Για πρώτη φορά ο Εθνικός Ύμνος αποτυπώνεται στην ελληνική, νοηματική γλώσσα μέσα από ένα βίντεο που δημιούργησε ο Σύλλογος Διδασκόντων της νοηματικής στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Αγάπη Δημοπούλου, μέλος του Δ.Σ. των διδασκόντων της ελληνικής, νοηματικής γλώσσας, είπε πως η ιδέα γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο και ανήκει σε εκπαιδευτικό του σχολείου κωφών Πεύκης. Στη συνέχεια, ο Σύλλογος επικοινώνησε με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», που βρήκε την ιδέα πρωτότυπη και συνέδραμε στην υλοποίηση της.

Καθώς πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο, δεν θα μπορούσε να γίνει κοινή μετάφραση από την ελληνική γλώσσα στη νοηματική. Έτσι, συστάθηκε 18μελής επιτροπή με γλωσσολόγους, φιλόλογους, θεολόγους και δασκάλους νοηματικής, στην πλεινότητά τους κωφοί και οι ίδιοι.

Το αποτέλεσμα ήρθε μετά από πολύμηνη και δύσκολη εργασία, αφού όλες οι διασκέψεις γίνονταν μέσω zoom εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την ίδια, η παραγωγή του βίντεο, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ, έγινε με χορηγίες, από την Τράπεζα της Ελλάδος κι εν συνεχεία, με την συμβολή της πρώην βουλευτού Δήμητρα Αράπογλου, που είναι και η ίδια κωφή, από τη Βουλή των Ελλήνων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.