Ανοίγει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, που μίλησε στην ΕΡΤ, εξέφρασε την ελπίδα ότι στις πρώτες 15 ημέρες του Απριλίου το υπουργείο θα είναι έτοιμο από πλευράς υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Όπως είπε το υπουργείο συνεργάζεται στενά και με το υπουργείο Υγείας και με τον ΕΟΔΥ αλλά και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με βάση και την εμπειρία της περσυνής περιόδου, αλλά και με βάση την εξέλιξη των εμβολιασμών και γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις.

Ηλεκτρονικό έγγραφο και έλεγχοι

Αναφερόμενος στο έντυπο πληροφοριών που συμπλήρωναν οι επιβάτες πριν την επιβίβαση στο πλοίο ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι πλέον θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή, χωρίς ωστόσο να καταργηθεί και η έγγραφη, σε περίπτωση που χρειαστεί. Έτσι, είπε ο υπουργός, θα συντομεύσουμε την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία.

Επισήμανε όμως ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα είναι αυστηρά και για τους επιβάτες αλλά και για τα πληρώματα και το Λιμενικό Σώμα θα συνεχίσει να ελέγχει την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Ερωτηθείς για την έκβαση των ελληνικών υδατοδρομίων και την ένταξη των υδροπλάνων στην επιβατική κίνηση της χώρας μας ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως το θεσμικό πλαίσιο έχει αλλάξει και έχουν δοθεί περισσότερα κίνητρα. Αναμένονται πλέον οι κινήσεις από την πλευρά των επενδυτών.

Θετική η αποκόλληση του Ever Given

Πολύ θετικό γεγονός, που δίνει το σήμα να αποκατασταθεί επιτέλους η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, όχι μόνο για την ναυτιλία αλλά για την παγκόσμια οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός την αποκόλληση του σκάφους Ever Given από τη διώρυγα του Σουέζ. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι το περιστατικό είναι απολύτως ενδεικτικό της σημασίας της Ναυτιλίας για το παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία.

Στην ουσία είναι η ατμομηχανή της, είπε ο υπουργός, και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου που σε κοινή ανακοίνωση με το ΥΠΕΞ ενημέρωσαν την διοίκηση της διώρυγας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια με ρυμουλκά και άλλα σκάφη για την αποκόλλησή του.

Περίπου 16 σκάφη με ελληνική σημαία είχαν εγκλωβισθεί στην διώρυγα: έξι στη βόρεια είσοδο ( Πόρτ Σάιντ) και δέκα στη νότια. Ο υπουργός δεν απέκλεισε επίσης την πιθανότητα ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων σκαφών στην περιοχή να είναι ελληνικών συμφερόντων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.