Καιρός: Αναλυτικά πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία – Οι «κίτρινες» περιοχές

Δείτε τους χάρτες


ΕΛΛΑΔΑ
15:26
15/10/2020
Καιρός: Αναλυτικά πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία - Οι «κίτρινες» περιοχές
loading

Ο καιρός αναμένεται να «χαλάσει» από σήμερα το βράδυ ενώ η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Μάλιστα, λίγο αργότερα δημοσίευσε ανάλυση για την πορεία της κακοκαιρίας με χάρτες αλλά και ανάλυση με τις περιοχές που κινδυνεύουν να χτυπηθούν περισσότερο από τα έντονα φαινόμενα.

Μία νέα διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα από την Κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί ανατολικότερα και επηρεάσει τη Βορειοδυτική Ελλάδα σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Η διαταραχή αυτή σε πρώτη φάση θα προκαλέσει φαινόμενα στο Ιόνιο (κυρίως στις βορειότερες περιοχές του), την Ήπειρο και πιθανόν την Δυτική Στερεά.

Όπως δείχνουν και οι αναλύσεις της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί το σύστημα δεν έχει την δυναμική να κινηθεί νοτιότερα , καθώς εμποδίζεται από την ροή της ανώτερης ατμόσφαιρας (jet stream) η οποία «πηδαλιουχεί» όλα τα συστήματα. Η ροή αυτή είναι δυτική νοτιοδυτική όπως φαίνεται στην ανάλυση των ισοταχών που ακολουθεί

Από σήμερα το βράδυ, θα επηρεαστούν όπως αναφέραμε και προηγουμένως κυρίως τα νησιά του Βορείου Ιονίου, η Ήπειρος και σταδιακά η δυτική Στερεά ,ενω εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής . Στους δύο πρώτους χάρτες από την παρακάτω τετράδα καταγράφεται ο 24ωρος υετός.

Σε δεύτερη φάση από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής θα επηρεαστεί η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με εξασθένηση των  φαινομένων  τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το μεσημέρι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα ύψη βροχής απεικονίζονται στους επόμενους 2 χάρτες της τετράδας.

Η ΕΜΥ δημοσίευσε και τους χάρτες επικινδυνότητας που οριακά φτάνουν σε πορτοκαλί επίπεδο συναγερμού και κατά κύριο λόγο οι περισσότερες περιοχές βρίσκονται μέσα στα κίτρινα όρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Προστασίας Πολίτη εξέδωσε οδηγίες για την κακοκαιρία (δείτε περισσότερα εδώ).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει