Για την ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις λιτανείες, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος, ο οποίος διατύπωσε ενστάσεις για την απαγόρευση.

Όπως είπε «είναι σαφές ότι η Εκκλησία στάθηκε στο πλευρό της Πολιτείας από την αρχή της υπόθεσης αυτής και συγχαίρει όλους τους ανθρώπους της υγείας που έχουν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της επιδημίας. Παρόλα αυτά πρέπει να διευκρινισθούν κάποια πράγματα, όπως έγινε και με το δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου χθες. Δεν υπήρξε κάποια σύσταση αποκλεισμού από την τέλεση λιτανειών. Απλούστατα στην εγκύκλιο του Ιουλίου έγραφε ότι η τέλεση λιτανειών θα πραγματοποιείται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού και ει δυνατόν, εν συντομία».

Όπως είπε ο ίδιος «η έννοια του συνωστισμού, όπως αυτή εκφράζεται, εκφράζεται σε πολλά δεδομένα και επίπεδα. Δηλαδή οι λιτανείες θα γίνουν μια φορά για τη γιορτή της Παναγίας και αυτό θα γίνει κυρίως σε μεγάλες πανηγύρεις. Στα χωριά μας δηλαδή που εορτάζουν υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος. Συνωστισμός υπάρχει στις λιτανείες, στις παραλίες δεν υπήρξε; Παντού υπάρχουν συνωστισμοί. Καμία Αρχή δεν κοινοποίησε απόφαση στην Ιερά Σύνοδο για τις λιτανείες, εμείς την ακούσαμε από τα ΜΜΕ. Σεβόμαστε την αγωνία των ανθρώπων αλλά ας μην νομίζουν κάποιοι ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για την υγεία των ανθρώπων».

«Κατά την κρίση κάθε Ποιμενάρχη, θα αποφασίσει αν θα γίνουν οι λιτανείες. Να προσθέσω και κάτι άλλο… Δεν μπορεί η έννοια μιας λιτανείας να ταυτίζεται με τη διαδικασία κλεισίματος ενός μπαρ ή όταν λέμε σταματούν τα πανηγύρια, ποια πανηγύρια; Η προσευχή μέσα σε μια εκκλησία είναι πανηγύρι». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναφέρθηκε και στα κρούσματα σε γάμους λέγοντας ότι αυτά δεν εντοπίστηκαν μέσα στην εκκλησία, αλλά στα γλέντια που γίνονται απ’ έξω».

«Η σοβαρότητα και η ευθύνη είναι όλων μας» τόνισε ο Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος.