Η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση ΓΣΕΕ-εργοδοτών πραγματοποιήθηκε σήμερα και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν βρει κοινό σημείο επαφής.

Εργοδότες και εργαζόμενοι φαίνεται ότι συμφώνησαν στη διατήρηση τόσο του επιδόματος γάμου (10% επί του μισθού), όσο και του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στη διατήρηση του θεσμού των τριετιών.

Στη νέα ΕΓΣΣΕ αναμένεται να συμπεριληφθεί εκ νέου διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα έχει και ο πατέρας δικαίωμα σε μειωμένο ωράριο (γονική άδεια). Επίσης θα συνεχίσουν να ισχύουν όλοι οι όροι εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, καθώς αποτελούν ενιαίο σύνολο.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την δεύτερη στη σειρά σύμβαση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μισθολογικές αυξήσεις.

Ο κατώτατος μισθός, θεσμοθετήθηκε όχι από τους κοινωνικούς εταίρους αλλά από την κυβέρνηση, τον Φεβρουάριο του 2012. Στην πράξη, υπήρχε μείωση για τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα κατά 22% (586 ευρώ μικτά) και ειδικά για νέους έως 25 ετών κατά 32% (511 ευρώ μικτά). Παράλληλα, προβλέφθηκε το «πάγωμα» των τριετιών. Με νεότερο νόμο, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθέτησε νέο μηχανισμό, μέσω του οποίου θα υπολογίζεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, αφού βέβαια, το αποφασίζει η κυβέρνηση.