Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Εφετείο όπου αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. Σε εξέλιξη είναι είναι αντιφασιστική συγκέντρωση με τα πανό στο σημείο να αναγράφουν: «Θάνατος στον φασισμό, οι ναζί στη φυλακή».

Από νωρίς το πρωί έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρας και περιμετρικά του Εφετείου. Αυτή τη στιγμή είναι κλειστή η Αλεξάνδρας και γίνεται εκτροπή των οχημάτων στο ύψος της Πανόρμου. Κλειστές είναι η Λουκάρεως και η Δέγλερη.

Το παρών, όπως ήταν αναμενόμενο, δίνει και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα. «Είναι μια ιστορική μέρα σήμερα, όλοι θυμόμαστε το μεγαλείο εκείνης της ημέρας. Θα μείνει στη μνήμη όλων μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε, έχουμε μπροστά μας ένα Εφετείο» είχε πει στις 7 Οκτωβρίου 2021, στον έναν χρόνο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που θα συνεδριάσει στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, θα καθίσουν κατηγορούμενοι για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης συνολικά 18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, 15 καταδικασθέντες πρωτοδίκως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013, οι καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες το 2012 και εκείνοι που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωσης.

Με την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020 το δρόμο για τη φυλακή πήρε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, καθώς επτά πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης, ενώ καταδικάστηκαν άλλοι 43 κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και οι 11 πρώην βουλευτές του κόμματος, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για την τέλεση βαρύτατων κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η απόπειρα σε βάρος του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Οι δικαστές έκριναν ότι δεκάδες άλλα εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά των μελών στο κοινωνικό στέκι Αντίπνοια, οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ τελέστηκαν στο πλαίσιο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και μετά από εντολή της ηγεσίας της.

Σύσσωμη η πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων, οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός , Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Παππάς, αλλά και τα δεκάδες στελέχη της καλούνται τώρα να δώσουν εξηγήσεις για σειρά εγκληματικών πράξεων που φέρονται να διέπραξαν κάτω από τον πολιτικό μανδύα του κόμματος. Η άλλοτε πανίσχυρη πολιτική ομάδα με τον αδιαμφισβήτητο αρχηγό και τα «Τάγματα εφόδου» βρίσκεται και πάλι πρόσωπο με πρόσωπο με την δικαιοσύνη εννιά, περίπου, χρόνια μετά τις πρώτες διώξεις και σχεδόν δυο χρόνια από την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης που η καθαρογραφή της άνοιξε το δρόμο για το Εφετείο.