Αντιπυρική ζώνη στήνεται περιμετρικά του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο MEGA ο Βασίλης Κόκκαλης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Ο ίδιος δήλωσε πως καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, ωστόσο οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών στην κατάσβεση της φωτιάς.

Ο κος Κόκκαλης τόνισε πως σπεύδουν στο σημείο χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανοίξουν αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του Νοσοκομείου Παίδων, καθώς οι φλόγες βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής, ενώ η φωτιά κατευθύνεται προς την Καλλιθέα Πεντέλης.

«Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στο MEGA, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά πως η αποψινή νύχτα θα είναι δύσκολη.

«Οτιδήποτε σβήνουν οι πυροσβέστες μετά ανάβει ξανά λόγω των ανέμων. Είναι δύσκολο να πούμε ότι θα περιοριστεί η φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε.

Στο μέτωπο που βρισκόταν κοντά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά πλησίασε το νοσοκομείο. Στο σημείο αυτήν την ώρα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, ώστε να καταφέρουν να μην περάσει η φωτιά στις υποδομές του νοσοκομείου.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι αυτοί που, σύμφωνα με τα στελέχη της Πυροσβεστικής, καθοδηγούν τη φωτιά, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί εδώ και ώρα κι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο. Την επιχείρηση συντόνιζε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Ολονύχτια και διαρκή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά στην Πεντέλη

Ολονύχτια, διαρκής και δύσκολη είναι η μάχη που δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (19/7) στην Πεντέλη και συνεχίζει να μαίνεται με διαρκείς αναζωπυρώσεις.

Αυτή την ώρα το βάρος πέφτει στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, στο μέτωπο στην Καλλιθέα Πεντέλης, στην Ανθούσα και στο Ντράφι, ενώ στο σημείο συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί τους και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Νωρίτερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, όλες οι δυνάμεις στο πεδίο θα παραμείνουν ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω, με στόχο, τον περιορισμό της πυρκαγιάς, ενώ τα εναέρια μέσα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 4 μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Συνεχείς συσκέψεις στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων

Επιπλέον, συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου και Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Λευτέρη Οικονόμου, του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα δημόσιας Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου.

Παράλληλα, ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει την ειδική ομάδα Δευκαλίων με 22 στελέχη και η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα με στόχο την ασφαλή διέλευση των κατοίκων από τις οδούς και την προστασία των κατοικιών.

Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί προληπτικά σε μέγιστη ετοιμότητα. Στο ίδρυμα Μητέρα έχουν προληπτικά μεταφερθεί, 35 παιδιά από το Νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Επιπλέον, τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής έχουν προληπτικά τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.