15 Πυροσβέστες και 3 άτομα από το ΕΚΑΒ.

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 8.300 σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι 5.894 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ άλλοι 2.470 στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 8.364 νεκρούς.