Ο γνωστός σλοβένος φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ αναφέρεται σε ένα άρθρο του με τίτλο «Οι εξαπατημένοι απατεώνες» σε μια απόπειρα εξαπάτησης στην Ελλάδα αρνητών του εμβολίου.

Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ γράφει στην Neue Zürcher Zeitung, σύμφωνα με τη Deutsche Welle: «Πριν από μερικές εβδομάδες ελληνικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην αποκάλυψη υπόθεσης, στην οποία εμπλέκονται 100.000 αρνητές και 200 με 300 γιατροί και νοσηλευτές. Οι αρνητές έδωσαν από 400 ευρώ για να κάνουν εμβόλιο με ακίνδυνο αλατούχο διάλυμα αντί του κανονικού εμβολίου. Οι γιατροί όμως τους εξαπάτησαν κάνοντάς τους πραγματικό εμβόλιο κρατώντας όμως το “φακελάκι”. Έδρασαν από την μια πλευρά ηθικά, από την άλλη όμως δωροδοκήθηκαν.

Ενδιαφέρουσα τροπή πήρε η απόπειρα εξαπάτησης για τους αντιεμβολιαστές. Θεώρησαν ότι ξεγέλασαν το σύστημα. Διαπίστωσαν ωστόσο ότι αντιμετώπιζαν τις ίδιες παρενέργειες όπως εκείνοι που έκαναν το κανονικό εμβόλιο. Και δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν πως έφθασαν εκεί αφού ήταν βέβαιοι ότι έκαναν εμβόλιo ‘μαϊμού‘.

«Ακόμα και αν καταδικάζω την απάτη εκ μέρους των γιατρών», συνεχίζει ο Σλάβοϊ Ζίζεκ, «δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αυστηρός μαζί τους. Όταν εξέδωσαν πιστοποιητικό εμβολιασμού ήταν καθ΄ όλα σωστοί. Εξαπατήθηκαν μόνο εκείνοι που ήθελαν να ξεγελάσουν το σύστημα και να διασφαλίσουν τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμένων δίχως να έχουν εμβολιαστεί. Δεν φαντάζονταν ότι εν τέλει ήταν πράγματι αυτό που απλά ήθελαν να φαίνεται ότι ήταν: Εμβολιασμένοι!»

SZ: «Αρκετά αμφιταλαντευτήκαμε»

Γκράφιτι στη Γερμανία, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού: Οι υγειονομικοί ως ήρωες

Την ίδια ώρα, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό στη Γερμανία κατά το πρότυπο της Αυστρίας η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Αρκετά αμφιταλαντευτήκαμε»: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αναμφίβολα ένα δραστικό μέτρο, δικαιολογείται ωστόσο νομικά και ηθικά. Και στη Γερμανία παρά πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους, αλλά και τη ζωή των άλλων και παράλληλα οδηγούν το σύστημα υγείας στα όριά του. Τι κι αν ισχύουν από σήμερα νέα περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους σε περιφέρειες ομόσπονδων κρατιδίων όπως της Σαξωνίας και της Βαυαρίας. Δεν αρκεί το κλείσιμο, μπαρ, κλαμπ και χριστουγεννιάτικων αγορών. Αν εξακολουθήσει ένας τόσο μεγάλος αριθμός πολιτών να λέει όχι ότι στο εμβόλιο, δεν θα αποφύγουμε έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οι αρχές δεν θα έχουν άλλη επιλογή, μιας και ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Όσο καθυστερούμε τόσο πιο δραστικά θα είναι εν τέλει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν».

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζει σε πρωτοσέλιδο σχόλιο ανησυχία για βίαιες διαδηλώσεις στη Γερμανία όπως συνέβη τις τελευταίες μέρες σε Ολλανδία και Αυστρία: «Οι ταραξίες, οι οποίοι για διάφορους λόγους απορρίπτουν τη δημοκρατία μας θα βρουν βαλβίδα εκτόνωσης απελευθερώνοντας το μίσος που κρύβουν μέσα τους με την δικαιολογία ότι οι περιορισμοί αποτελούν μέτρα καταπίεσης. Εδώ δεν βοηθούν επιχειρήματα. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που μπορεί να κάνει το κράτος δικαίου είναι να προλάβει, όσο καλύτερα μπορεί, αρνητικές εξελίξεις. Ανεξάρτητα όμως από τους ακραίους είναι καθοριστικό η πλειονότητα των πολιτών να κατανοήσει και να αποδεχθεί την αναγκαιότητα των μέτρων. Σπασμωδικά μέτρα στη χειρότερη δυνατή στιγμή όπως η ανακοίνωση του υπ. Υγείας Σπαν ότι βάζει πλαφόν στις προμήθειες εμβολίων της BioNTech δεν συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.