Νέες σημαντικές διαγραφές χρεών έγιναν από τα δικαστήρια σε τραπεζικά δάνεια πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τα εξοφλήσουν. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ πολλά νοικοκυριά και δανειολήπτες εξακολουθούν να προσφεύγουν στο Νόμο 3869/2010 για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» και να κερδίζουν δικαστικά μεγάλη διαγραφή στα χρέη τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, στην πρώτη περίπτωση που κρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου, ο αιτών είναι 43 ετών, διαζευγμένος με ένα ανήλικο τέκνο, ελεύθερος επαγγελματίας, με μέσο μηναίο εισόδημα 600 ευρώ.

Το Δικαστήριο στην ουσία αποφασίζει ολική διαγραφή τού χρέους, αφού από τη μια προστατεύει την κύρια κατοικία του (αντικειμενικής αξίας 43.360 ευρώ), χωρίς υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού και από την άλλη ορίζει μηδενικές καταβολές για τη ρύθμιση των οφειλών του. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το Δικαστήριο, επιβάλλεται, ενόψει της αποδεδειγμένης πραγματικής αδυναμίας τού αιτούντος να επιβιώσει με τα πενιχρά μηνιαία έσοδα που λαμβάνει, σε συνδυασμό με το σκοπό της επανένταξης του υπερχρεωμένου πολίτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Εξάλλου, ο δικαστής έχει την ευχέρεια να ορίζει μηδενικές καταβολές για τη διάσωση της κύριας κατοικίας, αφού στο άρθ. 9 Ν. 3869/2010 ορίζεται μόνο το ανώτατο όριο ποσοστού καταβολής.

Σημειώνεται ότι ο αιτών είχε στην κυριότητά του ποσοστά από μία μονοκατοικία κι ένα οικόπεδο, τα οποία προστατεύονται, επίσης. Το δε κόστος μηνιαίας διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης διατροφής του ανήλικου τέκνου του (ύψους 300 ευρώ), κρίθηκε στα 900 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση που κρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Νεμέας, ο αιτών είναι 57 ετών, έγγαμος με τρία ενήλικα τέκνα (δύο εκ των οποίων άνεργα), κατ’ επάγγελμα αγρότης, με μέσο μηνιαίο εισόδημα 764,40 ευρώ. Οι συνολικές του οφειλές ανέρχονταν στο ποσό 366.238,22 ευρώ.

Το Δικαστήριο προστάτευσε τόσο την κύρια κατοικία (αξίας 91.800 ευρώ) όσο και τα 12 αγροτεμάχια (συνολικής αξίας 53.350 ευρώ), που καλλιεργούσε, ώστε να εξασφαλίσει τη διαβίωση της οικογενείας του και διέγραψε 285.590,30 ευρώ (78% του χρέους). Το Δικαστήριο έκρινε ότι τα αγροτεμάχια είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για τον οφειλέτη και, έτσι, δεν μπορεί να τα στερηθεί. Σύμφωνα με την απόφαση, ο οφειλέτης θα καταβάλει συνολικά 80.647,92 ευρώ σε διάστημα 24 ετών. Αρχικά, για τα πρώτα 4 χρόνια, θα καταβάλει 150 ευρώ, μηνιαίως, προς τις τράπεζες, ενώ, μετά το πέρας της τετραετίας, θα καταβάλει για 20 έτη το ποσό των 306 ευρώ, μηνιαίως. Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης κρίθηκε λίαν επιεικώς στα 800 ευρώ.

Σημαντικές είναι, επίσης, δύο αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου που αφορούν σε ζευγάρι ηλικίας 69 και 62 ετών, με τρία ενήλικα τέκνα (2 φοιτητές, εκ των οποίων ο ένας σπουδάζει στο εξωτερικό), συνταξιούχους, με μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα 2.645 ευρώ. Οι συνολικές οφειλές τους ανέρχονταν στο ποσό των 465.210,75 ευρώ.

Το Δικαστήριο όρισε μηνιαίες καταβολές, ύψους 1.000 ευρώ, για περίοδο 5 ετών. Εν συνεχεία, προστάτευσε την κύρια κατοικία τους (αξίας 188.376,79 ευρώ) με την υποχρέωση καταβολής ποσού 837,22 ευρώ, μηνιαίως, για χρονικό διάστημα 15 ετών. Επομένως, συνολικά, το ζευγάρι θα καταβάλει 210.701,35 ευρώ (διαγραφή περίπου 55% του χρέους). Το κόστος μηνιαίας διαβίωσης για το ζευγάρι και τα δύο τέκνα-φοιτητές, που συντηρεί, ορίστηκε στα 1.645 ευρώ. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, επίσης ότι το Δικαστήριο επέβαλε στον αιτούντα να καταβάλει στην τράπεζα όπου οφείλεται το στεγαστικό δάνειο το ποσό των 20.000 ευρώ, που αποτελεί το ήμισυ από το εφάπαξ, που έλαβε κατά τη συνταξιοδότησή του.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να απευθυνθούν σ’ αυτήν, για να λάβουν συμβουλές, σχετικά με το πώς θα αξιοποιήσουν το Ν. 3869/2010 και τα υπόλοιπα νομοθετικά εργαλεία, προκειμένου να βρουν διέξοδο και να ρυθμίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις οφειλές τους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.