Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από βίντεο ντοκουμέντο του δυστυχήματος που συνέβη τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου στον ΗΣΑΠ όταν ειδική μηχανή λείανσης είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και κινείτο ανεξέλεγκτα στις γραμμές, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν μέσα να πηδούν για να σωθούν, πριν το βαγονέτο συγκρουστεί με συρμό στον στον σταθμό του ηλεκτρικού στον Άγιο Νικόλαο στοιχίζοντας τη ζωή σε έναν εργάτη.

Το ατύχημα έγινε στη γραμμή 1 στον σταθμό του ΗΣΑΠ με μηχάνημα που χειριζόταν συνεργείο Ελλήνων και ξένων εργαζομένων. Οι επιβαίνοντες –πέντε στο σύνολο- αναγκάστηκαν να πηδήξουν στις γραμμές πριν τη σύγκρουση με ένα βαγόνι, με αποτέλεσμα ένας εκ των τριών εργαζομένων να χάσει τη ζωή του όταν το βαγόνι έπεσε πάνω στον συρμό. Άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Και οι τρεις διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Στο βίντεο που παρουσίασε το Mega, φαίνεται ο ένας εργαζόμενος να πηδά από το βαγονέτο στον σταθμό Ειρήνη, να χτυπά στην κολόνα της αποβάθρας και καταλήγει στις γραμμές. Τον πλησιάζει και ο συνάδελφός του, που πριν λίγο είχε πηδήξει και αυτός από τη μηχανή, για να δει αν είναι καλά. Είναι σε κατάσταση σοκ.

Ένα λεπτό αργότερα στον σταθμό του Νέου Ηρακλείου και ένας τρίτος εργαζόμενος πηδά στην αποβάθρα, εκσφενδονίζεται και πέφτει με το κεφάλι πάνω στις γραμμές, μένοντας για κάποια λεπτά ακίνητος.

Ο 40χρονος εργοδηγός δεν προλαβαίνει να πηδήξει πριν το βαγονέτο πέσει πάνω στον συρμό, που είχε τοποθετηθεί επίτηδες εκεί για να ανακόψει την πορεία του. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Τι περιλαμβάνει το πόρισμα

Σύμφωνα με το Mega το πόρισμα της τραγωδίας αναφέρει ότι όλα οφείλονται σε βλάβη που υπήρχε στο εφεδρικό σύστημα πέδησης της μηχανής λείανσης. Αυτός ο συρμός έχει έναν κανονικό εγκέφαλο που

Το εφεδρικό σύστημα πέδησης δεν λειτουργούσε λόγω κακής συντήρησης, είναι μια βαριά αμέλεια όπως προσδιορίζεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού. Έτσι ο συρμός δεν σταμάτησε απέκτησε ταχύτητα πάνω από 30 χλμ, μόνο 3 από 6 ακινητοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει τρελή πορεία.