Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που θα συνεδριάσει στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, θα καθίσουν κατηγορούμενοι για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης συνολικά 18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, 15 καταδικασθέντες πρωτοδίκως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013, οι καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες το 2012 και εκείνοι που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωσης.

Σύσσωμη η πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων, οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός , Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Παππάς, αλλά και τα δεκάδες στελέχη της καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για σειρά εγκληματικών πράξεων που φέρονται να διέπραξαν κάτω από τον πολιτικό μανδύα του κόμματος. Η άλλοτε πανίσχυρη πολιτική ομάδα με τον αδιαμφισβήτητο αρχηγό και τα «Τάγματα εφόδου» βρίσκεται και πάλι πρόσωπο με πρόσωπο με την δικαιοσύνη εννιά, περίπου, χρόνια μετά τις πρώτες διώξεις και σχεδόν δυο χρόνια από την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης που η καθαρογραφή της άνοιξε το δρόμο για το Εφετείο.

Με την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020 το δρόμο για τη φυλακή πήρε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, καθώς επτά πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης, ενώ καταδικάστηκαν άλλοι 43 κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και οι 11 πρώην βουλευτές του κόμματος, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για την τέλεση βαρύτατων κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η απόπειρα σε βάρος του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ. Οι δικαστές έκριναν ότι δεκάδες άλλα εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά των μελών στο κοινωνικό στέκι Αντίπνοια, οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ τελέστηκαν στο πλαίσιο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και μετά από εντολή της ηγεσίας της.

Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν εγκληματική οργάνωση και απέρριψε τους αντίθετους ισχυρισμούς της υπεράσπισης. Είκοσι έξι από τους κατηγορούμενους παραμένουν στη φυλακή παρά το γεγονός ότι πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν να αποφυλακιστούν μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο αλλά τα αιτήματα τους δεν έγιναν αποδεκτά.

Κομβικής σημασίας και στην δίκη σε δεύτερο βαθμό η δικογραφία της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα η οποία αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, οι δικαστές δεν θα ασχοληθούν με το σύνολο της ογκωδέστατης δικογραφίας που σχηματίστηκε σε βάρος των κατηγορουμένων καθώς οι υποθέσεις που αφορούσαν σε αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος έχουν παραγραφεί. Ενδεικτική είναι η υπόθεση της επίθεσης κατά των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, για την οποία οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης αφού το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε πως έπρεπε να μετατραπεί σε επικίνδυνη σωματική βλάβη το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας για το οποίο είχε αρχικά εισαχθεί η δικογραφία.

Η πρωτόδικη απόφαση

Στην πρωτόδικη απόφαση που αριθμεί περισσότερες από 12.000 σελίδες σκιαγραφείται η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή αλλά και οι λόγοι που οδήγησαν στην καταδίκη των κατηγορουμένων που δρούσαν με ιεραρχική δομή και στα πρότυπα στρατιωτικής οργάνωσης. «Η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση που όχι μόνο ασπάζεται τον εθνικοσοσιαλισμό αλλά συγκροτήθηκε από την πρώτη στιγμή ως εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση και ως τέτοια παρέμεινε. Και αν αυτό ήτοι εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, είχε παραμείνει απλά σε επίπεδο φιλοσοφικών συζητήσεων και αναζητήσεων θα ήταν αδιάφορο και πάντως όχι αξιόποινο. Όμως όπως προέκυψε εν προκειμένω ο εθνικοσοσιαλισμός υπήρξε το κριτήριο επιλογής των θυμάτων και το κίνητρο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης τους οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Στην απόφαση γίνεται αναφορά στη ρητορική μίσους των ηγετικών στελεχών που εμφανίζονται να οδηγούν τα στελέχη και τους οπαδούς τους σε εγκληματικές πράξεις. «Τα άτομα αυτά χωρίς καμία απολύτως αντίρρηση, πειθήνια, έσπευδαν για την εκτέλεση των πάσης φύσεως εντολών, έναντι οποιουδήποτε κόστους και τιμήματος, έτοιμα και πρόθυμα να αφαιρέσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, με την πεποίθηση ότι λειτουργούν ως στρατός. Η ρητορική του μίσους γίνεται πράξη μέσα από την αξιόποινη δραστηριότητα αυτών. Όταν η ανθρώπινη αξία μετατρέπεται σε πράγμα, όταν ο άνθρωπος θεωρείται κατσαρίδα, θεωρείται έντομο, θεωρείται υπάνθρωπος, αρκεί το γενικό πλαίσιο, δε χρειάζεται ειδική εντολή και οδηγία για την αξιόποινη πράξη που μπορεί και να υπάρξει σε ορισμένες περιπτώσεις, γιατί αυτό σημαίνει ολοκλήρωση του πολιτικού προγράμματος της Χρυσής Αυγής, την υλοποίηση του οποίου αναλαμβάνουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής με την ένταξή τους στην οργάνωση» αναφέρουν οι δικαστές στη απόφαση τους.